Головний тренер жіночої збірної України з боротьби прокоментував для Kamp-Sport виступи його підопічних на чемпіонаті Європи-2024, який нещодавно завершився в румунському Бухаресті. За підсумками континентальної першості українські борчині посіли перше місце в командному заліку, завоювавши шість нагород.

Володимире Євгеновичу, поділіться вашими враженнями від нещодавнього чемпіонату Європи-2024, на якому жіноча збірна Україна посіла перше командне місце.

Я вже стільки років працюю в збірній України, що мої враження та емоції після змагань тривають недовго. Хвалювались на старті Євро, адже спочатку ми вийшли в три фінали за «золото» і в три за «бронзу» – всі програли. Для нас це було, чесно кажучи, шоком. Вперше з таким стикнувся. Проте, вже наступного дня нашій збірній вдалося здобути медалі. Все-таки без поразок у спорті не обійтись. Зрештою, виконали завдання й посіли перше командне місце.

Дівчата змагаються в складний для країни час. Вони – великі молодці, що здобувають нагороди й підіймають над головою український прапор. Хочеться від усієї збірної України подякувати нашим захисникам і захисницям – завдяки їхній хоробрості та великій роботі маємо змогу тренуватись і виступати на змаганнях.

Чи задоволені рівнем суддівства на Євро-2024?

Зараз серед суддів триває окрема боротьба за потрапляння на Олімпійські ігри. Цього року вперше буде рівна кількість чоловіків та жінок. Раніше на Олімпіаді працювали три-чотири арбітрині, а тепер ситуація зміниться. Тож зараз на борцівській арені між суддями проходить не менш запекла конкуренція. Кожний намагається судити якнайкраще. Хоча деколи складалося враження, що дехто був більш лояльним до господарок турніру румунок. Але загалом можна бути задоволеним.

Оцініть виступи кожної борчині збірної України на цьогорічній континентальній першості.

Оксана Лівач (50 кг) пройшла хороший шлях на турнірі, впевнено перемагала, але все-таки вона мала свою межу. У «бронзовому» фіналі програла росіянці, з якою неодноразово боролася на попередніх змаганнях. Ми знали її стиль боротьби і я наголошував: «Тільки не кидайся їй вниз. Боротись лише нагорі». Цього разу Оксана в деяких моментах не почула це і їй в підсумку трохи не вистачило для перемоги.

В категорії 53 кг мала їхати на Євро юна Марія Єфремова, яка трохи прихворіла. Змагалася Лілія Маланчук – вона вже мала деякий досвід виступів на подібних змаганнях, але їй ще потрібно багато в чому додати. Програла представниці Угорщини Оршуш (раніше виступала за росію) в 1/8 фіналу. Лілія вигравала 4:0, але сутичку до перемоги не змогла довести. Надіюсь, вона зуміє набратись потрібного досвіду.

Сестри Винник, Марія та Соломія (55 і 57 кг відповідно), дуже хочуть перемагати. Це видно за їхнім налаштуванням. Мені подобається, як дівчата тренуються. Чудово боряться в першій частині сутички, але потім щось трапляється. Марія цього разу в сутичці за «бронзу» проти німкені перемагала 8:1, проте згодом припустилась помилок. Впевнений, що зробить правильні висновки. Соломія також спочатку вигравала у півфіналі проти болгарської борчині й трапилась та сама ситуація – помилка за помилкою й поразка за декілька секунд до кінця. Молодець, що здобула «бронзу». Витерпіла та стала призеркою чемпіонату Європи.

Аліна Філіпович (59 кг) показує дуже хороший розвиток, успішно виступала на молодіжному рівні. Гарно та стабільно боролась протягом всього турніру і вийшла у фінал через травму суперниці з Молдови. У вирішальній сутичці перемагала Альону Колеснік з Азербайджану 3:1, потім під кінець судді трохи внесли зміни в рахунок. В її віці (18 років – прим.) стати віцечемпіонкою Європи – це чудово. Вважаю, що золота медаль ще попереду, вона багато працюватиме для цього. У наступних турнірах ще себе покаже.

Ірина Коляденко показала всім клас. Восени вона завоювала ліцензію, а зараз зуміла стати чемпіонкою Європи. Цього разу Ірина боролась в категорії 65 кг. Сподобалось, як вона впевнено та потужно пройшла турнірну сітку, у фіналі також чітко й без труднощів зробила свою справу. Зараз Ірина потрохи вже розпочне підготовку до Олімпіади. Юлія Ткач (62 кг) боролась проти серйозних суперниць. На жаль, програла чвертьфінал. Під кінець в ній була помітна втома, але завдяки своєму характеру вона повернулась додому призеркою.

Ірина Коляденко – чемпіонка Європи-2024

Тетяна Сова-Ріжко (68 кг) добре відборолася на рейтинговому турнірі в Загребі. Зараз також показала боротьбу дуже хорошого рівня та вийшла до фіналу, де програла чинній чемпіонці світу з Туреччині. Хочеться бачити від Тетяни більше потужності. Треба постаратися завоювати ліцензію. Знаю, вона це може, у неї є для цього все необхідне.

Анастасія Алпєєва (72 кг) брала участь у турнірах з пляжної боротьби, тож пропустила національні змагання. Мала всі можливості завоювати медаль, але, на жаль травмувалась по ходу турніру. Бажаємо всій збірною їй здоров’я та маємо надію, що вона відновиться якнайшвидше.

Анастасія Осняч-Шустова дуже сильно себе показала. Програла у фіналі чемпіонці світу, хоч провела достойний перший період сутички. До цього також дуже добре виглядала проти інших суперниць. Настя заслужила на «срібло» та мала всі шанси виграти. Сподіваюсь їй вийде здобути «золото» наступного разу.

Які подальші плани жіночої збірної України?

Маємо двотижневий тренувальний збір в Южному, де є дуже комфортний для тренувань спортивно-оздоровчий комплекс «Олімп». Ми довго готувались до змагань в одному місці, тож зараз буде добре змінити обстановку. Проаналізуємо виступи дівчат, розберемося з помилками. Дал буде фінальний збір у березні, де готуватимемось до ліцензійного турніру в Баку, який пройде на початку квітня.

Джерело: Kamp-Sport