Головний тренер жіночої збірної Володимир Євонов розповів, чого чекати від нашої жіночої команди на світовій першості

Сьогодні жіноча збірна України з боротьби відправляється на ліцензійний чемпіонат світу в Нур-Султан. Про те, хто з учасників чемпіонату світу отримає перші ліцензії на Олімпійські ігри-2020 і в якій формі наші лідери, розповів головний тренер жіночої збірної Володимир Євонов.

“1-5 місця, це шість чоловік, оскільки “бронзу” отримують двоє спортсменок, відбираються на Олімпіаду. Ще буде два турніри навесні і там ліцензію отримають по дві кращі спортсменки. На Іграх в Токіо скоротили число учасників до 16 чоловік в кожній вазі. Тому відбір буде дуже жорстким. Це передолімпійський старт і з’їдеться дуже багато людей, у хлопців в деяких категоріях по 50 чоловік. багато що буде залежати і від жереба. У нас є два перших номери рейтингу – в 50 кг Оксана Лівач, і в 68 кг Алла Черкасова. Сподіваємося, до них жереб буде трохи прихильний. Хоча якщо ще років 10 назад було по 3-4 людини найсильніших у вазі, то тепер є близько 10 осіб, і ми не знаємо, хто з них виграє. На минулому ЧС у нас було “золото” і дві “бронзи”, якщо повторимо цей результат, то буду задоволений, це репетиція на Олімпіаду, але ліцензій, звичайно ж, хотілося взяти більше, щоб відбіркові турніри не вибиватися нас з підготовки до Токіо-2020.

Команда у нас оптимальна, в цьому році стала чемпіоном Європи. з дебютанток ЧС тільки Коляденко Іра, вона була призеркою світу і Європи з 23 років, – розповідає Євонов. – У якій формі лідери? Лівач дуже молода дівчинка, і на неї відразу дуже багато звалилося. Того року після чемпіонату світу вона отримала травму, пропустила осінь, а потім виграла дорослий ЧЄ і U-23. Дуже багато стартів, і як молодий організм зможе все це витримати. Коли ми були в горах, Ткач виглядала трохи втомленою, але зараз, бачу контрольні сутички, начебто вона вже прийшла в оптимальну форму. У Черкасової було дуже багато травм, і я просто дивуюся її характеру – як витримує це все. Зараз у неї теж дуже серйозна травма. Порушувалося питання про операцію, але поки вирішили спробувати без неї ”

Розмовляла Олена Павлова “Сьогодні”