Активно, завзято й наполегливо у складі жіночої команди, на зборі в Южному, працює неодноразова чемпіонка Європи серед молоді, Чемпіонка Європи та призерка світу серед жінок, енергійна, весела, завжди усміхнена, привітна – Оксана Лівач. Оксана люб’язно зголосилася поділитися враженнями про сучасне курортне містечко на півдні України, нові тренування на березі Чорного моря, атмосферу в команді та найближчі плани.

– Оксано, як почуваєшся сьогодні, як проходять тренування?

– У зв’язку з карантином ми два місяці були вимушені тренуватися індивідуально по своїх домівках. З одного боку, можливо, це зіграло на краще – ми отримали змогу більше часу проводити з рідними й близькими, але сьогодні, коли, нарешті, повернулися до нормальних тренувань, суцільні обмеження в живому спілкуванні, тренуваннях, в твоєму самостійному житті, хочеться забути, як страшний сон.

– Ви вже встигли пройти збір в Конча-Заспі?

– Так, під час першого збору все було досить суворо. Ми весь час залишалися в Олімпійському центрі. Перед початком тренувань всі пройшли тести на Kovid 19. До тренувань поверталися поступово, займалися виключно відновленням, були закриті для зовнішніх контактів. Перед цим збором ми також пройшли тести, але, чесно кажучи, в Южному ми майже забули, що є обмеження. Хоча, звісно, ми дотримуємось правил безпеки. Ми вільно дихаємо, радіємо сонцю, спілкуванню. Сумні, негативні думки відступили. Ми вільно пересуваємось, тренуємось. У нас все супер! Ми сьогодні працюємо і над технікою, і над фізикою, і над функціоналкою. З кожним днем поступово додаємо обертів.

– Не можу не запитати про твої враження від джампінгу. Ми всі бачили відео, де дівчата під запальну музику емоційно «танцювали» на батутах, і ти, як завжди, вирізнялась своїм завзяттям виконуючи завдання з особливим азартом)))

– В Южному нам відкрилося багато нового. Ми ще не пробували джампінг. Це дуже круте заняття. Нам всім дуже сподобалося. Мало того, що воно інтенсивне, йде навантаження кардіо, ми чудово продихались, прокачали ноги, легені, плюс до того драйву додавала динамічна музика. Це був такий потрійний ексклюзив коли ми гарно попрацювали, психологічно відпочили, отримали багато позитивних емоцій. Тому з радістю викладали це відео в соцмережі, бо хотіли щиро поділитися гарним настроєм та своїми відчуттями.

Ти любиш музику, танцювати, тож, напевне, отримала задоволення?))

– Так, це тренування було в моєму стилі)). Намагалася все повторювати за тренером, який все робив дуже швидко, деякі дівчата не встигали, тому прагнула не відставати.

– Скільки часу тривало тренування з джампінгу?

– В загальному 45 хвилин. Розминка тривала 15 хвилин. Початок був досить інтенсивним. Теж під музику, в стрибках. Ноги відразу змучилися. Насправді, коли тренер сказав, що це тільки розминка, ми думали, це вже кінець. Однак після перепочинку продовжили роботу.

– Сильно виснажилися?

– Гадаю, кілограм скинула))) Однак почуття втоми швидко пройшло. Навантаження від цього тренування неможливо порівнювати із навантаженнями під час роботи на килимі. Однак для розрядки, емоцій це дуже класний варіант і, сподіваємось, найближчим часом будемо практикувати подібні тренування.

– Чи перший раз ти в Южному? Поділись враженнями від міста.

– Ми перший раз тут і приємно здивовані. По-перше, у нас прекрасні умови для тренувань. В Южному ми тренуємося в сучасному спортивному комплексі оснащеному новітнім технологічним обладнанням необхідним для професійних занять спортсменів. По-друге, тут все є поряд: готель, зал, море. Харчування прекрасне! Хочу від всієї команди подякувати тренеру з Южного – Володимиру Веремійчуку за відмінну організацію цього збору.

– Чи сподобалося веслування на драгонботі?

– Тренування на човнах-драконах подарувало неповторні емоції. Для нас це щось нове. Робота на воді навчає працювати в команді! Ти не можеш гребти, як тобі заманеться. Будеш елементарно заважати. Гальмувати старання партнерок. Це на килимі все залежить від тебе! А в човні потрібно відчувати кожен рух дівчат, чути їхній подих, стати часткою єдиного екіпажу. Дослухатися команд керманича. Всім дуже сподобалося працювати на веслах.

– До яких стартів сьогодні готуєшся?

– Днями тренера нам повідомили, що 20-23 серпня у Львові відбудеться Чемпіонат України серед юніорок та борчинь до 23-х років. Наразі готуємося до цих змагань. Вже хочеться відчути мандраж, змагальний дух. Через зміни в календарі ми вибилися з робочого графіку, тож цей старт є дуже важливим, потрібним, насамперед, для нашого псигологічного відновлення. Також стали відомі місця проведення чемпіонатів світу. Юніорки боротимуться у Фінляндії, а молодь до 23-х років в Сербії.

– З ким сьогодні спарингуєш?

– Працюю з Христиною Березою, сестричками Марією та Соломією Винник, з Лілею Маланчук. Настрій в дівчат хороший. Працюємо на повну. Участь в зборі беруть переважно молоді дівчата. Із старших дівчат з нами працювали Ірина Гусяк та Тетяна Кіт. Інші дівчата за сімейними та особистими обставинами не беруть участь в цьому зборі. Спарингу вистачає. Дівчата щоправда є трохи важчими за мене. Але для мене навпаки є корисно працювати з ними. Вони показують досить серйозну, дорослу боротьбу. Атмосфера в команді дуже хороша. Всі працюють сумлінно й відповідально.

– Отже в Южному вам дуже сподобалося…

– Надзвичайно! Зізнаюся, коли ми тільки приїхали сюди у мене було відчуття, що ми знаходимося десь за кордоном. Що ми не в Україні. А десь в Європі)) Перше тренування проводили на спортивному майданчику і були вражені якістю та рівнем спортивного обладнання. Ми були приголомшені сервісом та умовами! Місто світле! Всюди гарно, чистенько. Люди довкола усміхнені, доброзичиливі. Любо працювати!

– Попереду нові збори?

– Так, на початку серпня заплановано збір в Конча-Заспі, а на початку вересня – в Заросляку, де зараз працюють вільники. До речі, чоловіки теж хочуть пройти збір в Южному.

– Кому б тобі хотілося подякувати за підтримку?

– Всій нашій збірній, тренерам! Всім, хто допомагає нам сьогодні. Дякуємо міністерству молоді та спорту за підтримку, адже розуміємо, як непросто в цей складний для всіх час, знаходити кошти для проведення тренувальних зборів. Велика подяка від всіх дівчат президенту АВБУ Юрію Копитко та віце-президенту АВБУ Едуарду Прощуку. Дякуємо АСБУ! Президенту АСБУ Олегу Кравченко! Всім людям хто сприяє розвитку спортивної боротьби в Україні! Всім меценатам, хто нам допомагає. Окремий респект за цей збір особисто – Володимиру Веремійчуку! Приємно, що ми змогли виїхати і тренуємося в комфортних умовах на березі Чорного моря! Це круто! Ми безмежно вдячні кожному!

– Хто з тренерів з тобою працює і на що робиш акцент в підготовці?

– Завжди поруч Володимир Євгенович Євонов. Він все бачить, підказує, корегує, вчасно робить зауваження. Особисто відпрацьовую проходи в ноги. Вдосконалюю техніку прийомів, збільшую їх арсенал. Також працюю над фізикою, адже мої суперниці є досить сильними та потужними.

– Встигаєте купатися?

– Переважно зранку)) Після зарядки. Тому що вдень, чесно кажучи, немає сил і хочеться відпочити. Стараюся купатися в морі щодня! Море дарує настрій, повертає сили! Тож намагаємося з дівчатами зарядитися емоціями та оздоровитися!

– Оксано, дякую за розмову, бажаю гарного настрою, успіхів в підготовці та перемог!

Розмовляв Олександр Пастухов