Напередодні Кубку світу ukrwrestling.com.ua поспілкувався з головним тренером жіночої збірної України

– Володимире Євгеновичу, буквально тиждень тому ви повернулись з чемпіонату світу U23, де команда посіла третє загальнокомандне місце. Вважаєте цю поїздку в Будапешт успішною?

– Я задоволений тим, що команда потрапила в трійку, лідерів, але результат мав бути кращим. Вважаю, що п’ять спортсменок могли бути у фіналі. Звичайно можна нарікати на суддівство, але потрібно шукати проблеми в собі. Десь напевно ми недопрацювали, десь не повірили в себе.

Власне багатьом дівчатам бракує впевненості, хоча зараз в Будапешті вони виступали досить гідно. Аліна Акобія – молодець, на вольових якостях вийшла до фіналу. Але в боротьбі за золото напевно трохи перехвилювалась.  Христина Демко, не стала медалісткою, але відборолась дуже добре, майже перемогла в японки. Загалом ця команда перевірена, багато хто з дівчат вже бореться по дорослим.

– Майже всім дівчатам в Будапешті довелось боротися з японками, наскільки наші борчині готові до таких зустрічей.

– Цілком готові. Команда дійсно хороша, вони довели що можуть боротися на рівних з японками, але чомусь самі до кінця в це не вірять. Їм необхідно усвідомити, що вони дійсно дуже сильні.

– Трохи більше тижня залишилось до Кубку світу, назвіть будь-ласка склад команди та за яким принципом відбирались борчині на ці змагання?

– Кубок світу зараз не є для збірної пріоритетними змаганнями. Перші номери зараз ще відновлюються після чемпіонату світу, в декого травми. Тому було прийнято рішення повезти молодих дівчат, щоб вони здобували досвід. Адже боротися в Японії дуже корисно.

  • 50 кг Марія Винник
  • 53 кг Соломія Винник
  • 55 кг Анастасія Кравченко
  • 57 кг Олена Кремзер
  • 59 кг Софія Боднар
  • 62 кг Тетяна Ріжко
  • 65 кг Оксана Чудик
  • 68 кг Аліна Рудницька-Левицька
  • 72 кг Алла Белінська
  • 76 кг Романа Вовчак

– До речі, ще одне запитання щодо Японії. Розкажіть будь-ласка, про участь збірної в тестовому Олімпійському турнірі в жовтні цього року.

– На тестовому турнірі мали приймати участь дванадцять найсильніших команд згідно результатів чемпіонату світу. Приїхали не всі, оскільки не всі країни мають другі-треті номери в команді і після ліцензійного чемпіонату їм просто не було кого везти. Тому в Токіо прилетіли дійсно найсильніші борцівські держави. Крім України, були команди Канади, Китаю, США, Росії, Японії. Ми повезли теж зовсім молодий склад і посіли треттє місце в загальному заліку. Нормально проборолись, дехто навіть вигравав японок на їхньому ж килимі. Марія Винник взяла медаль, для молодої спортсменки це великий успіх.

– Рік ще не завершився, але зараз всіх найбільше цікавить хто буде боротися за ліцензії, а хто представлятиме країну на чемпіонаті Європи. Як буде проходити відбір?

– На чемпіонат Європи в нас їдуть ті, хто завоювали ліцензії Оксана Лівач та Алла Черкасова, головне аби вони встигли до того часу відновитися. В інших вагових категоріях на поїздку претендують перші-треті номери збірної. В грудні нас чекає Кубок України і там ми будемо дивитися, хто як відбореться. Кращих хочемо потім повезти до Риму на рейтинговий турнір і тоді вже сподіваюсь визначимось зі складом на чемпіонат.

Щодо ліцензійних турнірів, то будемо відбирати згідно результатів чемпіонату Європи. В спортсменок буде цілий місяць між цими змаганнями, буде час відновитися.

– Дякуємо вам і бажаємо успіху на Кубку світу в Японії.