Завтра в Заросляку завершується навчально-тренувальний збір чоловічої збірної. Старший тренер збірної команди Валентин Русанов розповів, як проходив збір та про перспективи збірної в майбутньому
Про збір в Карпатах
«Збір пройшов просто неймовірно добре. Навколо природа, гори, ліс, гарна погода. Вся команда приїхала в гарному настрої, налаштовані працювати. Після карантину всі скучили за тренуваннями. Кожен розуміє для чого він пішов в збірну команду, кожен прагне досягти результатів і всі викладаються на повну.

Хотілося б від імені збірної подякувати керівництву Асоціації вільної боротьби України, президенту Юрію Копитко та віце-президенту, народному депутату Едуарду Прощуку за покращене харчування спортсменів. Нам завезли додатково багато баранини, телятини, птицю, багато свіжих фруктів, сухофруктів, меду, молочних продуктів, червоної ікри. Все свіже, домашнє, хлопці ситі, задоволені. На свіжому повітрі в борців сильний апетит, навантаження конкретні і харчування, як один з елементів відновлення дуже важливий. При таких навантаженнях бюджетного харчування трохи не вистачає. Тому дуже добре, що наші вільники мали змогу повністю зануритись в роботу, не думаючи про те, як піти в якесь кафе поїсти.»

Про особливості тренування в Карпатах
«Перші три дні ми дали хлопцям можливість звикнути до повітря, до висоти. Сама база Заросляк знаходиться на висоті близько 1 250 м над рівнем моря. Для серцево-судинної системи борців ідеально проходити підготовку на висоті 1 500 м. Перебування на висоті підвищує функціональну витривалість. Тому по можливості ми проводили тренування на найвищій метеостанції в Україні – Пожижевська, яка знаходиться на висоті 1 450 м. В таких речах потрібно бути дуже акуратними, перевантажити спорстменів дуже просто, а наслідки можуть бути небезпечні. З метеостанції відкриваються неймовірні краєвиди і працювати тут дуже приємно. Така підготовка дасть дуже хороший результат на майбутнє, коли ми спустимось на рівнину.

Також, щоб хлопці могли відпочити від килима та тренажерів ми проводили вилазки в гори. Це теж серйозне навантаження, але завдяки краєвидам такі походи сприймалось, як відпочинок. До речі такі заходи необхідні, бо вони допомагають тренерам збірної формувати у спортсменів відчуття єдиної, сильної, дружньої команди котра разом іде до своєї мети – Олімпійських Ігор! Минулої суботи ми піднімались на Говерлу. Всім дуже сподобалось, незважаючи на те, що коли ми повертались потрапили в сильну зливу і відчули що таке стихія в дикій природі. Але як кажуть у природи нема поганої погоди, буде що згадати.

Вчора в нас була прогулянка на озеро Несамовите, 7,5 км в гору в одну сторону, вийшов маршбросок на 15км. І трое молодих хлопців вирішили цю дистанцію пробігти без зупинки. Молодці, гідно витримали темп.»

Про перспективну молодь
«Цього разу ми викликали на збір багато юніорів, представників різних борцівських шкіл з різних регіонів України. І мушу сказати, що в нас росте гідна зміна, перспективні, виховані, ціляспрямовані хлопці, приємно дивитись. Вони розуміють, що вже зовсім скоро їм доведеться виступати на дорослому рівні. Юніори намагаються показати себе з кращої сторони перед тренерами, довести, що вони не випадкові люди в боротьбі і водночас бути на рівних з дорослими титулованими колегами.

Мушу відзначити, що перспективні молоді хлопці в нас зараз є практично в усіх вагових категоріях, що вселяє надію на майбутнє української школи боротьби, але хочеться подякувати і відзначити перших тренерів і тренерів котрі ведуть ціх спортсменів до збірної, завдяки їм наши хлопці люблять боротьбу, збереглися для дорослої боротьби і продовжують розкривати свій потенціал на килимі. Дуже приємно, що вони всі дуже хочуть приймати участь у навчально-тренувальних зборах для дорослих, цінують цю можливість і викладаються по максимуму беручи приклад з дорослої збірної.»

Про майбутні змагання
«4 серпня ми на два тижні заїжджаємо на збір в Южне. Це буде такий відновлювальний збір біля моря, де більше уваги будемо приділяти килиму. Щоб підвести борців до першого після карантину турніру «Чорне море». Останні серйозні внутрішні змагання в нас були в грудні минулого року – це Кубок України в Києві. Тому гадаю, що всі наші вільники будуть боротися в Одесі, оскільки всі скучили за змагальною практикою. Турнір буде відбуватись на відкритому повітрі під тентом, і всі заходи безпеки будуть витримані.»

Про наслідки карантину
«Вважаю, що карантин сильно вдарив по всім олімпійським видам спорту, особливо по контактним масовим видам спорту, таким як боротьба. Навіть у професійному боксі чи ММА ситуація простіша, оскільки там лише один бій, а в нас багато поєдинків та багато вагових категорій.

Зараз весь світ опинився в нестандартних умовах. Хтось посиленно тренувався під час карантину, хтось дозволив собі трохи відпочити. І нам дуже цікаво буде побачити, хто в якій формі. Хто працював, а хто запустив себе покажуть тільки змагання. Та сама ситуація і щодо міжнародних змагань, вже на чемпіонаті Європи серед юніорів чи U23 ми побачимо, як карантин вплинув не лише на конкретних спортсменів, але й на цілі збірні команди.

Щодо дорослого чемпіонату світу, то здається Іран вже відмовився приймати участь через пандемію, і під питанням участь збірної США. Тому дуже цікаво, як цього року виглядатиме ЧС. Але ситуація така мінлива, що ніхто нічого не може прогнозувати і все ще може змінитися.»