Про ліцензійний турнір

«Попередній рік був дуже непростим. В 20-му році в лютому я вже почав ганяти вагу до Європейського ліцензійного турніру. Оскільки до того часу я боровся у вазі 79 кг. І після цього цілий рік без стартів.

Світовий кваліфікаційний турнір став останнім шансом здобути ліцензії для країни, тому всі спортсмени були готові боротися до кінця. Атмосфера на змаганнях була дуже напружена, потрібно було боротися за кожен бал.

Їхав до Софії за перемогою, але у фіналі трішки мені не вистачило. Звісно першочерговим завданням було здобуття ліцензії. Напередодні поїздки я пройшов три потужних збори, дуже посиленно готувався до чемпіонату Європи, але до Варшави я не поїхав, оскільки в останній момент виявили COVID-19, загалом я досить легко переніс хворобу і швидко відновився.

На подібних змаганнях завжди відчуваєш дуже велику відповідальність, перед тренерами, які довірили тобі цю можливість, перед країною. Але напевно найсильніше хвилювався перед півфінальною сутичкою, де йшлося про путівку до Токіо.

Зі мною до Болгарії поїхав мій особистий тренер Андрій Панаїтов, я відчував його підтримку на килимі. Також було дуже приємно, що багато одеситів приїхало на турнір вболівати за мене. Зал був порожній, тому було дуже добре чути підбадьорюючи вигуки одеситів. Я дуже вдячний всім рідним, близьким, тренерам  які завжди вірили в мене.»

Про суперників

«Категорія 74 кг – це категоріях світових лідерів. І на Олімпіаду відібрались виключно найсильніші борці планети, дуже серйозні суперники. Всі шістнадцять чоловік – всі лідери, немає жодного прохідного чи випадкового.

На турнірі в Софії я відборовся добре, але у фіналі на останніх секундах припустився помилки. Я перемагав, але в останній момент поступився – це прикро. Повернувшись додому я вже проговорював з тренерами цю сутичку і тепер будемо працювати над помилками. Зараз я розумію, що потрібно було інакше побудувати останню хвилину поєдинку.»

 Про підготовку до Олімпіади

«Зараз зі збірною я пройду кілька зборів напередодні Олімпіади і в першу чергу планую працювати над витривалістю. Витривалість дуже важливий аспект на змаганнях такого рівня, лідери будуть дуже заряджені і потрібно бути на рівні.

Ймовірно прийматиму участь в польському рейтинговому турнірі Зіолковського в червні.  Але це вже буде вирішувати тренерський штаб.

Цього літа потрібно викластися на повну. На щастя в нас в збірній є для цього все необхідне. Завдяки Міністерству молоді та спорту в нас регулярно проходять навчально-тренувальні збори. Збірна дуже відчуває підтримку Асоціації вільної боротьби, президент Юрій Копитко, віце-президент Едуард Прощук часті гості на зборах і завжди прислухаються до наших потреб. Дякую партнерам Асоціації компаніям «Glusco», «Лімо», «Карпатська Джерельна» за фінансову підтримку та премії.

Вдома в Одесі я тренуюсь в дуже хорошому залі від СК «Мангуст», сауна, чудовий тренажерний зал, килим – офіційне відкриття залу було буквально кілька днів тому. В нас в залі 20-30 чоловік, майстрів спорту, майстрів міжнародного класу. Звичайно в збірній більше спарингу, інші тренування. Але я намагаюсь навіть вдома не виходити з графіку, тренуюсь щодня крім суботи-неділі.

Я дуже вдячний президенту клубу «Мангуст» Магомеду Магдієву, віце-президенту Руслану Умарову, також товариству «Динамо» за який я виступаю вже сім років та особисто першому заступнику голови Одеського ФСТ «Динамо» Ользі Черкасовій, а також начальнику управління фізкультури та спорту Одеської ОДА Валентині Кольчак   – за можливість належно тренуватись в рідному місті.

Сподіваюся в мене все вийде в Токіо. Дуже хочу потішити всіх, хто підтримує мене на спортивному шляху та всіх вітчизняних вболівальників. Буду виходити і боротись!»