На чемпіонаті Європи U-23, який відбувся в азербайджанському Баку, бронзовим призером у вазі до 67 кг став представник греко-римського стилю Олег Халілов. В інтерв’ю Kamp-Sport борець оцінив власний виступ на турнірі, розповів про налаштування на “бронзовий” фінал і про сутички з росіянами.

Олеже, оціни свій виступ на чемпіонаті Європи U-23, на якому тобі вдалося вибороти «бронзу».

Загалом боровся досить непогано. Були такі моменти, коли міг виступити трохи краще. Вважаю, що шанси стати першим у мене були, але склалося по-іншому. Вірю, що все ще попереду. Дякувати Богові, вдалося здобути медаль.

Наскільки складним видався твій шлях до «бронзового» фіналу?

Змагався проти суперників високого рівня. Особливо важливою була перша сутичка (у кваліфікації – прим.). Починати на турнірі завжди складно. На старті ти ще трохи психологічно звикаєш до змагань. Тому важливо було подолати той бар’єр і пройти далі. Пізніше вже стало трохи легше. Боровся із спортсменом з Азербайджану і зміг набагато краще проявити себе. За вихід до фіналу боровся проти росіянина. Не вдалося чомусь показати ту боротьбу, яку повинен був показати. Треба було перемагати у цій сутичці.

Яка сутичка була для тебе найскладнішою і в якій вдалося найкраще себе показати, на твою думку?

Найскладнішою, звісно, видалася сутичка за третє місце. За медалі завжди важко боротися в моральному плані. Розумієш, що ти або на п’єдесталі, або ні. Радий, що зумів зробити цей важливий крок до «бронзи». А найбільше мені сподобалась на турнірі моя сутичка з азербайджанцем, адже вдалося зробити все якнайкраще.

У «бронзовому» фіналі ти переміг французького суперника. Чи боровся з ним раніше і які настанови тобі дав тренер перед сутичкою?

Так, кілька років тому я боровся проти цього суперника. Тоді я поступився, тож зараз мені було вдвічі приємніше – взяв реванш і здобув медаль. Проти нього я намагався боротися обережно, щоб не допустити помилок. Вийшло перемогти майже без зайвих труднощів. Тренер добре налаштував на поєдинок. Сказав, що я маю всі шанси піднятися на п’єдестал, тож маю тільки вийти та забрати своє. Але тренер більше займався моєю підготовкою в плані тактики та інших дій. А морально на сутичку кожний має налаштовувати себе сам.

Як ти згадував, у півфіналі ти боровся проти нейтрального росіянина. Наскільки ця сутичка була для тебе принциповою і як ти взагалі ставишся до допуску російських і білоруських спортсменів на міжнародні змагання?

На чемпіонаті світу минулоріч я також боровся проти росіянина. Тоді я налаштовувався з особливою агресією і це, мабуть, призвело до багатьох моїх помилок на килимі. Я зробив потрібні висновки. На килимі цього разу я думав лише про спортивні моменти та про свою перемогу. За килимом, певна річ, я відчуваю неприязнь до спортсменів з росії чи білорусі. Негативно ставлюся до їхнього допуску на міжнародні змагання. Досі важко усвідомлювати, що це сталося. Не можу сказати, що всі російські спортсмени підтримують війну, але існує ж багато випадків, коли вони зовсім не проявляють себе нейтрально.

Чи задоволений «бронзою» чемпіонату Європи?

Чесно кажучи, не задоволений. Але я дякую Богу за свій результат. Все одно краще повертатися додому після того, як піднявся на п’єдестал.

Як відбувалася твоя підготовка до турніру?

Нещодавно боровся на турнірі в Болгарії, де здобув «срібло». Змагався в категорії 72 кг. Потім за місяць часу був на дієті й активно готувався до молодіжного чемпіонату Європи. Тренувався щонайменше двічі на день. Хочу висловити подяку своїм особистим тренерам, тренерам збірної, друзям і моїй родині. Також дякую всім захисникам та захисницям, які зараз боронять нашу державу. Зокрема, вдячний за підтримку та героїзм Групі «Махно» чеченському батальйону ім. Шейха Мансура.

Які твої подальші плани? На яких турнірах тебе можна побачити найближчим часом?

Поки що візьму відпочинок на деякий час. Згодом повернусь на тренування. Щодо наступних турнірів, то наразі не знаю. Мабуть, виступлю на Кубку України найближчим часом. Основна ціль – підготовка до чемпіонату світу, який відбудеться восени.

Джерело: Kamp-Sport