Тренер чоловічої збірної з боротьби розповів про перший в цьому році турнір та про змагання, які чекають наших борців попереду.

Про збір в Южному та нестандартні тренування

«Раніше ми їздили на море в Алушту, а потім тривалий час в нас не було бази на узбережжі. База в Южному справила хороше враження, умови комфортні. Борцівський зал невеличкий, але ми проводили тренування в дві зміни і все було в порядку. Поруч спортивні майданчики, море. Вода завжди позитивно впливає на відновлювальні процеси в спортсменів.

Збір пройшов за планом, все добре, без серйозних ексцесів. Хлопці поплавали, грали в баскетбол, волейбол на піску. В нас вийшли дуже різноманітні тренування і це звичайно позитивно вплинуло на команду. Адже завжди цікаво спробувати щось новеньке і головне в таких вправах задіяні нові м`язи, які в наших стандартних тренуваннях  не є задіяні.

Хлопцям дуже сподобалось веслування на драгонботі. Ми плавали по десять чоловік на човні, трошки позмагались між собою, було дійсно весело. Спробували і джампінг – це було одночасно і весело і цікаво. Зі сторони це виглядає, як розвага, але навантаження на м`язи йде досить серйозне.»

Про турнір «Чорне море»

«Хлопці давно не боролись і природно, що всі скучили за змаганнями і хотіли виступити. Звичайно шкода, що не було зарубіжних спортсменів, але внутрішня конкуренція теж була непогана. Були надзвичайно дуже цікаві сутички. Наприклад у вазі 65 кг був дуже напружений фінал, де боролись Ерік Арушанян та Денис Броган. Сутичка закінчилась з рахунком 6:6, виграв Арушанян, але зустріч була справді запекла і тримала в напрузі до самого кінця. І було ще кілька таких цікавих сутичок. Нам тренерам було дуже важливо побачити на килимі, хто в якій формі. Помітно, що деякі хлопці вже в формі, а деякі тільки починають набирати кондицію.

Також я би відзначив молодого спортсмена Мухамедда Алієва 1999 року народження, який себе непогано зарекомендував, він виграв декілька поєдинків, переміг досвідченого Рустама Расуєва та показав досить дорослу боротьбу.»

Про змагання в умовах карантину

«Скасування чемпіонатів Європи серед кадетів та юніорів – це звичайно прикра новина для всього борцівського світу. Для молодих спортсменів дуже важливо приймати участь в таких змаганнях, адже це корисний досвід, який дає хороший поштовх в особистому зростанні спортсмена. На молодіжних чемпіонатах хлопці прогресують, і таким чином наздоганяють своїх старших колег. А коли цих змагань немає, то становлення молодих спортсменів трішки сповільнюється… Воно звичайно є в тренувальному процесі, але без змагального досвіду дуже складно зростати. Також відсутність чемпіонатів негативно вплине на премії та зарплати для спортсменів, адже вони не зможуть показати результат.

На жаль, ми ніяк не можемо вплинути на ситуацію. Тому ми зосереджуємось на внутрішніх змаганнях і якщо загальна ситуація в країні буде дозволяти ми будемо проводити чемпіонати та турніри в Україні. Адже змагання це мотивація для спортсмена працювати ще більше, прагнути до перемоги. Вже сьогодні у Львові розпочинається чемпіонат України серед юніорів, у вересні повинен відбутись чемпіонат країни серед спортсменів до 23 років.

Загалом ми одні з перших, хто розпочав проведення турнірів. Я практично не чув, щоб десь в Європі чи навіть в світі зараз проходили змагання. Здається у Вірменії мав бути юніорський чемпіонат, але подробиць не знаю.»