Протягом останніх десяти днів на Олімпійській базі в Конча-Заспі проходили курси підвищення кваліфікації для тренерів та суддів зі спортивної боротьби.

Асоціація спортивної боротьби України, у співпраці з відділом розвитку Міжнародної федерації боротьби (UWW) проводить подібні курси вже вдруге. І тренери та судді, які пройшли програму минулого року вже неодноразово позитивно відгукувались про користь даного курсу.

Вже традиційно семінар складався з теоретичної – у конференц-залі та практичної частини на борцівському килимі.

Понад тридцять учасників семінару з різних куточків України прослухали лекції від міжнародних ед’юкейтерів United World Wrestling – голови суддівського корпусу України та судді Олімпійської категорії Романа Павлова та старшого тренера збірної з греко-римської боротьби, чемпіона світу Володимира Шацьких. Теми антидопінга та згонки ваги розкрив міжнародний ед`юкейтер МОК Андрій Воронцов. Також лекцію з профілактики травматизму провів лікар чоловічої збірно з вільної боротьби Міраб Швангірадзе. Маркетолог АСБУ Олена Башкатова поділилась з учасниками досвідом у просуванні спортивної боротьби та роботі зі спонсорами. Окреме заняття під керівництвом заслуженого тренера України, кандидата наук з фізичного виховання та спорту Володимира Яременко  було присвячене практиці «Суплес».

Під час курсу тренерам та суддям презентували книгу «Борці з Півдня» присвячену легендарному тренеру Віктору Лушнікову, а сам Віктор Федорович прочитав лекцію про підготовку борців-юніорів. Доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри спортивних єдиноборств та силових видів спорту НУФВСУ, провідний тренер штатної збірної команди України з греко-римської боротьби, керівник комплексної наукової групи збірних команди України з греко-римської, вільної та жіночої боротьби, член наукової комісії United World Wrestling Георгій Коробейніков прочитав доповідь на актуальну тему: «Вихід з самоізоляції в умовах пандемії». А Професор кафедри медико-біологічних дисциплін НУФВСУ, Доктор біологічних наук Леся Коробейнікова провела лекцію присвячену спортивній психології. Тренер Євген Перепелін поділився з колегами досвідом щодо організації заходів «Ліги боротьби».

Таким чином учасники мали досить різнопланові лекції, але водночас усі вони необхідні для сучасного тренера.

В рамках курсу вперше в Україні пройшов workshop «Athletes Career 365+» від Міжнародного Олімпійського комітету для спортсменів національних збірних команд з вільної та греко-римської боротьби. Спортсмени високо оцінили семінар, який покликаний допомогти професійним спортсменам працевлаштуватись після закінчення спортивної кар’єри, оволодіти новими навиками чи запустити власний бізнес.

Сьогодні всім українським тренерам та суддям, які успішно склали відео-іспит урочисто вручили сертифікати про проходження курсів підвищення кваліфікації Level 1 та Level 2 від UWW.

Ці курси були б не можливі без підтримки Національного Олімпійського Комітету та особисто президента Сергія Бубки, директора Олімпійського центру Конча-Заспа Андрія Крилюка, президента Асоціації спортивної боротьби Олега Кравченко та члена виконкому UWW-Europe Діни Харенко.