Президент Асоціації вільної боротьби України Юрій Копитко привітав борцівську спільноту з Великодніми святами та розповів, як буде вибудовуватись стратегія підготовки до Олімпіади після карантину

–  Хочеться привітати всю борцівську спільноту з минувшими Великодніми святами. Всім бажаю міцного здоров`я та благополуччя. – розпочав Юрій Богданович – Сподіваюсь, що всі будуть дотримуватись умов карантину, тримати себе в тонусі, тренуватись. Сьогодні дуже важливо бути морально стійкими, не варто розпорошуватись чи панікувати. А спортсменам зараз головне зосередитись на олімпійських цілях, налаштовуватись на перемогу. Я впевнений, що позитивний настрій зміцнює імунітет.

– Вперше в історії людства Олімпійські ігри було перенесено. Що це означає для українських борців?

– Я би не став сприймати цю новину, як негативну, тут швидше 50/ Для когось це плюс, для когось мінус. Ті, хто вийшов на пік форми цього року і готувався до ліцензійних турнірів, та власне до Олімпіади – звичайно їм буде важко тримати кондицію ще цілий рік. Але для молоді це велика можливість, шанс проявити себе. Ми будемо робити все, що від нас залежить, аби наші борці підійшли до Олімпіади 2021 року в найкращій формі.

– Що б ви хотіли зараз сказати членам Національної збірної?

– Хочу, щоб всі наші спортсмени скористалися з нагоди і перетворили мінус на плюс. Той, хто в житті ставить перед собою амбітні цілі, той хто прагне до Олімпу має не зважати на перешкоди. Для амбітних спортсменів ситуація, що склалась має стати потужною мотивацією, щоб попрацювати над собою, проаналізувати свої помилки, використати цей додатковий час, для саморозвитку. Наші хлопці та дівчата розуміють, що вони захищають честь нашої країни і ми всі разом докладемо всіх зусиль, аби наступного року в Токіо лунав український гімн.

– Юрію Богдановичу, скажіть чи можна зараз говорити про стратегію для збірних команд після завершення карантину? Чи рішення будуть прийматись згодом, коли ситуація стане більш зрозумілою?

– Ми весь час на зв`язку з UWW та головними тренерами, з тренерською радою, проговорюємо варіанти розвитку подій. Але наразі ще рано озвучувати якийсь чіткий план, тому, що нікому не відомо скільки часу буде тривати карантин, які обмеження будуть діяти. Як тільки ситуація в країні та світі стабілізується ми одразу оприлюднимо план розвитку на нашому офіційному сайті. Як тільки будуть зняті обмеження ми одразу сядемо з тренерською радою проговорювати календар змагань. Залежно від рекомендацій міністерства молоді та спорту будуть сплановані навчально-тренувальні збори.

– Ситуація з міжнародними турнірами залишається під питанням. Скажіть, як цього року може виглядати Київський Міжнародний турнір, що запланований на листопад?

– Якщо буде дозволено проводити внутрішні змагання Київський турнір обов`язково відбудеться. Можливо він пройде у форматі Всеукраїнського. В нас в планах, як мінімум провести чемпіонат України та Київський турнір, що традиційно є відбірковим стартом перед міжнародними змаганнями.

– Через пандемію видатки на спорт були скорочені. Наскільки це вплине на тренувальний процес?

– Міністерство молоді та спорту озвучило, що вдалося зберегти достатньо коштів, щоб продовжити підготовку до Олімпіади. Звісно це менша сума ніж планувалося, але я гадаю цих коштів вистачить, щоб реалізувати всі заплановані заходи.

– Чи стежите ви за відео-тренуваннями наших провідних спортсменів? Як гадаєте, чи може така прозорість від професійних атлетів популяризувати боротьбу, заохотити молодь йти в зали?- Звичайно стежу. Це була одна з перших наших ідей після введення карантину – поширювати мотиваційні відео з домашніми тренуваннями. Ми розуміємо, що це надихає не лише всю нашу борцівську спільноту, але й зовсім молодих дівчат та хлопців. Титуловані борці власним прикладом показують, що не можна опускати руки, потрібно працювати над собою і це цілком можливо робити навіть в домашніх умовах, головне бажання.