Українська борчиня Аліна Акобія поділилася враженнями від золота на ЧС-2021 U-23 у Белграді (категорія до 57 кг), а також розповіла про відновлення після травми. Відзначимо, що у фіналі наша Аліна перемогла росіянку Крістіну Міхнєву.

Аліно, якими були перші емоції після перемоги у фіналі ЧС-2021 U-23 у Белграді?

Мене переповнювали позитивні емоції. Була безмежно щаслива від того, що здобула золоту медаль для себе і всієї країни. Золото чемпіонату світу – нова для мене вершина у спорті, проте не зупиняюся на досягнутому і рухаюся лише вперед.

Наскільки складно у психологічному плані було налаштуватися на фінальну сутичку? Відповідальність за результат тиснула чи вдалося впоратися з емоціями?

Дійсно, було дуже непросто, адже у фіналі завжди тисне відповідальність за результат. У боротьбі можна припуститися помилки і шансу виправити її вже не буде, тому важливо було максимально сконцентровано провести всю сутичку. Фінал був напружений, але головне, що вдалося виграти. Недооцінки суперниці бути не могло. З емоціями впоралася і зробила все, що потрібно було для перемоги.

У фіналі ви перемогли росіянку Крістіну Міхнєву. На чому робили акцент тренери перед фінальною сутичкою та чи вдалося вам повністю реалізувати першочерговий план?

Тренери сказали боротися у притаманному для себе стилі і нічого нового не вигадувати. Важливо було вийти на килим і зробити свою роботу досконало. Щаслива, що змогла вибороти золото.

У який момент фінальної сутички зрозуміли, що перемогу вже не віддасте?

Була впевнена, що не віддам перемогу. Навіть якщо залишаться лічені секунди, то зможу набрати бали, які принесуть золото. Вірила в це і боролася до останнього.

Проти якої суперниці на чемпіонаті світу боротися було найскладніше? Яка суперниця була для вас найбільш незручною?

Для мене кожна сутичка є емоційно складною. Перша сутичка складна, адже це дебют на турнірі. Далі стає все ближче до медалі і в психологічному плані це не може не тиснути, адже права на помилку немає. Фінал – останній ривок, кульмінація всього турніру. У фіналі взагалі емоції зашкалювали і головне було впоратися з ними. Мені це вдалося, тому і змогла виграти.

Хто вам допомагав досягнути цього результату та наскільки складний був шлях у підготовці до турніру?

Шлях до турніру у Сербії був найскладнішим за мою спортивну кар’єру. Декілька місяців тому травмувалася, не змогла поїхати на Олімпіаду. Емоційний та фізичний стан був на нулі, довелося розпочинати все з початку. Здавалося, що у цьому сезоні вже нічого не зможу досягнути, проте я не опускала руки і щодня працювала над собою.

Хочу подякувати своєму чоловіку, який є моєю силою та підтримкою. Він завжди був поруч, робив все для скорішого відновлення. Чоловік говорив, що обов’язково досягну того, на що заслуговую. Дякую Богу, що поруч зі мною є мій чоловік. Ми завжди все робимо разом.

Щаслива, що на нашому шляху з’явилися люди, які змогли поставити мене на ноги. Я швидко відновилася і змогла вийти на килим та розпочала підготовку до змагань. Завжди дякуватиму цим людям. Після травми провела два підготовчі збори зі збірною. Лікар, масажистка та реабілітолог допомагали мені, робили все, щоб травма не дошкуляла. Тренери збірної завжди допомагають у підготовці.

Відчуваєте, що поступово виходите на новий рівень у своєму розвитку?

З кожним роком відчуваю, що прогресую. Стаю впевненішою у собі. Сподіваюся, що надалі результати будуть ще кращими. Сьогодні я на п’єдесталі, а вже завтра ставитиму перед собою нові цілі, почну рухатися до нових вершин. Працюватиму разом з чоловіком для досягнення найбільш амбітних спортивних цілей.

Поділіться своїми планами на майбутнє? Які цілі ставите перед собою?

Ніколи не загадую щось наперед. Щодня працюю над собою і роблю все, щоб вийти на новий рівень у своєму розвитку.

Влад Пригода, Kamp-Sport