Боротьба традиційно вважається чоловічим видом спорту. Саме тому навколо жіночої боротьби виникло багато стереотипних уявлень. Щоб спростувати найпоширеніші з них, Mixsport поспілкувався з чемпіонкою світу, переможницею Європейських ігор-2019 і триразовою чемпіонкою Європи з вільної боротьби Юлією Ткач.

Через боротьбу фігура перестає бути жіночною
Боротьба не псує фігуру. Є багато борчинь, які могли б працювати моделями. Як і кожен вид спорту, боротьба робить тіло більш атлетичним, гарним, підтягнутим і струнким. Під час занять боротьбою задіяні всі групи м’язів, тож тіло розвивається гармонійно. Крім того, ми не тільки боремося, а ще й бігаємо, плаваємо, займаємося на тренажерах, граємо у футбол чи баскетбол.

Боротьба також не впливає на ходу, не позбавляє її граційності. Навпаки, постава стає кращою, а людина вчиться відчувати своє тіло та керувати ним.

Стереотип про нежіночну фігуру виник через те, що борчинь, зазвичай, бачать тільки під час змагань, коли ми одягнені у тріко, яке підкреслює всі м’язи. Також перед сутичкою ми максимально сконцентровані та налаштовані йти в атаку. Тому тіло трохи напружене і може виглядати по-іншому.

Єдиний мінус для зовнішності — це зламані вуха, візитівка всіх професійних борців.

Боротьба небезпечна для жінок
У боротьбі немає ударів, больових прийомів. Є чіткі правила, які обмежують небезпечні моменти. Звичайно, є травми. Але вони є у будь-якому спорті. І боротьба якраз не належить до найбільш травматичних видів спорту.

У жіночій боротьбі частіше використовують брудні прийоми
Деякі спортсменки дійсно вдаються до брудних прийомів: смикають за волосся, заламують пальці. Але не можна стверджувати, що жінки використовують їх частіше за чоловіків. Просто у жіночій боротьбі це більш помітно.

Наприклад, волосся у нас довше, тож частіше можна побачити, як борчиня намагається смикнути суперницю за волосся. Також жінки більш емоційні й через це видно, як спортсменка з усією пристрастю намагається «зробити капость».

Жінкам потрібні спеціальні препарати для занять боротьбою
Ніяких заборонених препаратів або стероїдів ми не вживаємо. Як і чоловіки, ми приймаємо вітаміни, амінокислоти, ВСАА, протеїн — звичайне спортивне харчування.

Борчині агресивні
Під час першого знайомства, коли дізнаються, що я займаюся вільною боротьбою, часто кажуть: «Ой, з вами краще не сваритися, бо ви мене поб’єте, покладете на лопатки». Та чому я повинна когось бити? Я ніколи в житті не використовувала свою фізичну силу та навички боротьби поза тренуваннями або змаганнями. Ми вже звикли й сприймаємо це з гумором.

Через боротьбу виникають проблеми з жіночим здоров’ям
Дуже поширений стереотип, що борчині та професійні спортсменки в цілому мають проблеми з репродуктивною системою. Це не так. У мене є син, у багатьох дівчат зі збірної по 2, 3 чи навіть 4 дитини. Все залежить від індивідуальних особливостей організму, а не від того, займається жінка спортом, чи ні.

Також існує думка, що після народження дитини можна прощатися з кар’єрою професійної спортсменки. Це також неправда. Я почала тренуватися вже через місяць після пологів. Результати, навпаки, покращилися, тіло стало більш витривалим. Так, повертатися до професійного спорту після пологів — це важко, але можливо. Головне, щоб було бажання і не було медичних протипоказань.

Борчині ніколи не роблять мейк-ап і не вбираються
На змагання ми не фарбуємося. Бо шкіра торкається килима і вся косметика просто розмажеться по обличчю. Наприклад, легкоатлетки можуть вийти на змагання з макіяжем. Для гімнасток чи фігуристок це взагалі обов’язково. Тому під час нагородження вони стоять гарні й посміхаються на камери, вдало виходять на фотографіях. У боротьбі нагородження відбувається майже одразу після сутички. Часу на те, щоб привести себе у порядок, дуже мало. Все, що ми встигаємо — нашвидкуруч витерти обличчя та якось пригладити волосся. Через це глядачі бачать нас на п’єдесталі ненафарбованими, трохи розпатланими й думають, що ми завжди такі. Та у звичайному житті багато борчинь люблять робити макіяж і гарно вбиратися, носити сукні та підбори.

Яку користь для жінок приносять заняття боротьбою
Завдяки боротьбі жінка стає більш витривалою, дисциплінованою і стійкою до стресів. Тіло стає струнким і підтягнутим. Корисно знати прийоми з боротьби для самооборони. Якщо жінка володіє цими прийомами, вона вміє відчувати суперника, реагувати на непередбачувані ситуації, стає впевненою у собі та своїх силах і знає, що робити у разі небезпеки.

Взагалі раджу жінкам будь-які фізичні навантаження: біг, плавання, вправи на тренажерах, танці чи навіть ходьбу. По-перше, це корисно для здоров’я, особливо зараз, коли більшість веде малорухливий спосіб життя. По-друге, це допомагає випустити зайвий стрес і негативні емоції, що накопичуються впродовж дня. І додому ви повернетеся щасливою жінкою та будете насолоджуватися часом, проведеним зі своєю сім’єю.

Джерело: Ганна Кривко https://mixsport.pro/