Напередодні Дня Незалежності 21 серпня 2024 у Музей видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького у Києві відбувся захід «Читанка Незалежності: від Плеяди до Книжкових сомельє».

Український спортсмен, срібний призер Олімпійських ігор у Лондоні з вільної боротьби Валерій Андрійцев долучився до проєкту «Читанка Незалежності: від Плеяди до Книжкових сомельє».

Організатори – соцмережа про книжки LitCom та Музей видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького у партнерстві з Українським ПЕН, Українським інститутом книги, Уповноваженим із захисту державної мови, Інститутом літератури імені Тараса Шевченка НАН України – до Дня Незалежності України провели дискусію про ті книжки, які формують серце української ідентичності.

У дискусії взяли також участь кінорежисер і музикант Олесь Санін, дизайнерка одягу і взуття Аліна Качоровська, громадська діячка й дослідниця кулінарних традицій Лариса Латипова, поетка і артменеджерка Ольга Ольхова-Сухомлин.

На думку спортсмена Валерія Андрійцева, формування текстів, що стосуються біографій видатних українців, промоція їхньої мемуаристики та фахові дослідження їхнього життєвого успіху є одним із найактуальніших питань для видавничої галузі: «За кілька днів ми відзначатимемо 33 роки від відновлення Незалежності України. Так, це досить юний вік для держави на мапі світу, де наші нинішні стратегічні партнери мають столітні традиції державності. Саме тому так важливо відкривати для різних поколінь українців тих людей, якими ми можемо пишатися. Знаєте, коли Федерація вільної боротьби України проводить змагання у Звягелі, ми обов’язково звертаємо увагу, що саме в цьому місті народилася Леся Українка. Неможливо формувати змагальний дух переможців без життєвого прикладу наших попередників – культурних, політичних і громадських діячів, військових, спортсменів».

Джерело: НОК України