Президент Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт, т.в.о. Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний та президент Асоціації спортивної боротьби України Юрій Копитко надіслали спільного листа Міжнародному олімпійському комітету у зв’язку з кваліфікацією на Париж-2024 представників російської федерації і білорусі, які відкрито підтримують воєнні дії проти України.

Зокрема, кваліфікацію під нейтральним статусом на Літні Олімпійські ігри 2024 року отримали Садик Лалаєв, Ольга Хорошавцева, Кирило Маскевич, Сергій Кутузов, Ванесса Каладзінська, Заурбек Сідаков, Завур Угуєв, Мілад Алірзаєв, Сергій Семенов, Надія Соколова, Аліна Касабієва, Ханум Велієва, Наталія Малишева, Артур Наіфонов.

У листі наведені факти підтримки війни даними атлетами. Підписанти просять взяти до уваги дану інформацію та забезпечити запобігання участі російських та білоруських спортсменів, що є членами військових організацій або прихильниками війни проти України, у міжнародних змаганнях, зокрема у кваліфікаційних турнірах до Олімпійських ігор та інших кваліфікаційних турнірах.

Ви також можете ознайомитись з “нейтральними” росіянами та білорусами

Садик Лалаєв

Він взяв участь у турнірі “Меморіал російському герою генерал-лейтенанту Кутузову”, пропагандистському заході на підтримку війни.

Роман Кутузов — російський воєнний злочинець, який брав участь у війні проти України. У червні 2022 року він був убитий українськими військовими під час бою.

Ольга Хорошавцева

Вподобала кілька дописів на підтримку агресії Росії та Путіна.

Сергій Кутузов

Сергій Кутузов взяв участь у пропагандистському турнірі “Меморіал російському герою генерал-лейтенанту Кутузову”.

Кутузов — військовий злочинець, який брав участь у війні. У червні 2022 року він був убитий українськими військовими під час бою.

На фото Сергій Кутузов усміхнений та радісний на тлі великого портрету окупанта у військовій формі та з радістю одягнув медаль з його зображенням.

Що це, як не явна підтримка війни з боку такого спортсмена?

Кутузов також вподобав 2 пости на підтримку російської агресії проти України в Instagram.

Кирило Маскевич

К. Маскевич взяв участь у пропагандистському турнірі “Меморіал російському герою генерал-лейтенанту Кутузову”.

Кутузов – воєнний злочинець, який брав участь у війні. У червні 2022 року він був убитий українськими військовими під час бою.

Ванесса Каладзінська

9 січня Ванесса  Каладзінська взяла участь у пропагандистському заході разом з диктатором Лукашенком. Торік вона отримала ліцензію на Олімпійські ігри. Також В. Каладзінська є інструктором Міністерства внутрішніх справ Білорусі.

Заурбек Сідаков

Олімпійський чемпіон з боротьби Заурбек Сідаков взяв участь у пропагандистському мітингу на підтримку війни проти України разом із диктатором Володимиром Путіним 18 березня 2022 року під гаслом «За мир без нацизму! За Росію! За Президента!».

Сідаков також поставив вподобав кілька дописів, що підтримують агресію Росії проти України.

12 червня 2022 року в Ульяновську (Росія), борці Заурбек Сідаков, Завур Угуєв та Муса Евлоєв взяли участь у заході «Боротьба – сильні люди, сильна країна», пропагандистському заході на підтримку війни.

Захід відбувся на тлі великого плаката з символіками російської армії “V”, “Z” та фотографіями  З. Сідакова, З.Угуєва та М.Евлоєва.

Завур Угуєв

Олімпійський чемпіон з боротьби Угуєв взяв участь у пропагандистському мітингу на підтримку війни проти України з диктатором Володимиром Путіним 18 березня 2022 року під гаслом “За мир без нацизму! За Росію! За Президента!”.

12 червня 2022 року в Ульяновську (Росія), борці Заурбек Сідаков, Завур Угуєв та Муса Евлоєв взяли участь у заході «Боротьба – сильні люди, сильна країна», пропагандистському заході на підтримку війни.

Захід відбувся на тлі великого плаката з символіками російської армії “V”, “Z” та фотографіями  З. Сідакова, З.Угуєва та М.Евлоєва.

Мілад Алірзаєв

М.Алірзаєв взяв участь у турнірі “Пам’яті російського героя генерал-лейтенанта Кутузова”, захід пропаганди на підтримку війни.

Роман Кутузов — російський воєнний злочинець, який брав участь у війні проти України. У червні 2022 року він був убитий українськими військовими під час бою.

Під час турніру також презентували відео, присвячене Кутузову, та розповідали про його “бойові подвиги”.

На фото Мілад Алірзаєв був радісний на тлі  великого портрету  окупанта в військовій формі, і з радістю одягнув на груди медалі з його зображенням.

М. Алірзаєв також вподобав 3 дописи на підтримку російської агресії проти України на Instagram.

Сергій Семенов

Семенов вподобав 5 дописів (в тому числі дописи з літерою Z) на підтримку агресії в Instagram.

Надія Соколова

Вона вподобала допис на підтримку Путіна від 24 лютого 2022 року (дня, коли почалось повномасштабне російське вторгнення).

Аліна Касабієва

Аліна Касабієва вподобала кілька дописів на підтримку агресії в Instagram.

Ханум Велієва

Ханум Велієва приєдналася до  центрального спортивного клубу армії

https://cska.ru/news/14120

Наталія Малишева

Наталія Малишева  вподобала пост довіреної особи Путіна Романа Власова про те, що терористичний акт у “Crocus City Hall” був “жорстокою помстою за підтримку Донбасу.”

Артур Найфонов

У 2023 році Артур Найфонов незаконно відвідав анексований Росією український Крим.


Підписанти просять взяти до уваги дану інформацію та забезпечити запобігання участі російських та білоруських спортсменів, що є членами військових організацій або прихильниками війни проти України, у міжнародних змаганнях, зокрема у кваліфікаційних турнірах до Олімпійських ігор та інших кваліфікаційних турнірах.

Непохитною залишається й позиція України: доки російські війська за підтримки уряду Білорусі продовжують вести свою жорстоку війну проти українського народу, необхідно запровадити заборону на участь російських та білоруських спортсменів у будь-яких міжнародних змаганнях у будь-якому статусі.