Старший тренер жіночої збірної розповів про збір жіночої команди в Карпатах та про змагання, які чекають наших дівчат в цьому році

Про збір в Заросляку

«Зараз в першу чергу працюємо над технікою та над функціоналом. Килим, кросова підготовка. Справа в тому, що перебування на середньогір`ї значно покращує функціональний стан спортсменок, тренування в горах дозволяють організму накопичити необхідні резерви, які  на перспективу допоможуть на змаганнях бути більш витривалими. Навіть  тимчасове проживання біля хвойних лісів дуже позитивно впливає на імунітет.

Цього тижня дівчата бігали крос на Говерлянку, це високогірне плато біля Говерли. Вже в суботу в нас запланований підйом на Говерлу, також наступного тижня в нас буде похід на озеро Несамовите.

На збір приїхала вся доросла збірна та дівчата з категорії U23. Молодіжний збір розпочнеться трішки згодом,  15 вересня, оскільки він підлаштований під чемпіонату Європи серед юніорів.»

Про чемпіонати України

«В серпні у Львові пройшли одразу два чемпіонати України по юніорам та U23. Приємно відзначити, що незважаючи на певні обмеження, змагання відбулись на дуже високому рівні. Хороший зал і організація, варто подякувати оргкомітету. Всі переможці та призери були відзначені грошовими преміями. Мотиваційний аспект також дуже важливий, завдяки цьому спортсменки мають хороший стимул для подальшої праці.

Потішив виступ молодої спортсменки Соломії Винник, яка перемогла і в категорії юніорів і у віковій категорії U23. Також сподобалась боротьба Наталі Клівчуцької, яка взагалі ще виступає по кадетам, але стала чемпіонкою і серед юінорів і серед U23. Щодо інших категорій, то результати були більш менш прогнозовані. В нас дуже потужна команда до 23 років і багато дівчат, які вже проявили себе на дорослому килимі, наприклад Ірина Коляденко, Оксана Лівач, Ілона Прокопевнюк.

Про майбутні змагання

«Щодо Всеукраїнських турнірів, то зараз планується на кінець листопада в Херсоні турнір Кулика серед юніорок.

Сподіваємось, що в середині жовтня , в дати Київського турніру, відбудеться Відкритий Кубок України. Звичайно все буде залежати від ситуції в країні, але є надія, що приїдуть команд из інших країн. Дуже хочуть поборотися Білорусь, Азербайджан, Німеччина, Польща. Дуже хотілося б, аби в них булла можливість приїхати.

Звичайно ми готуємось до чемпіонату світу. Але зараз такий непевний час, що важко прогнозувати, що буде в грудні місяці, яка ситуація буде в світі. Тому ми зараз погано уявляємо, яким буде цей чемпіонат. Деякі країни можуть відмовитись від участі. Наприклад США, там суворіший карантин і в них немає можливості повноцінно готуватись.

Наша команда вже повернулась до звичного режиму тренувань, але за відсутності міжнародних змагань, тренерам важко оцінити рівень готовності борчинь. Результати чемпіонату можуть залежати і від того в якій формі підійдуть до змагань країни суперниці. В нас дуже хороша конкуренція в команді, дійсно потужні борчині, але дівчата всі вже дуже добре знають одна одну. А закордоном завжди є ефект несподіванки, також потрібно перебороти своє хвилювання. Саме тому так корисно тренуватись з іноземними спортсменками, щоб відчути свої сильні сторони, здобути впевненість, яка так потрібна на міжнародних стартах.»