Ми поговорили з капітаном збірної та володарем Олімпійської ліцензії Олександром Хоцянівським про те, як проходить навчально-тренувальний збір

– З яким настроєм їхали до Конча-Заспи?

– Всі ми дуже скучили за ці кілька місяців за килимом, тому всі їхали в гарному настрої. Дуже хотілось зі всіма побачитись особисто, з тренерами, колегами по команді.

– Як зараз відбуваються тренування, чим вони відрізняються від звичних зборів у до карантинну епоху?

– Зараз в нас більш технічні тренування, більше відпрацьовуємо техніку, приділяємо увагу дрібницям. Ми зараз не готуємось до жодних змагань, тому є можливість зосередитись на тактичних тонкощах, працювати над помилками. В нас зараз середнє навантаження і ми спокійно можемо відпрацьовувати ті моменти на які раніше могло бракувати часу. Всі отримують задоволення від роботи. Адже, коли ми готуємось до конкретних змагань в нас йдуть максимальні навантаження і немає часу на нюанси.

– Наскільки впевнено ви почуваєтесь зараз на килимі, адже перерва була досить тривала?

– Я активно тренувався під час карантину, бігав, працював з резиною, але спаринги це зовсім інше. Без сутичок було дуже важко. Стан нормальний, вважаю, що на 70% вже навіть готовий боротися на змаганнях. Щиро кажучи думав, буде гірше, а все нормально. Гадаю за тиждень, два вже міг би виступати на турнірі. І це стосується не лише мене, хлопці також в хорошій формі. Нас зараз небагато в залі і я бачу в якому стані хлопці. Всі скучили за килимом.

– Розкажіть про заходи безпеки і про те наскільки це ускладнює тренування та перебування на базі.

– Я б не сказав, що це сильно заважає. Напередодні заїзду на базу ми всі зробили тести на covid 19, всі заїхали здорові. Загалом за час карантину ми всі звикли до масок, звикли весь час користуватись антисептиками. За межі Олімпійського центру ми не виходимо, але маємо можливість гуляти на території.

– Які змагання цього року для вас найочікуваніші? Адже UWW обіцяє відновити турніри з вересня.

– Дуже хочеться виїхати на кілька міжнародних турнірів і проборотися з іноземними суперниками, з тими хто також претендує на Олімпіаду. Я розумію, що чемпіонату світу цього року напевно не буде, і він насправді зараз певно немає змісту у його проведенні. Адже у всіх країнах різна ситуація з пандемією, і чемпіонат світу на якому буде представлена тільки частина країн це не повноцінний чемпіонат світу. Мені здається зараз головне міжнародні турніри, щоб спортсмени не забували змагальний дух.

– Як психологічно впливає на вас та хлопців оця невизначеність із змаганнями, і навіть з Олімпіадою?

– Звичайно це тисне,за останні місяці ця ситуація дуже втомила всіх. Невизначеність це найгірше. Коли не знаєш до чого готуватись і як готуватись… Хочеться вірити в краще, дуже хочеться вірити, що наступного року Олімпіада в Токіо все ж таки відбудеться. Адже Олімпійські Ігри це мрія кожного спортсмена. В мене вже є ліцензія у важкій вазі і дуже хочеться привезти медаль для країни.