Розпочинаєм знайомство зі спортвменами, котрі представлятимуть Україну на Олімпійських Ігорах в Токіо!

Дата та місце народження: 8 жовтня 1995 року. Село Вільховець, Хмельницька обл..

Освіта: Херсонське вище училище фізичної культури; Херсонський державний Університет – факультет фізичного виховання та спорту.

Спортивне товариство: Старший сержант ЗСУ

Найбільші здобутки: Чемпіонат Європи 2021 – золото, Чемпіонат Європи U23 2018 – бронза, чемпіонат світу серед військовослужбовців 2017 – золото

Життєве кредо: Немає нічого не можливого!

Шлях до борцівського килиму

Мій перший тренер Анатолій Власов відкрив у Вільховці секцію вільної боротьби і я була однією з перших, хто почав ходити на боротьбу. Тоді мені було 12 років, дітям в селі особливо немає куди податися, а тут було цікаво.  Насправді в той момент я не мріяла про високі спортивні досягнення. Серйозніше почала сприймати спорт вже в десятому класі, коли вступила до спортивного училища. До речі, мій односельчанин Андрій Нугуманов також пішов у професійний спорт та був чемпіоном України.

Коли я зараз повертаюсь додому, то мені дуже приємно, що сучасні діти мають значно кращі умови для тренувань. Наш Анатолій Степанович знайшов меценатів і зараз діти мають великий сучасний зал, тренажерний зал, душові – одним словом гідні умови для праці та подальших здобутків.

Кожна людина сама обирає свій шлях, дехто може показувати непогані результати на рівні кадетів чи юніорів, а потім на хорошій ноті з медалями йдуть зі спорту, занурюються в роботу, чи присвячують себе сім`ї. Особисто для мене переломним став той момент, коли я в один рік виграла чемпіонат України та чемпіонат України U23. Саме тоді усвідомила, що хочу і надалі займатись та перемагати. Моя ціль стати Олімпійською чемпіонкою.

Наставники

Я вважаю, що мені поталанило зустріти на своєму спортивному шляху видатних тренерів, людей. Які присвятили своє життя боротьбі та вкладали в своїх учнів всю душу. Перший час у Херсоні моїм особистим тренером була Альона Кубішина, вона досвідчена спортсменка, учасниця Олімпіади. Вона була гарним прикладом для мене і робота з нею дала мені розуміння, що викладаючись на килимі можна досягнути високого рівня. Певний час зі мною працювали Валерій Іздебський, Роман Павлов.

Останні вісім років моїм наставником є заслужений тренер України Віктор Лушніков. Я потрапила до нього в одинадцятому класі, і Віктор Федорович сказав, що якщо я приїхала так здалеку, значить дійсно хоче займатися боротьбою. Він завжди підтримував у складні моменти, після поразки ми одразу починали працювати над помилками, але він завжди заспокоював «твій час ще не прийшов». Водночас навіть, після перемог ми разом шукали недопрацювання, щоб наступного разу виступити ще краще.

Також зараз зі мною працює призер Олімпіади та виконуючий обов’язки головного тренера збірної Андрій Стаднік. Він також відомий фахівець в жіночій боротьби і я дуже ціную його вклад в мій розвиток. На міжнародних змаганнях його підтримка дуже відчувається.

Не можу не згадати й тренерів національної збірної. Володимир Євонов зажди до кожного знаходив свій підхід, не випадково наша збірна стільки років поспіль вважається найсильнішою в Європі. Також хочу згадати Ярослава Базилюка. Загалом всі працівники міністерства молоді та спорту, Асоціації вільної боротьби – всі вони виконують дуже важливу роботу, саме вони створюють максимально комфортні умови для спортсменів. Це дозволяє нам тренуватись та зосередитись виключно на результаті.

Хотіла би також подякувати керівництву Асоціації вільної боротьби та партнерам: компанії Glusco, ТМ Лімо, ТМ Карпатська Джерельна, завдяки яким збірна отримує додаткове харчування, а кращі спортсмени щороку отримують фінансові заохочення.

Олімпіада

На Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро я їхала в другому складі. І тоді сказала собі: «В мене є чотири роки, щоб стати сильнішою та довести всім, що я гідна представляти країну. В Токіо я поїду тільки першим номером.»

Олімпіада це мета кожного спортсмена. Кожен прагне досягти найвищого результату і поїздка на Олімпійські Ігри – це результат багаторічної роботи, головний шанс в житті! Це велика честь представляти свою країну на світовій арені.

Олімпійські кільця символізують єдність п’яти континентів. Це час коли припиняються війни. Цього року Олімпіада буде відбуватись в умовах карантину і напевно всім учасникам бракуватиме підтримки на трибунах, але сьогодні люди звикли стежити за подіями онлайн. Тому я думаю ми будемо відчувати підтримку вболівальників навіть на відстані.»