Cоломія Винник – чемпіонка світу U-23 з боротьби. Борчиня у фіналі (59 кг) здолала суперницю з Японії та принесла перше “золото” України на ЧС в Тирані. Після нагородження Соломія відмовилась від спільної фотосесії з бронзовою призеркою – росіянкою Сидельниковою, яка підтримувала агресію рф проти України.

Про тріумф на молодіжній світовій першості та про відмову фотографуватись з борчинею з країни-терориста Соломія Винник розповіла в інтерв’ю Kamp-Sport.

Ти повертаєшся до України чемпіонкою світу U-23. Які в тебе враження від змагань та як оціниш свій виступ?

Дякуючи Богові, мені вдалося виграти цей чемпіонат світу. 2 роки перед цим я була в призерах світової першості, але мені не виходило здобути те, за чим їхала. Ми з сестрою (Марією Винник – прим.) на всі змагання їздимо цілеспрямовано за золотом. Ми боролись з нею майже в один той самий час на різних килимах, тому заглядала в перерві своєї сутички на її килим. Можна сказати, що я в сестрі була впевнена більше, ніж у собі.  

Також хочу додати, що сприяла гарному результату присутність особистого тренера, Одинака Сергія Теофіловича, який тренує нас з дитинства. Він нам як батько, відчуває наш стан та боротьбу та старається їздити з нами на міжнародні старти. Разом ми постійно вдосконалюємось, тяжко працюємо. З Божою допомогою, впевнена, нам усе вдасться й надалі.  

Після нагородження ти відмовилася від фотосесії з бронзовою призеркою – росіянкою Сідєльніковою, яка підтримувала війну проти України. Як відреагували на твоє рішення організатори турніру та чи не було претензій з боку росіян?

Було дуже приємно співати гімн України та тримати руку на серці, стоячи на вершині п’єдесталу. Ті емоції не передати – зокрема, знаючи, що поряд на пʼєдесталі стоїть росіянка. Після того як зіграв гімн, нам сказали стати до спільної фотографії, я зразу зійшла з пʼєдесталу. Організаторам це, певна річ, не сподобалося, вони казали мені повертатись, хоча перед цим я попередила, що про спільне фото і мови бути не може. Вони з цим погодилися.


Весь зал кричав “No russia”. Я ж збоку чекала поки росіянка зійде, тоді ми мали сфотографуємося з японкою та спортсменкою з Індії. Росіянка спеціально не сходила, чекаючи до останнього, тому я зрештою розвернулася та пішла.

Оціни загалом рівень суперників на ЧС. Чи всіма сутичками задоволена?

У нашому виді спорту сильна конкуренція, багато сильних спортсменок, також і на національному рівні, на кожних змаганнях ми викладаємось на максимум, а результат від Бога! Мені здається, важливо отримувати задоволення від процесу, тож я старалась отримувати його від кожної сутички, на яку виходила, В повній мірі не вийшло, оскільки я ще дуже переживала за свою сестру.

Які плани після світової першості? Коли повертаєшся до тренувань та які наступні змагання?

Після чемпіонату приїдемо додому, проведемо час з нашими близькими та рідними, які нас дуже підтримують. Мої бабуся з дідусем, до прикладу, дивляться всі сутички. І далі нас очікує знову підготовка до нових стартів, аналіз змагань і постійне вдосконалення. Через 2 місяці матимемо кубок України серед дорослих, тож будемо готуватися до нього.

Дежерело: https://kamp-sport.com/ Kamp-Sport