Борці Олімпійці розповідають про свій шлях до Токіо

Дата та місце народження: 24 червня 1995 року, СелоТарутине Одеська обл.

Освіта: Херсонське вище училище фізичної культури

Південноукраїнський Національний педагогічний університет ім.. Ушинського

Спортивне товариство: Динамо

Найбільші здобутки: Чемпіонат Європи 2020 – бронза, Чемпіонат Європи U23 2017 – бронза, Чемпіонат світу U23 2017 – бронза, Чемпіонат Європи серед кадетів 2011 – золото

Життєве кредо: Бачу ціль – не бачу перешкод.

Шлях до борцівського килима

Спершу я ходив на футбол, але десь в 6-7 років перейшов на вільну боротьбу. Напевно через те, що в мені було більше борцівських якостей ніж задатків футболіста. В нашому селищі був хороші тренери Петро Арабаджи та Петро Карабаджак. Вони вміли зацікавити дітей та прищепити любов до боротьби, до щоденної роботи в залі.

Наставники

Мій перший тренер був зі мною всі шкільні роки, аж до восьмого класу, коли я вступив до училища в Херсоні. Там почалась серйозна підготовка, дорослі тренування і в той час я зрозумів, що хочу чогось досягти в цьому виді спорту. Моїм особистим тренером став суддя олімпійської категорії та тренер Роман Павлов і шість років ми працювали разом. Саме під керівництвом Романа Валерійовича ми стали більше тренуватись та робити більше стартів. А змагання, як відомо – це досвід.

Останні сім років, коли я повернувся в Одесу зі мною працює Андрій Панаїтов. За цей час були і злети і падіння, але ми впевнено йшли до мети – потрапити на Олімпіаду. Також в збірній команді з нами працюють чудові фахівці – головний тренер Михайло Харачура, старший тренер Григорій Данько, Анатолій Понамарьов.

Я дуже вдячний всім хто в мене вірив і вболівав. Це президент СК «Мангуст» Магомед Магдієв, підприємець Руслан Умаров. Товариству «Динамо»  і особисто заступнику голови Ользі Черкасовій, начальнику управління фізичної культури і спорту Одеської облдержадміністрації Валентині Кольчак . Також мене підтримує мій односельчанин, підприємець – Сава Чернєв.

В нас в Одесі дуже хороший борцівський зал на вулиці Академічна, 7 запрошує всіх бажаючих потренуватись – ми будемо дуже раді.

Віце-президент Всеукраїнської федерації пляжної боротьби України Тетяні Акуленко. Асоціації спортивної боротьби України та Асоціації вільної боротьби України, партнерам АВБУ – ТМ Лімо та ТМ Карпатська Джерельна. 

Олімпіада

Професійний спорт – це не простий вибір. І якщо ти вже обрав цей важкий шлях – то повинен мати високу ціль. Я від самого початку мріяв про Олімпіаду. Моїм кумиром в дитинстві був Василь Федоришин, його перемоги мене надихали працювати та йти до мети.

До Токіо приїдуть найсильніші, з деякими борцями мені вже доводилось зустрічатись, деяких не знаю особисто. За олімпійську медаль будуть боротися лідери світової боротьби тому на кожну сутичку потрібно виходити як на вирішальну. Я готовий психологічно і розумію, що в Токіо доведеться боротися не лише з суперниками по килиму, але і з суддями та глядачами.