а початку вересня український борець греко-римського стилю Єгор Якушенко в Іспанії став чемпіоном світу U-20 у категорії 97 кг. У липні цього року українець також виборов «золото» чемпіонату Європи. KampSport поспілкувався з Єгором про його тріумфи на турнірах, найбільш пам’ятні сутички, підготовку до чемпіонату світу та багато іншого.

Єгоре, насамперед хочеться привітати тебе з новоспеченим статусом чемпіона світу U-20! Які в тебе враження від світової першості в Іспанії та твоєї перемоги на турнірі?

Вдячний за привітання! Дуже приємні відчуття від перемоги. Мені все сподобалось на турнірі: теплий прийом і найголовніше, що вдалося потішити всіх результатом. Досі важко повірити, що став чемпіоном світу, але це дуже приємно усвідомлювати. Такий статус змушує ставати тільки кращим.

Що ти відчував під час фіналу? Які емоції переважали і як загалом оціниш для себе вирішальну сутичку проти суперника з Німеччини, з яким ти зовсім нещодавно зустрічався у фіналі чемпіонату Європи?

Звичайно, в кожного спортсмена, який до того ж проходить до фіналу, присутнє хвилювання. І я вважаю, що це нормально, адже дуже хотів забрати чемпіонський пояс. Все-таки я більше прагнув перемогти, аніж німець. Він виглядав на килим добре, але я відчував себе впевнено, тому що знав, що багато працював задля цієї перемоги.

Якою сутичкою на чемпіонаті світу ти найбільше задоволений і яка тобі запам’яталась найбільше?

Фінальний поєдинок для мене був найбільш яскравим. У фіналі немає шляху назад: ти або чемпіон, або ні. Тож сутичкою з німцем я найбільше задоволений, адже вдалося реалізувати власну ціль.

За вихід до фіналу ти боровся проти нейтрального росіянина Авєріна. Яким було твоє налаштування на цей поєдинок і як для тебе складалася ця сутичка?

Чесно кажучи, налаштовувався звичним чином, але попередньо переглядав його боротьбу, вивчав його сильні сторони та намагався переграти. Розумів, що буде складно – до фіналу залишався тільки крок і тут кожен хотів показати максимально хорошу боротьбу.

Як ти готувався до чемпіонату світу? Яким був твій щоденний режим?

Тренувався протягом шести днів на тиждень, маючи по два тренування на день. Поза килимом і силовими тренуваннями в залі до тренувального процесу входили гребля та біг двічі на тиждень.

Усього за кілька місяців ти став чемпіоном Європи та світу U-20. Чи багато впевненості виступ на континентальній першості в Сербії дав тобі перед чемпіонатом світу?

Так, здобутий досвід на чемпіонаті Європи додав мені впевненості, оскільки я знав, що це один із найсильніших континентальних чемпіонатів. На ньому завжди присутня хороша конкуренція, яка точно не дасть розслабитись нікому. І до того ж завдяки Євро я знав, на що здатний німець, з яким я знову зустрівся у фіналі.

Чи був після турніру в Іспанії у тебе час на відпочинок? До якого турніру готуватимешся далі?

Звичайно, часу на відпочинок маю достатньо. Я й до сьогодні відпочиваю після чемпіонату світу. Найближчим часом буду готуватись до чемпіонату України.

Коли ти почав займатися греко-римською боротьбою? Що спонукало тебе до цього виду спорту?

Греко-римською боротьбою почав займатися у віці дев’яти років. Пам’ятаю, що побачив в інтернеті відеоролик з юним борцем. Мені сподобалось, як він боровся і після побаченого я захотів виглядати на килимі не гірше за нього. Так я й вирішив спробувати свої сили в боротьбі.

Хто тебе підтримує найбільше? Яку роль у твоїх успіхах відіграють твої близькі, тренери?

Щоб нікого не образити, я не буду перелічувати всіх, хто допомагав мені в тренувальному процесі. Але найголовнішу роль у підготовці відіграв мій особистий тренер Микола Сергійович Єларінов, а також Ельмар Нуралієв. Дуже вдячний моєму татові, тренерам збірної України, а також усім хлопцям з мого залу.

Єгор Якушенко – “Найкращий юний спортсмен липня 2024 року”. Фото: НОК України

Єгоре, які захоплення в тебе поза боротьбою? Як ти відпочиваєш?

У вільний час граю з друзями в пляжний волейбол, а також у шахмати. Люблю плавати і дивитись боротьбу.

Джерело: Kamp-Sport