Президент Міжнародного Олімпійського Комітету (МОК) Томас Бах і Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе провели телефонну конференцію цього ранку, щоб обговорити обстановку, що постійно змінюється, щодо COVID-19 і Олімпійських ігор Токіо-2020.

До них приєднався Морі Йосіро, президент Оргкомітету Токіо-2020; Олімпійський міністр Хасімото Сейко; Губернатор Токіо Коїке Юріко; Голова Координаційної комісії МОК Джон Коутс; Генеральний директор МОК Крістоф Де Кеппер; і виконавчий директор Олімпійських ігор МОК Крістоф Дюбі.

Президент Бах і Прем’єр-міністр Абе висловили свою спільну стурбованість про всесвітню пандемію COVID-19 і про те, що вона робить з життям людей і який пагубний вплив вона чинить на підготовку спортсменів всього світу до Ігор.

На дружній і конструктивній зустрічі двоє лідерів високо оцінили роботу Оргкомітету Токіо -2020 і відзначили великий прогрес, який Японія зробила для боротьби з COVID-19.

Безпрецедентне і непередбачуване поширення спалаху вказує на те, що ситуація в решті світу погіршується. Вчора Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Аданом Гебреісус сказав, що пандемія COVID-19 “прискорюється”. Більше 375 000 випадків в даний час зареєстровано в усьому світі і майже в кожній країні, і їх число зростає з кожною годиною.

За таких обставин і на основі інформації, наданої ВООЗ, сьогодні президент МОК і Прем’єр-міністр Японії прийшли до висновку, що Ігри XXXII Олімпіади в Токіо повинні бути перенесені на дату після 2020 року, але не пізніше літа 2021 року задля збереження здоров’я спортсменів, всіх учасників Олімпійських ігор та міжнародної спільноти.

Лідери погодилися з тим, що Олімпійські ігри в Токіо можуть стати маяком надії для всього світу в ці смутні часи, а Олімпійський вогонь – світлом в кінці тунелю, в якому світ знаходиться в даний час. Тому було вирішено, що Олімпійський вогонь залишиться в Японії. Було також вирішено, що Ігри збережуть назву Олімпійських і Паралімпійських ігор Токіо-2020.