Жіноча збірна України стала другою в командному заліку на чемпіонаті Європи. Про здобутки наших дівчат розповів наставник команди Андрій Стаднік. Також головний тренер озвучив, хто поїде на ліцензійний турнір до Болгарії.

Про чемпіонат Європи

«Звичайно пандемія накладає свій відбиток на змагання. Вся команда здавала тест напередодні вильоту до Польщі, потім у Варшаві і ще два тести повертаючись додому. Звісно це трохи деморалізує, наприклад кілька спортсменок з інших країн на змогли прийняти участь в чемпіонаті, бо в них виявився позитивний тест на Covid 19. Але це сучасні реалії і ми чемно дотримуємось усіх вимог.

Змагання були організовані дуже добре: хороший готель, комфортний розминочний зал.

Щодо складу учасниць, то цьогорічний чемпіонат був надзвичайно потужним. Так склалось, що основні гравці вже мають олімпійські ліцензії і всі вони приїхали на рейтинговий чемпіонат. Всі країни привезли свій перший склад.

Якщо говорити конкретно, то наприклад категорія 50 кг – трійка на п’єдесталі з ліцензіями, відповідно всі вони будуть присутні на Олімпіаді. Загалом саме в найменшій вазі було найбільше володарок ліцензій, з однієї сторони було двоє і в сітці Оксани Лівач було п’ятеро. Оксана дуже достойно відборолась, суперниці були зовсім не прості. Ірина Коляденко у фіналі перемогла угорську борчиню, котра також вже має путівку на Олімпіаду. І подібна ситуація практично у всіх олімпійських категоріях. Тому вважаю, що цей чемпіонат Європи був дуже важливим для спортсменів, щоб перевірити свої сили напередодні поїздки в Токіо та проборотися з майбутніми суперницями. Краще виявити свої слабкі місця на Європі. Тепер ми працюватимемо ще більш завзято.»

Про виступ українських борчинь

«В наших дівчат дійсно був непростий жереб. В категоріях 50 кг, 62 кг всі найсильніші борчині були в сітці наших спортсменок. Ірина Коляденко показала дуже тактично правильну боротьбу, все було чітко прораховано. В 55 кг дуже гарно відборолась Христина-Зоряна Демко, яка вперше виступала на дорослому чемпіонаті. В 59 кг в нас також боролась молода дебютантка Катерина Зелених і одразу потрапила на сильну борчиню з Молдови, призерку світу, чемпіонку Європи, яка згодом програла і позбавила Катерину шансу на втіху. В Тетяни Ріжко в 65 кг також була важка підгрупа, і до фіналу вона подолала дуже непростих суперниць. В 68 кг Аліна Бережна поступилась в рівній боротьбі діючій чемпіонці Європи, але добре відпоролась в бронзовому фіналі. Алла Белінська у вазі 72 кг дуже добре боролась, особливо у фіналі був дуже гарний кидок. В 76 кг теж дуже непроста сітка була в Анастасії Осняч.

Загалом якщо оцінювати боротьбу наших дівчат, то скажу, що було дуже багато цікавих епізодів в сутичках. Звичайно є над чим працювати, в нас дуже хороші спортсменки, особливо ті, хто вже виборов ліцензії. Потенціал є і дуже хочеться, щоб вони підійшли до Олімпіади в хорошій формі.

Про ліцензійний турнір

«На світовий кваліфікаційний турнір у вазі 53 кг їде Ірина Харів, а в категорії 76 кг – Алла Белінська.

Важка категорія буде надзвичайно складною, якщо говорити лише про європейських борчинь в цій вазі, то ліцензії немає в чемпіонки світу з Туреччини та ще дуже в дуже потужної спортсменки з Австрії.  Загалом ця вага зараз є однією з найбільш чисельною в світі. Але тут питання не стільки в суперницях, скільки в тому, що Алла Белінська бореться у вазі 72 кг і вона буде значно легша від своїх опоненток. Тренерською радою було прийняте таке рішення, оскільки в нас наразі немає лідерів у цій вазі.

У категорії 53 кг також ми веземо досвідчену Ірину Харів, яка бореться у вазі 57 кг. Ми з тренерами віримо, що їй під силу взяти ліцензію, головне правильно зігнати вагу і бути в формі.

Зараз збірна активно готується до ліцензійного турніру та Олімпіади, тому хотів би подякувати Асоціації вільної боротьби та Міністерству молоді та спорту за всебічну підтримку. На сьогоднішній день Асоціація та Міністерство створили нам максимально комфортні умови для роботи, нас всього вистачає. Завдяки партнерам компаніям Glusco, Лімо, Карпатська Джерельна АВБУ має можливість мотивувати спортсменів преміями.  Всі питання щодо форми, додаткового харчування і всіх потреб професійного спортсмена в нас закриті. В нас дуже гарний тренерський коллектив, хороший лікар, фаховий массажист. Тому ми впевнений, що дівчата і надалі будуть показувати хороший результат.»