Напередодні Київського турніру, в Олімпійському навчально-спортивному центрі Конча-Заспа, ми записали розмову з досвідченим борцем, МСМК СРСР, чемпіоном Спартакіади народів СРСР, чемпіоном Радянського Союзу, чемпіоном Кубку СРСР в двох вагових категоріях (74 кг та 82кг), чемпіоном Європи, призером Кубку світу, старшим тренером чоловічої збірної з вільної боротьби – Анатолієм Григоровичем Поламарьовим.

– Анатолію Григоровичу, як почуваєте себе в якості старшого тренера і в чому полягає Ваша тренерська місія?

– Мені надзвичайно приємно тренувати збірну команду України. В нас багато перспективних, талановитих хлопців, всі вони сумлінно стараються в роботі і завдання нашого тренерського колективу максимально допомогти борцям розкрити свої природні здібності. Приємно відчувати, що борці самі проявляють ініціативу, звертаються за порадою, задають запитання. Особиста зацікавленість спортсменів технічно зростати, вдосконалюватися, надихає спеціалістів ділитися досвідом. В нас дуже хороша, перспективна молода команда. Думаю, що ми зробимо все можливе для того, щоб завоювати медалі на Олімпіаді в Токіо. Впевнений, результат ОІ в 2024 році може бути ще кращим!

– Спілкуючись з першими номерами, приглядаючись до молоді, як оцінюєте потенціал українських борців?

– Потенціал українців надзвичайно потужний! По-перше, вільна боротьба України має давні славетні традиції. До нас раніше приїздили навчатись талановиті борці – майбутні тренери із Союзних республік та країн Європи. В Україні серйозна школа і, я переконаний, вже через рік після того, як ми приступили до тренування національної збірної, в нашій боротьбі почнуть відбуватись відчутні зміни і на нас чекатиме хороший результат. Боротьба – той вид спорту де не можна відразу чекати змін та великих досягнень. Потрібен певний час. Однак, я впевнений, ми зможемо завоювати Олімпійські ліцензії і гарно виступити на Олімпіаді в Японії. Сподіваюсь, медаль, а дасть Бог і не одну, наша команда неодмінно завоює.

– За які вагові категорії Ви відповідаєте?

– Я відповідаю за борців, які виступають у вагових категоріях до 65; 74 та 86 кг. Звісно, слідкую за роботою й інших борців, але категорії, які назвав є в пріоритеті. В нас настільки дружній тренерський колектив, що ми намагаємось приділяти час і увагу кожному борцю, що працює на зборі, незалежно від категорій. Всі борці, якщо аналізувати перші старти цього року, мають відмінні бійцівські якості та хороші перспективи. Так, не всім вдалося показати результат і завоювати медалі на чемпіонаті Європи. Але кожен борець проявив характер, прагнення до перемоги! Багатьом бракує досвіду, комусь впевненості, в декого відстає техніка. Потрібен час, щоби виправити слабкі місця і вивести команду на новий рівень. В нас прекрасна атмосфера в команді, ми на правильному шляху, і, думаю, у нас все вийде! Всі працюють відповідально, з великою самовіддачею, допомагають один одному, а головне, борці – хочуть перемагати! Вони готові вдосконалюватися, вчитися, горять бажанням відточувати майстерність і завоювати медалі для країни!

– У Вас величезний досвід, на що слід робити акцент в підготовці – розвиток сили, вдосконалення техніки чи все-таки вирішальною складовою є психологічний настрой?

– За моїм глибоким переконанням слід приділяти увагу розвитку всіх перелічених якостей. Борець має бути фізично витривалим, технічно підготовленим і мати непохитну внутрішню впевненість у своїх силах. Якщо всі ці якості знаходяться в належній кондиції – борець стає універсальним спортсменом готовим перемагати найсильніших конкурентів. Як мені здається, більшу увагу на даний час слід приділяти фізичній та функціональній підготовці. Звісно, декому потрібно ставити техніку. Але ще раз хочу наголосити – в нас перспективна команда! Давно мріяв працювати зі збірною країни. І нарешті моя мрія здійснилась!

– Отримуєте радість від роботи?

– Для мене це навіть не робота… Я не те що отримую задоволення, я живу цим. Боротьба – моє життя.

– Борці забезпечені всім для повноцінним для тренувань?

– Сьогодні для борців створені всі необхідні умови для якісної підготовки. Хочеться подякувати Міністерству молоді та спорту, колективу Олімпійського навчально-тренувального центру і нашим меценатам – всім небайдужим людям хто підтримує боротьбу в Україні. Все що просимо, вони відразу виконують. І форма, і харчування, і вітаміни.

– Наші борці готові перемагати на Київському турнірі?

– Цього року учасників буде менше ніж зазвичай, однак це ніяким чином не вплине на рівень змагань. Нашим борцям доведеться добряче постаратися, щоб завоювати медалі на цьому турнірі. Найдосвідченіші атлети з 20-ти країн світу вже завтра боротимуться в столичному Палаці спорту. Київський турнір є відбірковим на Європейські ігри. Ті борці хто успішно проявить себе в олімпійських категоріях на Київському представлятимуть Україну на Європейських іграх. В нас вже є два кандидата – призери Європи: Василь Шуптар та Олександр Хоцянівський, навряд чи хтось зможе скласти їм конкуренцію, а в інших категоріях все залежатиме від борців.

– Щоб хотіли побажати нашим хлопцям напередодні важливого старту?

– Побільше впевненості. Завзяття та рішучості! Потрібно переконати себе, що ми сильні! Але думаю все буде гаразд. І наші борці продемонструють достойну боротьбу та покажуть хороший результат.

Розмову вів: Олександр Пастухов