За останні два тижні українська борцівська команда отримала п’ять  Олімпійських ліцензій. Президент Асоціації спортивної боротьби України Юрій Копитко розповів про безперервну роботу, яка ведеться від лютого 2022 року, щоб не допустити представників країни-агресора на Олімпіаду.

« Від перших днів повномасштабного вторгнення ми ведемо активну діяльність, відстежуємо всі злочини росіян в спортивній площині, показуємо світу зруйновані спортивні майданчики, понівечену інфраструктуру. Вся команда Асоціації працює над тим, щоб викрити справжнє обличчя агресора та довести, що «нейтральних» росіян не буває. Ми стежимо за їхніми соцмережами, публічним простором… Всі їхні титуловані спортсмени приймають участь в парадах разом із загарбниками, деякі відвідують окуповані території, змагаються на турнірах присвячених російським загарбникам… На даний момент команда Асоціації має вже цілу базу з висловлюваннями цих росіян, дописами, що підтримують загарбницьку війну путіна.

Ми фіксуємо подібні моменти та надсилаємо в UWW та Міжнародний Олімпійський комітет. В цьому нам весь час допомагають Національний Олімпійський Комітет на чолі з Вадимом Гутцайтом та Міністерство молоді та спорту і в.о. міністра Матвій Бідний. Я вдячний всім за співпрацю, адже разом нам вдалося досягти мети – прибрати росіян з Олімпійського борцівського килима.

Я завжди був переконаний, що правда на нашому боці, світова спільнота не сліпа і МОК відреагував як і належить. В результаті нашої роботи всі перші номери і майже всі другі номери російської збірної з боротьби були не допущені на Олімпійські Ігри, оскільки не відповідали вимогам нейтральності. А ті, які могли поїхати, не мали шансів на медалі. Саме через це їхня федерація взагалі відмовилась від участі. Їм просто не було сенсу їхати, адже серед допущених спортсменів претендентів на медалі не було.

Внаслідок, того, що представники країни терориста випали з Олімпіади відбувся перерозподіл квот і ми отримали дві додаткові ліцензії в жіночій боротьбі і три у вільній. Ліцензії не іменні, тому проходили відбори, контрольні сутички і буквально вчора ми нарешті оголосили остаточний склад з яким ви можете ознайомитись на нашому сайті.

До головного старту залишилось менше місяця. Хотів би побажати нашим спортсменам успіхів в Парижі. Переконаний, що вони повернуться додому не з порожніми руками. Але звичайно всі ми мріємо, щоб у французькій столиці пролунав гімн України і сподіваємось, що так і буде.»