Головний тренер Національної збірної України поділився враженнями від Kyiv Open Cup та розказав, як обиратимуть склад на чемпіонат світу.

Про Kyiv Open Cup

«Вважаю, що Відкритий Кубок України вдалось провести на гідному рівні. В такі непрості часи завдяки особисто міністру молоді та спорту Вадиму Гутцайту вдалось провести змагання у палаці Спорту. Тому від імені всієї борцівської спільноти висловлюю вдячність міністерству молоді та спорту, а також Асоціації спортивної боротьби України та Асоціації вільної боротьби України, оргкомітету змагань за проведення спортивного свята.

Такі змагання були необхідні для того, щоб спортсмени могли підтримувати спортивний азарт, фізичну форму, щоб зберегти бойовий настрій. На жаль, не всі наші хлопці мали можливість проборотись, багато борців були хворі або травмовані.

Звичайно країн-учасниць було менше, ніж зазвичай на Київському турнірі. Але приїхали досить потужні іноземні команди. Так, Франція привезла перший склад. Варто зазначити, що у Франції зараз працюють потужні тренери з України та Росії, і в команді з`явились дуже перспективні легіонери, тому тепер варто рахуватись з французькою командою. Цікаво, що для них в деяких вагових категоріях, наш турнір став відбірковим до чемпіонату світу, якщо не помиляюсь у вагових категоріях 61 кг та 65 кг.

Також першим складом приїхали поляки. Досить сильна команда з Молдови була. Тому турнір викликав неабиякий інтерес.»

Про найкращі сутички Відкритого Кубку

«Гадаю глядачі отримали задоволення від боротьби. Були дійсно дуже захопливі сутички. Наприклад у вазі 65 кг, Гор Оганесян спершу вів рахунок 4:0, але поступився 6:6 французу і той вийшов у фінал та здобув золото. У категорії 61 кг були дуже запеклі поєдинки, там змагались потужні борці з Молдови, з Франції. Наш Володимир Буруков все ж таки зміг виграти золоту медаль та підтвердити свій клас. І вже можна говорити, що він завоював свою путівку на чемпіонат світу до Сербії.

Категорія 74 кг завжди в нас була проблемною, але зараз у цю вагу перейшов Адлан Батаєв і це дає надію на здобуття олімпійської ліцензії в цій вазі. Його виступ в Києві залишив приємні враження.

Щодо молодих хлопців, то відкриттям на дорослому килимі став Ігор Никифорук у вазі 70 кг. Ми за ним стежили після його успішних виступів на молодіжному килимі, але зараз у Києві він продемонстрував дуже яскраву боротьбу і виграв у фіналі в росіянина Касума Касумова, якому всі наші дорослі хлопці програли. Цей чемпіонат світу не є ліцензійним і ми можемо підтягнути молодих хлопців, щоб вони переходили на дорослий килим, наборювались на перспективу. Зараз Ігор Никифорук є головним претендентом на ЧС.

Також хотів би відзначити молодого хлопця – Павло Візир, він не здобув медалі, але непогано себе зарекомендував і думаю потрібно його підтягувати ближче до збірної.»

Про відбір на чемпіонат світу

«Звичайно скасування чемпіонату України позначилось на атмосфері в команді. Хлопці дуже хотіли проборотись на чемпіонаті країни. Оскільки не всі спортсмени по стану здоров`я приймали участь на турнірі в Києві, то у деяких вагових категоріях для того аби визначити претендента на поїздку на чемпіонат світу доведеться проводити контрольні сутички.

8 чи 9 листопада буде засідання бюро UWW, де буде прийматись остаточне рішення щодо чемпіонату світу. Сподіваємось воно буде позитивним. На жаль зараз США буде відмовлятись від участі в чемпіонаті світу. Попередньо вони погодились, але тепер щось змінилось. Але до грудня ситуація ще може кілька разів змінитися, тому нам залишається лише сподіватись на краще.

Дуже добре, що ми встигли провести чемпіонат України у віковій категорії до 23 років, і зараз по результатам цього чемпіонату і Відкритого Кубку в деяких вагових категоріях ми зможемо визначити хто набрав більше балів – той і поїде на чемпіонат в Сербію.

Але у вазі 65 кг, 86 кг, можливо ще в деяких, де не боролись лідери, ми будемо проводити контрольні сутички. В нас дуже потужна категорія 65 кг, тут і Василь Шуптар, і Гор Оганесян і Ерік Арушанян. Зробимо  сутички по круговій системі, як роблять американці. В них ця система добре працює, тому ми також вирішили спробувати.

Плануємо провести контрольні сутички на передостаньому зборі в листопаді, щоб на останньому зборі в грудні ніхто не нервував і планомірно міг готуватись до чемпіонату світу.»