Одразу за представниками греко-римської боротьби вчора на чемпіонаті Європи U23 почали свій виступ представниці жіночої боротьби.

Володимир Євонов ексклюзивно для iSport.ua розповів про цілі, які ставить перед командою на молодіжний чемпіонат Європи та плани на рік.

Уже в перший кваліфікаційний день Оксана Лівач (50 кг) та Ангеліна Лисак (59 кг) пробилися до фіналу, а Аліна Рудницька (68 кг) і Романа Вовчак (76 кг) – в бронзові фінали. Тож медалі у команди точно будуть!

Перед стартом чемпіонату Європи головний тренер жіночої збірної України з вільної боротьби Володимир Євонов розповів  не тільки про чемпіонат Європи, а й про боротьбу команди за олімпійські ліцензії.

– Пане Володимире, які цілі цілі стоять перед командою на чемпіонаті Європи U-23,  чого хотілося б досягти?

– Якщо по дорослим мені зрозумілі лідери категорій, то по юніорам дуже складно прораховувати на що ми можемо розраховувати. Хочеться виграти загальнокомандний залік. Ми два рази виграли загальний залік, два рази були другими. Ймовірно, будемо за першість боротися з Росією.

Ми напередодні чемпіоната Європи поїхали на турнір до Болгарії, де все стали призерами. Так, рівень турніру був невисоким, але “психологія” у дівчаток піднялася.

На чемпіонат Європи U-23 у нас вирушили з основного складу Оксана Лівач (50 кг) та Ілона Прокопевнюк (62 кг). У резерві основи Аліна Акобія (57 кг) і Христина Береза ​​(53 кг). Причому все це олімпійські вагові категорії.

Розраховуємо на лідерів і вже титулованих Лівач, Березу, Акобію, Лисак, Прокопевнюк. Хороша дівчинка в 68 кг – Аліна Рудницька. У важких вагах у нас молоді Вовчак і Лавренчук, які ще юніорки.

– Доросла команда тим часом поїхала на Дан Колов в Болгарію ...

Дан Колов – це рейтинговий турнір, їх у нас чотири. За підсумками цих турнірів, чемпіонату світу та Європи у нас визначається Четвірка сіяних, яких розводять при жеребкуванні на чемпіонаті світу, що важливо.

У Болгарії ми їздили відборотися, перевіритися перед дорослим чемпіонатом Європи, десь цей виступ допоможе нам визначитися з остаточною заявкою. Був хороший склад, особливо в олімпійських вагових категоріях.

– Ви плануєте участь у всіх рейтингових турнірах?

– Ні. Перший турнір був в Красноярську, тож в Росію ми не могли поїхати. Третій турнір в травні місяці ми пропустимо, бо хочемо провести збори в Болгарії, щоб підняти функціональну підготовку перед Європейськими іграми. У липні буде турнір в Туреччині, де ми плануємо взяти участь.

– Головна мета на рік – чемпіонат світу, де будуть розігруватися олімпійські ліцензії?

– Так. У цьому році у нас важкий календар, тому в січні ми провели чемпіонат України, де відібрали склади на чемпіонати Європи.

У нас повернулися дівчата з декрету, створивши конкуренцію. У категорії до 53 кг Юлія Хавалджи-Благиня, Ірина Гусяк та Юлія Горішна, яка виграла чемпіонат України в цій категорії. У 72 кг ми пробуємо Аліну Бережну-Махиню, яка раніше виступала в категорії нижче, але там у нас є лідер – чемпіонка світу Алла Черкасова.

Може бути таке, що Махиню спробуємо в олімпійській категорії 76 кг, але тут сама Аліна повинна погодитися.

– В олімпійської категорії до 62 кг, Ви сказали, що лідером збірної є Ілона Прокопевнюк. А як же титулована Юлія Ткач?

– Ткач на чемпіонаті України в особистому сутичці програла Прокопевнюк. Ілона – призерка дорослого ЧЄ, призер ЧС і чемпіонка Європи з молоді в цій категорії минулого року, так що теж хороша дівчинка. Ткач була прихворіла на чемпіонаті України, у неї впала вага, але зараз вона вже набрала форму. Вона згодна, що програла. Подивимося, може повеземо її в категорії до 65 кг на чемпіонат світу.

– Скільки ліцензій хочете виграти на чемпіонаті світу?

– На чемпіонаті світу я розраховую на три ліцензії з шести. Там пропуски на Олімпіаду отримають кращі 6 спортсменок у кожній категорії. Решту хочемо добрати на кваліфікаційних турнірах. У нас проблемна категорія 76 кг. Зараз на чемпіонаті Європи спробуємо там Бєлінську, є Махиня. Є питання по категоріям 53 кг і 57 кг, але у всіх вагових категоріях розраховуємо на дівчаток.

Не ми одні хочемо вигравати, багато хто претендує на медалі. На чемпіонаті світу взяти ліцензію буде складно, а ось потім буде європейська кваліфікація і світова, де будуть розігруватися по дві ліцензії. У нас скоротили представництво до 16 спортсменок в категорії, ускладнили саме потрапляння на Ігри. Боротьба жіноча в світі дуже виросла і відбір дуже жорсткий.

Джерело: Віталій Володько, iSport.ua