У Харкові завершився чемпіонат України з вільної боротьби, ми поспілкувалися з головним тренером збірної та розпитали про головні несподіванки змагань.

Про організацію чемпіонату України

«Хотів би відзначити, що організація чемпіонату була на найвищому рівні, який бачив за останні роки. До проведення змагань долучились Асоціація спортивної боротьби, Асоціація вільної боротьби. Харківська федерація боротьби на чолі з Євгеном Ручкою та за підтримки компанії «Здоров`я» провела колосальну роботу. Так завдяки спільним зусиллям змагання дійсно були дуже чітко організовані. Тут йдеться не лише про проживання учасників. Абсолютно всім учасникам, спортсменам, тренерам, суддям було зроблено безкоштовне тестування на COVID 19, а це три чотири сотні осіб! Також стояв пристрій розпізнавання обличь на вході, тому сторонні ніяким чином не могли потрапити в зал.»

Про несподіванки ЧУ

«Мушу відзначити, що було дуже багато цікавих сутичок і справжніх несподіванок. Наприклад, у вазі 57 кг несподівано став срібним призером зовсім молодий хлопець Каміль Керімов, який переміг досвідченого Тараса Марковича. І тепер він претендує на участь в чемпіонаті Європи.

Найбільш несподіванок було у вазі 65 кг. В першій сутичці чемпіон світу серед юніорів Ерік Арушанян програв Денису Борогану. Натомість Денис також поступився Івану Білейчуку з Джурова. Титулований та досвідчений Василь Шуптар став третім, теж поступившись Івану Білейчуку. В результаті чемпіоном у цій вазі став Андрій Свирид, який переміг у фінальній сутичці з Білейчуком. До речі, в Києві в лютому на міжнародному турнірі виступить і призер Кубку світу Гор Оганнесян, який через хворобу не приймав участь в чемпіонаті, але він є одним з основних претендентів на поїздку на ліцензійний турнір.

На жаль у ваговій категорії 97 кг Валерій Андрійцев програв Муразі Мчедлідзе, який поступився молодому Магамеду Закарієву.

Також  хотів би відмітити молодого перспективного борця Мухаммеда Алієва, який перейшов в категорію 86 кг. З його приходом ситуація в категорії кардинально змінилась.

Було дійсно багато сенсацій, багато змін і це приємно, отже є рух, розвиток.

Насправді чемпіонат був основним етапом відбору до участі в чемпіонаті Європи та ліцензійному турнірі. Чемпіони України 2021 в неолімпійських вагових категоріях є головними претендентами на участь в континентальній першості. В олімпійських категоріях кращих ми будемо везти на ліцензійний турнір. Наприклад, у вазі 57 кг майже 100% за ліцензією поїде Андрій Яценко, він добре виступив на індивідуальному Кубку світу, впевнено виграв на чемпіонаті України.»

Про найближчі збори

«Вже 29 січня ми вирушаємо на збір в Карпати, в Заросляк. Цей збір запланований конкретно під тих, хто готується до ліцензійного турніру. Нам потрібно закласти базову підготовку, яка трішки згодом дасть свій ефект.

Вже зголосилося багато країн, які готові приймати участь в Київському міжнародному турнірі присвяченому видатним борцям та тренерам. Виявили бажання приїхати команди США, Грузія, Болгарія, Вірменія, Румунія, Алжир… Багато, хто хоче провести спільні тренувальні збори. На жаль ми не можемо прийняти всіх охочих. Але однозначно, що на зборі в Конча-Заспі, який стартує 15 лютого в нас будуть іноземні делегації, напевно десь 50-60 чоловік.»