Аліна Бережна сьогодні стала віце-чемпіонкою світу, її виступ в Казахстані для ukrwrestling.com.ua прокоментував особистий тренер спортсменки Тарас Данько

В арсеналі Аліни золото чемпіонатів світу та Європи, як гадаєте титули заважають чи допомагають на таких відповідальних стартах?

– Думаю, що допомагають. Є досвід, вона знає, що може це зробити і це дає впевненість у власних силах.

– Як налаштовували Аліну перед змаганнями? Як проходила підготовка до головного страту року?

– Я зараз знаходжусь в Києві, тому налаштовував її по телефону. Напередодні чемпіонату в нас був хороший збір в Конча-Заспі, вона дуже гарно відборолась контрольні сутички. Була в гарному настрої, в чудовій фізичній формі. Тому загалом я очікував, що буде медаль, але не знав яка. Хотілося звичайно золото. Ще вчора, після того, як Аліна добре відборолась дві сутички, після півфінальної зустрічі ми з нею поговорили і я сказав, що якщо вона буде так боротися, як у півфіналі то виграє. Але трішки ще не допрацювали.

– Ви досліждували її головних суперниць перед ЧС? Хто був найнебезпечніший крім росіянки?

– Було багато досвідчених, потужних борчинь. Китаянка в піфіналі, вона молода, але вже титулована спортсменка. Американка також непроста суперниця. Загалом з американками завжди непросто, вони дуже агресивно ведуть поєдинок і так би мовити беззупинні. Тому важливо психологічно налаштуватись правильно. Це чемпіонат світу, тому представники всіх країн є найсильнішими в себе на батьківщині, немає слабких суперниць.

– Азіатки небезпідставно одні з найскладніших суперниць, розробляли під них якусь особливу тактику?

– Тактика під всіх була однакова. Ми розраховуємо на наступний рік переходити в олімпійську категорію Тому ці змагання були покликані закріпити форму, адже Аліна не так давно повернулась на килим. І тому ми більше вивчаємо спортсменок у вазі 68 кг.

– Виступати у важчій категорії складніше чи простіше, адже легкість – це швидкість?

– Ця ситуація не є однозначною. Так Аліна трішки швидше. Але людина яка має більшу массу м’язів – сильніша фізично. Навіть у фінальній сутичі було видно, що Аліна набагато легша за росіянку і фізично трішки поступалась. В технічному плані Аліна нічим не поступалась, але тут сталось, як у боротьбі сумо, коли виключно зарахунок фізичних властивостей росіянка декілька разів виштовхала Аліну за килим – ось тут якраз і не вистачило ваги. Тому Аліні було навіть важче у цій категорії.

– Як і коли плануєте змінювати категорію на олімпійську? Які змагання попереду, чи сезон вже остаточно завершений?

– Право їхати на чемпіонат світу в цій категорії зараз виборола Алла Черкасова, тому ми поїхали в іншій вазі. Тому плани на наступний рік виборювати право представляти нашу країну на Олімпіаді. Нарахунок конкретних змагань зараз не скажу, але відпочивати ніхто не збирається. Після повернення кілька днів Аліна побуде з дитиною і ми почнемо готуватися.