Головний тренер збірної команди розповів, як проходить навчально-тренувальний збір в Карпатах, та про підготовку до головних змагань осені.

Про збір в Заросляку

«Я дуже задоволений тим, як проходить збір. Дуже класно, що ми на базі зовсім одні і все тільки в нашому розпорядженні, можемо використовувати зал в будь-який час. Завдяки цьому ми не залежимо від погодних умов. Якщо гарна погода в нас тренування на свіжому повітрі, якщо дощ, а дощить тут щодня, то ми займаємось в залі.

База в Заросляку знаходиться на середньогір`ї і це ідеальне розташування саме для борців. Тут хлопці мають можливість дуже добре підготуватись. Ще навіть, коли я був в збірній СРСР, то ми також тут тренувались і я знаю, який колосальний ефект дають тренування в горах. Я дуже вдячний міністерству молоді та спорту, що в нас є можливість працювати на цій базі. Останні пів року базу стояла зачинена, але тепер ми нарешті знову маємо можливість тут тренуватись.

Також хотів би подякувати директору бази, яка дуже турбується про спортсменів. Тут дуже хороше харчування. Також нас дуже підтримує Асоціація вільної боротьби, нам тренерам оплатили тести на короновірус. Допомогли з транспортом, з харчуванням. Дякуємо президенту асоціації Юрію Копитко, а також віце-президенту народному депутату Едуарду Прощуку. Вони люблять вільну боротьбу і допомогають. В горах повинне бути спецефічне меню, на одній картоплі та макаронах важко витримати темп. Тут потрібні горіхи, мед… Нам привезди цілий автомобіль продуктів, навіть ікру і в хлопців є можливість правильно харчуватись »

Про борцівську молодь

«Зараза на зборі перебуває 24 людини, з них близько десяти хлопців – юніори. Як на мене це корисна практика, молоді хлопці тренуючись зі старшими колегами швидше набираються досвіду. Деякі наші дорослі спортсмени, такі, як Валерій Андрійцев, Василь Шуптар зараз зробили операції і не змогли приїхати, тому ми залучили молодь. І мушу сказати, що юніори та хлопці з категорії U 23, вже піджимають старших, навіть є кандидати на участь в Олімпійських Іграх. В нас присутні хлопці які вже мають певні здобутки на міжнародній арені в своїх вікових групах, це Данило Стасюк, Олександр Вишняк, Василь Сова…

Восени відбудуться чемпіонати України, Європи та світу серед юніорів та U 23, в хлопців плануються два збори в Конча-Заспі. Але ми вже почали закладати базу. Дуже важливо, що вони зараз тренуються в горах і десь за місяць півтора повинен бути потужний ефект.»

Про майбутні турніри

«Першим турніром після карантину буде «Чорне море» в Одесі. Змагання будуть відбуватись під великим тентом на відкритому повітрі. Організатори вже проводили на базі юридичної академії турнір в такому форматі, і тому думаю, що тут навіть будуть глядачі, можливо в обмеженій кількості, але будуть. Цього разу «Чорне море» не буде відбірковим, це буде перший змагальний старт після тривалої перерви. Зараз дуже важливо, щоб хлопці відчули змагальний дух, промацали килим. Дуже добре, що Одеська обласна федерація вирішила провести зараз такий турнір  і дати можливість спортсменам проборотися напередодні чемпіонатів.

Також найближчим часом плануються турніри в Бердянську та в Херсоні юніорський турнір.»

Про відбір до чемпіонатів Європи серед юніорів та U23

«Відбір буде проходити по результатам чемпіонатів України у кожній віковій категорії. Оскільки турніри завжди дають більший допуск по вазі, а чемпіонати країни відбуваються згідно всіх правил, без жодних «провісів»

Про дорослий чемпіонат світу

«Я гадаю, що чемпіонат світу все ж таки відбудеться, для цього потрібно або подали заявки 70% країн учасниць минулорічного чемпіонату світу. Європа вже тренується на повну. Польські борці нам телефонували, вже хочуть приїхати до нас на спаринг. Складна ситуація зараз тільки в Ірані та США, в них дуже високий рівень захворюваності. Зараз в Ірані мали відкривати борцівську лігу і знову перенесли все на вересень. Але до грудня сподіваюсь ситуація покращиться. Я би хотів, аби чемпіонат світу відбувся, щоб хлопці проборолися і цей рік не минув даром.

Оскільки чемпіонат не є ліцензійним, то гадаю це хороша нагода, аби випробувати молодих хлопців. В них буде можливість відчути дорослу боротьбу, а матеріальна винагорода від держави за медаль чемпіонату світу мала б стати непоганим стимулом. Щодо Олександра Хоцянівського, в якого вже є ліцензія, і є досвід, цей чемпіонат не є вирішальним, але в цій ваговій категорії в нас ще немає людини, котра може претендувати на світ.

Відбірковими етапами до чемпіонату світу в грудні стануть Київський турнір, що відбудеться в жовтні а також чемпіонат країни. І вже по результатам цих змагань визначимось зі складом.»