На початку квітня світову борцівську спільноту сколихнуло рішення Міжнародного бюро UWW, в якому йдеться про допуск до змагань російських та білоруських спортсменів у вікових категоріях U15 та U17, а також про створення комісії по допуску представників країни агресора до змагань під нейтральним прапором. Реакцію України під час засідання UWW Europe в Загребі озвучив Президент Асоціації спортивної боротьби України Юрій Копитко.

«Не так давно Міжнародний Олімпійський комітет озвучив, що по суті вони не проти участі представників росії та білорусі, але всю відповідальність спустили на міжнародні федерації, які мусять самостійно ухвалювати рішення. Одне з перших засідань щодо цього питання провів Об’єднаний світ боротьби. Оскільки бюро UWW вельми зангажоване, через присутність одразу двох представників країни-терориста – Маміашвіллі та Яригіна, то на жаль було прийнято рішення, яке безмежно обурило не тільки представників України, але й багатьох цивілізованих країн, розповідає Юрій Богданович. Звичайно ми негайно відреагували, і до бюро UWW був надісланий лист, де ми послідовно виклали всі аргументи проти подібного рішення.

На Генеральній асамблеї UWW Європа я нагадав всій борцівській спільноті, що війна в нашій країні триває, агресор і надалі  винищує наш народ та нищить нашу інфраструктуру, в тому числі спортивну. Я прагнув донести до наших колег, що все це відбувається просто зараз в центрі Європи. Що наразі нічого не змінилося і немає жодних підстав допускати представників країн-терористів до міжнародних змагань. До того ж наші спортмени, котрі напряму постраждали від російської агресії, просто морально не готові виходити на килим та тиснути руку тим хто вбиває їхніх рідних та руйнує їхні міста.

Також чимало запитань викликала ідея створення комісії, яка має розглядати можливість допуску російських та білоруських спортсменів до змагань. Хто буде входити в цю комісію і якими нормами вони будуть послуговуватись? Ми наполягаємо, що у випадку створення подібної комісії для об’єктивності там повинен бути представник України. Адже ми уважно спостерігаємо за процесами які відбуваються в росії. Всі російські спортсмени є військовозобов’язаними та політично заангажованими. Виступ злочинців під нейтральним прапором є знущанням над всіма Олімпійськими цінностями та принципами. Адже не забуваємо, що звірства в Бучі та Ірпіні, бомбардування Харкова та окупація Херсона відбувались під час зимової Параолімпіади в Пекіні.

Слід підкреслити, що це не лише моя особиста позиція, це позиція нашої держави, за нашими плечима зараз стоять не лише Міністерство молоді та спорту та Національний Олімпійський Комітет, нас підтримує в цій боротьбі Адміністрація Президента та Міністр Закордонних справ. Ми не можемо приймати участь в змаганнях, де будуть представники окупантів, ми не можемо тиснути руки, які заплямовані кров’ю мирних українців. Тому всі ми працюємо в тандемі, щоб не допустити участі росіян на Олімпіаді.

Моєю метою було достукатись до представників національних федерацій, і вони нас почули та багато хто готовий підтримувати. В нас є надія, що навколо нас згуртуються небайдужі країни і UWW доведеться рахуватись з думкою такої спільноти.»

Боротьба триває і відстоювати справедливість українській борцівській спільноті доведеться не лише на килимі, але й поза ним.