Міжнародний Олімпійський Комітет (МОК), Міжнародний Паралімпійський Комітет (МПК), Організаційний комітет Токіо-2020, Столичний Уряд Токіо і Уряд Японії сьогодні погодили нову дату Ігор ХХХІІ Олімпіади у 2021 році. Олімпійські ігри Токіо-2020 пройдуть з 23 липня по 8 серпня 2021 року. Вони також домовилися про нові дати проведення Паралімпійських ігор, які будуть проходити з 24 серпня по 5 вересня 2021 року.

Лідери ключових сторін зібралися сьогодні на онлайн конференції, до якої долучилися президент МОК Томас Бах, президент Токіо-2020 Морі Йосіро, губернатор Токіо Коїке Юріко і міністр Олімпійських ігор і Паралімпійських ігор Хасимото Сейко.

Це рішення було прийнято з трьох основних міркувань і у відповідності до принципів, встановлених Виконавчим комітетом МОК 17 березня 2020 року і підтверджених сьогодні на цій зустрічі. Їх підтримали всі міжнародні літні олімпійські спортивні федерації (МФ) та всі національні олімпійські комітети (НОК):

1. Захист здоров’я спортсменів та всіх учасників, а також стримування розповсюдження вірусу COVID-19.

2. Захист інтересів спортсменів та олімпійських видів спорту.

3. Глобальний міжнародний спортивний календар.

Ці нові дати дають органам охорони здоров’я та всім учасникам організації Ігор максимум часу для боротьби з постійно змінюваними місцями та збоями, спричиненими пандемією COVID-19. Нові дати, рівно через рік після запланованих на 2020 рік (Олімпійські ігри: 24 липня по 9 серпня 2020 р. та Паралімпійські ігри: 25 серпня по 6 вересня 2020 р.), також мають додаткову користь від того, що будь-які зриви, що відтермінування спричинить міжнародному спортивному календарю, можуть бути зведені до мінімуму в інтересах спортсменів та МФій. Крім того, вони дадуть достатньо часу для завершення кваліфікаційного процесу. Будуть здійснюватися ті ж заходи щодо зменшення теплового ефекту, що і були заплановані на 2020 рік.

 

У своїй  заяві у вівторок 24 березня 2020 року, спираючись на інформацію, надану на той час ВООЗ, президент МОК Томас Бах та Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе прийшли до висновку, що Олімпійські ігри Токіо-2020 відбудуться у повному вигляді та не пізніше літа 2021 року. Прем’єр-міністр підтвердив, що Уряд Японії готовий виконати свої зобов’язання на проведення цих успішних Ігор. У той же час президент МОК Томас Бах наголосив на повній відданості МОК успішним Олімпійським іграм Токіо-2020.

Після сьогоднішнього рішення Президент МОК сказав: “Я хочу подякувати Міжнародним федераціям за одностайну підтримку та Континентальним асоціаціям національних олімпійських комітетів за велике партнерство та підтримку в процесі консультацій протягом останніх кількох днів. Я також хотів би подякувати Комісії атлетів МОК, з якою ми постійно контактували. З цією заявою, я впевнений, що, працюючи разом з Організаційним комітетом Токіо-2020, столичним Урядом Токіо, урядом Японії та всіма нашими зацікавленими сторонами, ми можемо опанувати цей небачений виклик. Наразі людство знаходиться в темному тунелі. Ці Олімпійські ігри Токіо-2020 можуть стати світлом у кінці цього тунелю ».

Ендрю Парсонс, президент МПК, прокоментував: “Це фантастична новина, що ми змогли так швидко знайти нові дати для Ігор Токіо-2020. Нові дати дадуть впевненості спортсменам, заспокоєння зацікавленим сторонам і те, на що слід чекати всьому світу. Коли Паралімпійські ігри відбудуться в Токіо в наступному році, вони стануть надзвичайною демонстрацією людства, що об’єднається як одне ціле, глобальним святом людської стійкості та яскравою вітриною спорту. Протягом цих 512 днів, що залишилося до Паралімпійських ігор Токіо-2020, пріоритетним для всіх, хто бере участь у Паралімпійському русі, має бути зосередження уваги на безпеці разом зі своїми друзями та родиною у цей небачений та важкий час».

Президент Організаційного комітету Токіо-2020 Морі Йосіро заявив: «Президент МОК Томас Бах та Організаційний комітет Токіо-2020 провели сьогодні телефонну конференцію, щоб детально обговорити нові дати проведення Ігор у Токіо 2020 року. Міністр Олімпійських і Паралімпійських ігор в Токіо Хасімото Сейко  та губернатор Токіо Коїке Юріко приєдналися до обговорення. Я запропонував провести Ігри в період між липнем і серпнем 2021 року і я дійсно ціную, що президент Бах, обговоривши цю пропозицію з різними міжнародними спортивними федераціями та іншими відповідними організаціями, люб’язно прийняв мою пропозицію. Потрібен певний час для відбору та кваліфікації спортсменів, а також їх тренувань та підготовки, і консенсус полягав у тому, що краще проводити перенесені Ігри під час літніх канікул у Японії. Що стосується транспорту, організації волонтерів та надання квитків для тих, хто перебуває в Японії і за кордоном, а також з урахуванням ситуації з COVID-19, ми вважаємо, що було б краще перенести Ігри на рік пізніше, ніж планувалося, на літо 2021 року. Незважаючи на перенесення Олімпійських та Паралімпійських ігор вперше в історії, а також на різні інші питання, які вже були висвітлені, графік заходів є наріжним каменем майбутньої підготовки, і я переконаний, що швидке ухвалення цього рішення допоможе прискорити майбутню підготовку. Я хотів би подякувати всім зацікавленим сторонам, включаючи місто-господар Токіо та уряд Японії, за їх наполегливу працю протягом цього короткого періоду. Організаційний комітет Токіо-2020 продовжить завзято працювати для успіху Ігор в наступному році».

Губернатор Коїке Юріко сказав: «Враховуючи глобальний спалах коронавірусу, нам потрібен певний час, перш ніж ми повністю підготуємось до проведення Ігор, безпечних для спортсменів та глядачів. Крім того, підготовка до нових дат буде проходити безперешкодно, оскільки дати збігаються з тими ж часовими рамками, що і початкові дати змагань, стосовно квитків, персоналу об’єктів, волонтерів та транспорту. Тому я вважаю, що святкування відкриття Олімпійських ігор Токіо 23 липня 2021 року є ідеальним. Спортсмени, волонтери, учасники естафети олімпійського вогню та місцеві муніципалітети були стурбовані ситуацією. Оскільки зараз у нас є конкретні нові дати, до яких потрібно прагнути, столичний уряд Токіо виділить всі свої ресурси і буде тісно співпрацювати з Організаційним комітетом Токіо-2020, національним урядом та іншими зацікавленими сторонами, щоб повністю підготуватися до проведення Ігор, які є безпечними та надійними».

Раніше було підтверджено, що всі спортсмени, які вже пройшли кваліфікаційний відбір, і яким були виділені квоти для Олімпійських ігор Токіо-2020, залишаться без змін. Це пов’язано з тим, що ці Олімпійські ігри в Токіо, за погодженням з Японією, залишаться Іграми XXXII Олімпіади.

Джерело: http://noc-ukr.org/