Перший віцепрезидент Асоціації спортивної боротьби України, президент Федерації вільної боротьби Івано-Франківської області Едуард Прощук в інтерв’ю KampSport оцінив нещодавній чемпіонат України з вільної боротьби, а також поділився очікуваннями від виступу українців на Олімпійських іграх в Парижі.

Пане Едуарде, поділіться враженнями від нещодавнього чемпіонату України з вільної боротьби, який цьогоріч відбувся в Івано-Франківську.

Гадаю, доцільніше було б, якби враженнями ділилися глядачі, спортсмени та тренери. А вони це робили: у соцмережах зустрічав багато постів, де люди добре оцінили проведення турніру. Вже вдруге чемпіонат України з вільної боротьби проводиться в Івано-Франківську, тож для нас це велика честь і відповідальність.

Об’єдналися разом із Асоціацією спортивної боротьби України, Міністерством молоді та спорту, Національним олімпійським комітетом та всіма іншими партнерами. Приємно, що небайдужими виявились також соціально активні спонсори та меценати. Свято спорту дійсно вдалося, це вже не вперше на змаганнях з боротьби помітний високий організаційний рівень. З приходом нашої команди на чолі з Юрієм Копитком поставили собі за мету підняти організаційний рівень турнірів для того, щоб борці були повністю адаптовані до міжнародних змагань. Хочеться, щоб на чемпіонатах Європи та світу, Олімпійських іграх їх не лякала чи не турбувала певна пафосність.

Другий момент – такий рівень проведення є для нас своєрідним маркетингом. Таким чином ми залучаємо нових спортсменів, показуючи, що наших вихованців завжди підтримують, преміюють та мотивують розвиватись.

Чим, на вашу думку, запам’яталася цьогорічна національна першість?

Насамперед, гадаю, кількістю учасників – їх було понад 150. Така кількість борців в змаганнях одного виду в часи повномасштабного вторгнення є досить великою. Були яскраві сутички та захопливі фінали. Наприклад, в категорії 61 кг відбулася довгоочікувана зустріч між Андрієм Яценком та Андрієм Джелепом. Загалом багато спортсменів чудово себе проявили.

Перше загальнокомандне місце вибороли спортсмени з Івано-Франківської області. Які осередки боротьби приємно здивували на цьогорічному чемпіонаті України?

Академія боротьби Прикарпаття імені Василя Федоришина – проєкт, який я з командою однодумців запустив п’ять років тому. Зараз це потужний осередок дорослої боротьби, яких, на жаль, маємо сьогодні небагато в Україні. На Прикарпатті маємо близько двадцяти залів, щоденно тренуються понад тисячі хлопців і дівчат. Вдалося зібрати хорошу команду з кваліфікованим тренерським штабом на чолі з Іваном Курилюком, який сьогодні, до речі, відзначає свій день народження. На чемпіонаті України вихованці академії здобули три золоті медалі, «срібло» та три «бронзи» – це чудовий результат. Всі хлопці показали достойну та якісну боротьбу.

Другий рік поспіль виграємо командний залік – минулого року перемогли у Львові, а також на Кубку України у Білій Церкві. Тішить, що академія добре конкурує з Одесою, Львовом, Полтавою, які також добре виступили на турнірі.

Якщо говорити про прийдешні Олімпійські ігри в Парижі, то які в асоціації очікування від виступу українців у турнірі з боротьби?

Наразі маємо чотири ліцензії – це два представника греко-римської боротьби та дві представниці жіночої. Квоти не іменні, але все-таки очевидно, хто братиме участь у Парижі-2024. Дівчата – це Оксана Лівач (50 кг) та Ірина Коляденко (62 кг), які є відомими титулованими спортсменками. У греко-римській боротьбі виступатимуть на Олімпіаді Парвіз Насібов (67 кг) та Жан Беленюк (87 кг) – чинні призер і чемпіон ігор. Очікування в асоціації високі: сподіваємось, що здобудемо кілька медалей. Водночас розуміємо, що конкуренція буде високою, легкої прогулянки не буде ні в кого – навіть в чинного олімпійського чемпіона Жана Беленюка.

Є певні передумови щодо збільшення ліцензій. Якщо наших ворогів не буде на Олімпіади, а це цілком можливий варіант, – Україні додається ще три ліцензії.

Оксана Лівач

Чому, на вашу думку, немає ліцензій у вільній боротьбі? Керівництво асоціації якось аналізувало цей прикрий момент?

Українська вільна боротьба у міжнародному плані стикнулася з певними викликами та складнощами. Є зовнішні і внутрішні чинники. Зовнішні – це, певна річ, лобіювання російських борців всесвітньою федерацією боротьби, яку, на жаль, можна вважати проросійською. Вона дозволила багатьом представникам країни-агресора отримати громадянства інших держав. Федерація активно цьому посприяла і можемо спостерігати низку випадків, коли росіяни представляють на міжнародній арені Албанію, Угорщину, Македонію, Францію та інші країни. Відповідно збільшується конкуренція і це відобразилось саме на вільній боротьбі. У греко-римській чи жіночій боротьбі цього фактору немає, оскільки росіяни там не настільки домінують, тому там трохи простіше. Але ми маємо перспективну молодь і готуємось до циклу на 2028-й рік. Зараз основне завдання – зберегти та розвивати осередки, забезпечити роботу дитячих тренерів належним чином.

Відбувся також відтік кадрів – роз’їхалося багато молоді. Відверто кажучи, криза у вільній боротьбі триває з 2012-го року. Крайню медаль у вільній боротьбі на Олімпіаді здобув дванадцять років тому в Лондоні Валерій Андрійцев. Особисто мене тішить, що маємо сьогодні велику кількість перспективної молоді. Бачу всі можливості не лише ліцензій, але й медалей в циклі до Олімпіади 2028-го року.

Від початку діяльності нашої команди в асоціації працюємо над появою нових осередків і також змінюємо керівників в деяких регіонах. Наприклад, в Київській області очолив асоціацію боротьби Малхаз Папіашвілі і за рік часу вдалося покращити ситуацію, відкривши в області кілька нових залів. Змінено керівників також у Сумській, Чернівецькій, Волинській, Львівській областях.

Як ви вважаєте, чи виступлять російські та білоруські борці на Олімпіаді в Парижі? Наскільки ефективною є робота Асоціації спортивної боротьби України в цьому напрямку?

Росіян не можна допускати на міжнародну арені під будь-яким виглядом. Нейтральний статус – це ганебне рішення МОКу, який, вочевидь, зараз трохи почав усвідомлювати свою помилку. Зараз росіяни готуються влаштувати власні змагання, зачинившись у себе вдома. Потрібно визнати, що їхня пропаганда працює і це помітно в багатьох спортивних федераціях. United World Wrestling очолює серб, але він не приховає свою прихильність до росіян.

Асоціація спортивної боротьби України активно співпрацює з Національним олімпійським комітетом, Міністерством молоді та спорту України. Є успішні приклади нашої роботи: станом на сьогодні лідери російської боротьби, Сідаков, Угуєв і Садулаєв, не виступлять на Олімпіаді. Ми зверталися до міжнародних федерацій, показуючи, як вони беруть участь на турнірах пам’яті полеглим окупантам. Робимо це, зокрема, за участі Служби безпеки України, яка допомагає в пошуку інформації. Долучаються до відсторонення росіян журналісти та медіа.

Джерело: Kamp-Sport