Президент Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт, т.в.о. Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний та президент Асоціації спортивної боротьби України Юрій Копитко надіслали спільного листа Міжнародному олімпійському комітету (МОК) та Міжнародній федерації боротьби (UWW). Вони наголосили на тому, що російські спортсмени не можуть бути нейтральними, адже рф використовує спорт як інструмент своєї державної політики.

Президент Федерації спортивної боротьби росії Михайло Маміашвілі дозволив собі неприпустимі висловлювання на адресу українців і запропонував, щоб російські спортсмени приїхали на Олімпійські ігри в Париж на танках. Буквально недощавно Маміашвілі заявив, що був би радий бачити російського диктатора путіна на чемпіонаті росії з вільної боротьби.Також у квітні він вкотре заявив “Федерація спортивної боротьби росії повністю підтримує політику президента росії” “Ми єдині у своємо прагненні перемогти, кожен на своєму місці, на своєму завданні. Кожен виконуючи наказ верховного головнокомандувача путіна.”

Посидання на цитату https://www.wrestrus.ru/news/17927

Такі заяви суперечать Олімпійській Хартії і сприяють розпалюванню міжнаціональної ворожнечі. Тут все однозначно та зрозуміло.

Україна закликає МОК запровадити персональні дисциплінарні санкції проти М. Маміашвілі, зокрема розглянути питання про позбавлення його посад у Міжнародній федерації боротьби.

НОК України разом з Міністерством молоді та спорту України продовжує боротьбу проти участі спортсменів з рф та рб у будь-якому статусі, навіть нейтральному, допоки триває військова агресія проти України.