27-28 листопада 2019 року в рамках Міжнародної конференції «Сталий розвиток та спадщина в спорті: виклики та перспективи», яку проводив Національний університет фізичного виховання і спорту України відбувся другий Симпозіум наукової комісії міжнародної федерації боротьби (United World Wrestling) «Виклики та перспективи боротьби».

Симпозіум організований Національним університетом фізичного виховання і спорту України, Асоціацією боротьби України, під патронатом Міжнародної мережі дослідників боротьби (International Network of Wrestling Researchers). Основні напрями роботи симпозіуму: дослідження в галузі боротьби: тренувальний процес, фізіологія, психологія, спортивна медицина, біомеханіка, педагогіка, історія, соціологія боротьби та спортивний менеджмент.

В Симпозіумі прийняли участь фахівці з України, Польщі, Франції, Молдови, Ірану, Казахстану, Узбекистану.

Основні доповіді були присвячені актуальним питанням спортивної боротьби. Питанню здоров’я в контексті практики бойових мистецтв було присвячено доповідь Яцека Вонсика (Польща), шляхи розвитку силових якостей у борців різного стилю викладені Віктором Манолакі (Молдова), аналіз змагальної діяльності у міжнародних турнірах серед елітних борців із основними стилями боротьби викладений Юрієм Тропіним (Україна), складові успіху кадетів та юніорів у боротьбі представлені Миколою Латишевим (Україна), порівняльний аналіз психофізіологічних характеристик у спортсменів різних видів єдиноборств викладений колективом авторів (Леонід Подрігало, Вячеслав Романенко, Ольга Подрігало, Валерій Голоха (Україна), особливості техніко-тактичних дій у борців із різними генетичними властивостями нервової системи висвітлені у доповіді авторів Володимира Лизогуба та Наталі Черненко (Україна ), система діагностики психофізіологічного стану у елітних борців представлена колективом авторів (Георгій Коробейніков, Леся Коробейнікова, Сергій Матвєєв (Україна), Андрій Воронцов (Україна , Казахстан), Вікторія Міщенко (Україна).

В дискусії симпозіуму виступив член наукової комісії міжнародної федерації боротьби (United World Wrestling), президент Французького союзу федерацій боротьби Дідьє Сов’єр (Франція). В ході дискусії було запропоновано підготувати звернення до міжнародної федерації боротьби (United World Wrestling) розглянути можливість підняття віку виступу ветеранів (Masters) на офіційних змаганнях з 60 до 70 років. В процесі виступів було запропоновано підготувати для збірних команд України з боротьби пропозиції щодо впровадження в практику тренувального процесу результатів наукових досліджень, представлених на симпозіумі. Було запропоновано за матеріалами доповідей підготувати наукові публікації у журнали, що включено до науко метричних баз Scopus та Web of Science.

Другий день симпозіуму був присвячений відвідуванню батьківщини Івана Піддубного (1871-1949), легендарного борця, чемпіона чемпіонів.

Цей захід був можливий за підтримки Федерації греко-римської боротьби Черкаської області (президент Петро Душейко, виконавчий директор обласної федерації Анатолій Самоха). Учасники симпозіуму відвідали музей Івана Піддубного в с. Красенівка, Чорнобаївського району, Черкаської області. Відбулася зустріч із президією Федерації греко-римської боротьби Черкаської області та керівництвом Чорнобаївського району, Черкаської області.

Зав. кафедри біомеханіки та спортивної метрології НУФВСУ  Г.В. Коробейніков