За тиждень в Нур-Султані стартує чемпіонат світу зі спортивної боротьби. Борці вільного стилю виходять на фінішну пряму перед найвідповідальнішим стартом року. Про стан команди, готовність та настрій борців поговорили в Конча-Заспі з головним тренером збірної – Григорієм Володимировичем Данько.

– Григорій Володимирович, чи готова збірна до чемпіонату світу?

– Команда пройшла два етапи підготовки. Перший етап – в горах, де борці достойно впорались з великими навантаженнями, і другий збір пройшли в Польщі, де тренувалися разом зі спаринг-партнерами з інших країн. Сьогодні тривають заключні тренування. Чемпіонат світу в Казахстані буде одним з найсильнішим, адже в Нур-Султані будуть розіграні Олімпійські ліцензії.

– Склад учасників визначено?

– Так ми остаточно затвердили склад збірної. Не буду перелічувати всіх, скажу тільки про тих людей, які можуть завоювати медалі і вибороти ліцензії. По-перше, хотів би відзначити Валерія Андрійцева, який повернувся, після травм і лікування, до основного складу збірної України і сьогодні перебуває у відмінній формі. Маємо надію, що він повернеться з медаллю додому. Можна відмітити двох молодих хлопців – Гора Оганнесяна (65), який чудово проявив себе на Європейських Іграх в Мінську, і має шанс здобути ліцензію й вибороти медаль. А також хотілося б сказати за Андрія Яценка, який в цьому році став чемпіоном Європи серед борців до 23-х років та переміг на чемпіонаті країни здобувши право боротися на чемпіонаті світу. Андрій досвідчений спортсмен. Два роки тому він став призером чемпіонату світу серед дорослих в Парижі. І ми маємо надію, що свій успіх він, як мінімум, зможе повторити. Ну і велику надію покладаємо на капітана команди – Олександра Хоцянівського (125). На жаль, у категоріях до 74 та 86 кг. в нас немає сильної конкуренції, але маємо надію, що Василь Михайлов (74), який на Європейських іграх в Мінську посів 5-те місце і практично мав шанс боротися у фіналі, теж себе проявить. Сподіваємось, що найкращі бійцівські якості продемонструють Петро Білейчук (61) та дебютант збірної Олексій Доманицький (86). Емоційно команда перебуває в хорошому стані. Всі добре підготовлені. Ми провели аналіз, зробили борцям кардіограми, стан хлопців задовільний. Попереду тиждень тож є час відновитися і налаштуватися на боротьбу.

-Григорію Володимировичу, дякую за стислу і змістовну розмову і бажаю команді перемог на чемпіонату світу!

Розмовляв Олександр Пастухов