Літо спекотна пора для випускників, ми поспілкувались з тренером  ШВСМ Київської області та викладачем Броварського училища фізкультури Михайлом Кушніром про вступну кампанію та місце спортсменів в ній. 

В шістнадцять років ще не всі визначились чому присвятити своє життя, як гадаєте юним борцям найкраще вступати до спортивних ВНЗ чи до звичайних?

– Я вважаю, що якщо хлопець показує результат, любить боротьбу, то звичайно хотілося б, щоб він вступав до закладу, де спорт буде профілюючим. Там йому буде легше і цікавіше вчитись, він зможе покращити свої результати в спорті. Для молодих хлопців дійсно важливо вчитись далі, розвиватись, як особистість. Тут головне бажання, людина, котра прагне вчитись – вона знайде можливості.

– Зараз всі випускники та їх батьки заклопотані, як поступити у ВНЗ, який заклад обрати. Що ви радити своїм хлопцям випускникам?

– Своїм учням в школі, після одинадцятого класу я пропоную спершу вступати в Броварське училище фізкультури. Училище співпрацює з Педагогічним Університетом Г.Сковороди в Переяслав-Хмельницькому і наші випускники з училища через два роки можуть одразу переводитись на третій курс університету на факультет фізичного виховання без додаткових іспитів. В університеті є три спортивні кафедри: «Теорії та методики фізичного виховання та спорту», «Медико-біологічних дисциплін та валеології», а також «Спортивних дисциплін, ігор і туризму».

– Для вступу в Броварське училище фізкультури борці, що займались в ДЮСШ мають якісь преференції?

– Вони так само як всі в першу чергу повинні здати ЗНО. Можливо, якщо є якісь серйозні спортивні досягнення, то це додає їм балів. Але в загальному все залежить від результатів зовнішнього незалежного тестування онлайн.

– В американських фільмах часто показують, як тренера університетів шукають спортивних зірок серед школярів, запрошують їх в свої ВНЗ. Чи існує така практика в Україні?

– На жаль не чув про таке. Принаймні щодо борців. Можливо в командних видах спорту інша ситуація.