На міжнародному турнірі в Данії борці греко-римського стилю продемонстрували яскраву боротьбу і довели, що Україна входить до числа найсильніших борцівських країн світу!

Результат виступу класиків на турнірі в Данії відомий, тож закцентуємо увагу на боротьбі наших атлетів. Безперечно, той факт, що українці серед 19-ти (!) команд, завоювали 7 медалей і стали другими в командному заліку, свідчить про те, що в нас могутній потенціал і ми насправді –  сильні! Інша річ, що  в свої сили треба повірити. Виступи за кордоном, де є можливість проборотися з найсильнішими борцями Європи та Сполучених Штатів, найкращий спосіб для підвищення власної самооцінки. Головний тренер чоловічої збірної Сергій Андреєв пояснив особливу користь турніру в Данії де боротьба йшла по колу, тобто борець після поразки не припиняв змагатися, а йшов далі. Таким чином наші спортсмени змогли провести   від чотирьох до шести поєдинків.  Комусь вдалося не програти жодної зустрічі, хтось поступився, однак, без сумніву, кожен борець отримав потрібний досвід. І не тільки професійний, а в першу чергу – психологічний! Якого багатьом хлопцям бракує. Результат, на думку головного тренера, міг бути ще кращим! І це абсолютна реальність! Не можу не погодитись – в нас могло бути не два, а мінімум чотири «золота».  І, до речі, б тоді, Україна  обійшла Німеччину!

Під час фінального поєдинку призера світу Ленура Темірова (63), який у фіналі зустрівся з призером Олімпійських Ігор в Ріо, норвежцем Андре Берге, судді прийняли сторону титулованого норвежця. Ні в якому разі не хочу сказати, що Берге виглядав слабкішим. Всі сутички норвежець  виграв чесно! Але в протистоянні з Теміровим почав відступати! Теміров весь час йшов вперед, домінував і змушував 35-річного суперника задкувати. Негативної роботи головою Теміров, як на мене, не чинив! Принаймні свідомих ударів  чолом не було. Однак в Лєнура є звичка опускати голову. Судді цим скористалися  і подарували Бергу два вирішальних бали. В майбутньому на це варто всім звернути увагу, адже така здавалося б деталь стійки, може дати суддям привід для суворого вердикту.  І в цьому контексті важливо ще раз усвідомити, що судді – «третя» сила, від якої теж багато в чому  залежить успіх. Тим не менше, Теміров впевнено боровся, провів дію і однозначно виглядав достойно!

Руслану Кудринцю (67) у вирішальному поєдинку проти господаря Фредріка Бджеррехууса, судді просто, як мені здалося, можливо через помилку, не зараховували балів. Після першого періоду рахунок 6:1 на користь датчанина. В другому періоді закарпатець збиває суперника донизу і скорочує розрив 6:3. Тягне заднім і  проводить кидок на чотири бали, рахунок стає 6:7 – Кудринець переломлює хід поєдинку! Секунданти кидають челенж і раптом судді оцінку за невідомих причин скасовують. І рахунок стає 6:3. Тобто розглядаючи протест десь загубили чотири бали за кидок. Така трохи незрозуміла арифметика. Напевне, судді вирішили потішити публіку – підтримали місцевого спортсмена. Кудринець  продемонстрував вольову, технічну боротьбу.  Особливо вразила його перемога над німцем, коли програючи з рахунком 3:2, він пішов вперед і за лічені секунди до гонга вирвав вирішальний бал! Це говорить про те, що не можна опускати рук! Завжди є шанс на перемогу! Хорошу боротьбу у цій вазі продемонстрував Олексій Калініченко. Запам’яталася його перемога на угорцем, який, до речі, дав гідний бій Кудринцю.

Можна привітати з успішним  дебютом Табріза Насібова (67), який виборов «бронзу»! Вчора в аеропорту Табріз зізнався, що  вперше боровся на виїзді. Дуже хвилювався перед поєдинком з американцем. Думав, що американці непереможні. Однак коли доторкнувся й відчув, що і суперник нервує, зумів опанувати себе та впевнено переміг. Програючи  поляку 5:0, Табріз в другому періоді зумів переломити поєдинок і переміг з рахунком 7:5! Відмінно проявив себе Володимир Яковлєв (77).  Поступаючись  сильному чеху Олдрічу Варзі, Яковлєв за 15 секунд до кінця зумів провести декілька накатів і встиг вирвати перемогу! Фіна Яковлєв розібрав вчисту – 8:0! Володимир на рівних  відборовся зі німцем Роналдом Шварцем, якому  поступився з рахунком 3:3. Шварц став чемпіоном. Впевнений,  нашому борцю це теж було по силам!

Також хочеться відзначити боротьбу Олександра Шишмана (87) та Євгена Савети (97).

Вітаємо  переможців – Парвіза Насібова (72) та Миколу Кучмія (130).

В Парвіза є стрижень і він це в черговий раз довів! Колі дуже потрібні перемоги! Йому просто необхідно відчути себе лідером! Гарно боровся і Владислав Вороний (130), якому трішки не вистачило внутрішньої впевненості.

Дякуємо всім борцям за боротьбу! За мужність та характер!

Дякуємо тренерському штабу – Максиму Чепурко, Ісмеду Салієву, Осману Асхабову, Олександру Кондрацькому, В’ячеславу Кліменку, Андрію Калашнікову, старшим тренерам збірної – Віктору Лозовому, Яшару Насірову, Володимир Шатських, Дімітрію Тімченку, Вюгару Рагімову, Віталію Ліщинському. Звичайно – Сергію Андреєву.

Всім Особистим наставникам за  працю та підтримку!

Велика дяка президенту ФГРБУ – Олегу Сазонову та головам обласних ФГРБ.

Респект за оперативне вирішення всіх питань з харчуванням, екіпіровкою президенту АСБУ – Олегу Кравченко.

Саме головне – боротьба наших чоловіків на очах починає змінюватися на краще!  Борці йдуть вперед, атакують, шукають захват, не бояться ризикувати, роблять прийоми. В стійці і  в партері!  Помітно, що не всім  відразу вдається перелаштуватися. Особливо борцям, які мають досвід і сформований стиль боротьби. Це робота не одного місяця. Неможливо одразу змінити «формат» борця! Тим більше зрілого. Тут важливо внутрішньо прийняти, усвідомити, що на сьогоднішній день рішуча активність –  безальтернативна  необхідність! Перемагає той, хто домінує! Звісно, не кожен борець в силу своїх фізіологічних властивостей може тиснути, як танк, але горіти, наступати,  проявляти свій бійцівський дух здатний кожен! Ми це бачили!

А значить – головні перемоги попереду!

 Олександр ПАСТУХОВ