19-
річна українська борчиня стала переможницею нещодавнього чемпіонату Європи U-20 (57 кг). Цьогоріч Аліна Філіпович також здобула «срібло» на дебютному для себе дорослому Євро та «золото» двох рейтингових турнірів. 

В інтерв’ю KampSport спортсменка оцінила свої виступи в першій половині 2024-го року та, зокрема, поділилася очікуваннями від виступу українських борців на Олімпійських іграх в Парижі.

Аліно, вітаємо зі здобуттям «золота» чемпіонату Європи U-20. Як оціните власний виступ на турнірі, рівень змагань і суперників?

Дякую за привітання! Виступ видався справді хорошим. Довго готувалась до турніру, який був для мене дуже важливим. Це моя вікова категорія, відповідно проходила інтенсивну підготовку, щоб якомога краще себе показати.

Чемпіонат Європи пройшов для мене вдало. Цього разу негативне враження склали проживання та харчування. Усіх спортсменів умови відверто засмутили. Але попри все українській команді вдалося посісти перше командне місце.

У всіх сутичках ти не віддала жодного балу своїм опоненткам. Втім, котра з сутичок видалась для тебе найбільш складною?

На кожну суперницю налаштовувалась індивідуально. Кожна з них була по-своєму непростою. Для мене всі сутички були емоційними. Звичайно, найбільше запам’ятались сутички проти опоненток, які виступали під нейтральним прапором.

В якому раунді, на твою думку, тобі вдалося найкраще себе показати?

Мені здається, якнайкраще видалася для мене півфінальна сутичка проти німкені. Я виходила на цей поєдинок упевнено, знаючи послідовність всіх своїх дій, які планувала використовувати під час сутички. Вважаю, що все вдалося. Так само успішно для мене склався і фінал, в якому боролася з росіянкою.

Фінал завжди є найважчим, якщо говорити про психологічний фактор. Цього разу я вийшла абсолютно впевненою, знаючи, що зможу завоювати свою золоту медаль. Найголовніше, що під час сутички не виникало зайвих думок чи хвилювань.

Двічі ти боролася проти «нейтральних» спортсменок. Розкажи, чи відчувала принциповість чи особливе налаштування перед сутичками з ними?

Ні для кого не секрет, що всі українські борці по-особливому налаштовуються на сутички проти російських суперників. Це країна, яка вже довгий час і до сьогодні проявляє жорстку агресію до наших громадян. Третій рік ми тренуємось у надзвичайно складних умовах: без світла, під звуки сирен і з ракетною небезпекою. Кожен хоче перемагати – для нас це принципово. Борючись з росіянами на килимі, особисто мені жодним чином не хотілося віддавати ані балу.

Аліно, чи задоволена ти першою половиною змагального 2024-го року для себе? За цей час ти встигла здобути чимало нагород…

Кожна медаль, здобута в цьому році, – це результат важкої праці. Я інтенсивно готуюсь до кожного турніру та прагну щоразу показувати кращий результат. Щаслива, що вдалося здобути срібну медаль на дорослому чемпіонаті Європи – це були мої перші змагання на такому високому рівні. Змогла також добре виступити на рейтинговому турнірі. Вважаю, що це був великий плюс, адже боролася проти хороших борчинь, перевірила власні сили перед чемпіонатом Європи U-20. Зараз я максимально задоволена тим, як складається для мене цей змагальний рік.

Як ти вже зазначила, цьогоріч тобі вдалося вибороти «срібло» дорослого чемпіонату Європи. Пригадай це досягнення, які емоції відчувала під час змагань?

Для мене це був перший дорослий чемпіонат. Хотілося показати себе максимально добре, здивувавши всіх опонентів. У кожній сутичці виходила на килим проти досвідчених борчинь. Відчувала велику честь боротися на такому рівні. Я пережила дуже багато емоцій. На жаль, поступилася у фіналі суперниці з Азербайджану, проте друге місце також чудовий результат.

Коли поновиться твій тренувальний процес після чемпіонату Європи U-20? Над чим плануєш працювати?

Тренування вже поновились. Зараз я перебуваю на Олімпійській базі в Конча-Заспі, де проходить заключний етап підготовки на Олімпіаду в Парижі. Другого серпня команда вирушить до Франції. Я їду як спаринг-партнер для наших дівчат.

Які в тебе очікування від виступу українських борчинь на Олімпійських іграх?

Безумовно, очікуємо від дівчат позитивний результат. Вони це можуть і вони на це заслуговують. Кожна з представниць України має всі можливості для здобуття медалі. Будемо неймовірно щасливі за наших дівчат, коли вони приїдуть додому з олімпійськими медалями. Чудово, що ми отримали дві додаткові ліцензії в боротьбі.

До якого турніру готуватимешся найближчим часом?

Після Олімпійських ігор, 19-го серпня, розпочнеться заключний етап підготовки до чемпіонату світу U-20. Готуватимусь до світової першості, де я також сподіваюся завоювати «золото».

Kamp-Sport