Чоловіча збірна повернулась в стіни тренувального центру Конча-Заспа. Головний тренер поділився враженнями від минулих змагань, а також розповів про старти, які чекають команду попереду.

Про збір в Конча-Заспі

«На днях ми отримали радісну звістку про те, що з`явились регламенти чемпіонату світу серед юніорів та чемпіонату світу серед дорослих. Отже є надія, що ці змагання відбудуться. Тому ми розпочали перший етап підготовки до цих змагань.

Зараз в Конча-Заспу заїхали одразу дві команди – доросла та молодіжна. Розпочався хороший повноцінний збір.  Загалом у залі в нас зараз тренується близько 70 чоловік. Ми зараз на Олімпійській базі одні, класики тренуються в Ужгороді, дівчата в Заросляку і борцівський зал повністю в нашому розпорядженні. Маємо можливість працювати в залі без часових обмежень. В першу чергу працюємо над технікою, вивчаємо щось нове, збільшили навантаження.»

Про перші змагання після карантину

«В нас вже відбулись два чемпіонати України. Чемпіонат України серед юніорів у Львові пройшов на дуже високому рівні, вразило, що було дуже багато учасників. Всі приїхали поборотися, скучили за боротьбою. Мушу відзначити, що юніори боролись з таким ентузіазмом, що навіть не було помітно, що спортсмени мали таку тривалу перерву. По результатам цього чемпіонату тренери молодіжки вже зробили висновки і попередньо відібрали тих, хто може представляти країну на ЧС.

Що стосується дорослих, то вони мали змогу проборотися в Одесі на «Чорному морі». Гарно показав себе молодий хлопець Мухаммед Алієв з Харкова у вазі 79 кг. Незважаючи, на те що він зайняв друге місце, він показав хорошу боротьбу, переміг досвідчених суперників і програв лише призеру чемпіонату Європи Василю Михайлову. Завжди приємно бачити молодих перспективних борців. Також мені сподобався виступ Еріка Арушаняна, він вже досвідчений хлопець, чемпіон світу серед юніорів і його вже можна з впевненістю назвати претендентом на поїздку на Олімпійські ігри.

Буквально на днях я повернувся з Харкова, з чемпіонату України по кадетам. Змагання були організовані на дуже високому рівні. Потрібно подякувати і міністерству молоді та спорту і Харківський федерації боротьби, і Асоціації спортивної боротьби, що провели такий потужний турнір.

В залі лежало п`ять килимів, я такого давно не бачив. Одночасно були всі три види боротьби. Зал надзвичайно великий, розрахований на три тисячі глядачів, що дозволило розсадити глядачів далеко один від одного і виконати всі карантинні застереження. Кадети дуже потішили боротьбою. Я уважно стежив за змаганнями, придивлявся вже перспективних хлопців для юніорської збірної. Особливо мене цікава важка категорія, де у нас після Олександра Хоцянівського немає лідерів, тому треба вже живитись, підтягувати на майбутнє.»

Про майбутні змагання

«25 вересня в Києві в нас відбудеться чемпіонат України U23. В перших числах жовтня в нас відбудеться турнір в Бердянську, це буде турнір на здобуття звання «майстра спорту». Я буду просити всіх збірників і дорослих і юніорів і U23 прийняти участь.

А потім в нас запланований київський турнір, який напевно буде називатись Відкритий Кубок України. Ми запросили іноземні команди і вже підтвердили свою участь Азербайджан, Польща, Вірменія. Всі скучили і дуже хочуть приїхати. Сподіваюсь, що епідеміологічна ситуація дозволить реалізувати заплановане. На данний момент іноземні делегації можуть приїжджати в Україну для участі у змаганнях, звичайно після тестування, але без карантину.

Також в кінці жовтня хочемо провести турнір для юніорів та категорії U23 у Харкові. Тобто планів багато, є підтримка держави та міністерства спорту, є підтримка Асоціації вільної боротьби, тому будемо сподіватись на краще.»

Про Олімпіаду 2021

« На днях віце-президент Міжнародного Олімпійського комітету повідомив, що Олімпіада відбудеться за будь-яких умов і це дуже позитивно вплинуло на команду. З`явився стимул наполегливо працювати. Хлопці збадьорились спершу коли почули про чемпіонати світу і тепер в них є впевненість та стимул йти до мети.

Я весь час вірив, що Олімпіада відбудеться, оскільки розумію, що Японія вклала колосальні кошти в інфраструктуру і їм би хотілось, щоб це все запрацювало. Мені здається, що до того часу вже буде винайдена вакцина і кожен олімпійський комітет забеспечить свою команду вакциною.»