Одна з лідерів збірної України з вільної боротьби Юлія Ткач розповіла iSport.ua про те, як переживала невдачу в Ріо і які цілі перед собою ставить далі.

Одна з найбільш титулованих українських борчиня Юлія Ткач, незважаючи на невдачу на Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро, знову продовжує боротися і вже пішла на четвертий для себе олімпійський цикл. На Київському турнірі зі спортивної боротьби вона була однією з кращих, заслужено виграла золоту медаль у своїй категорії.
Після перемоги Юлія Ткач розповіла iSport.ua, що її надихає на продовження кар’єри і які цілі перед собою вона ставить.

– Юлія, наскільки важко Вам далася перемога на Київському турнірі?
– У моїй категорії склад був не найсильніший, але відчувалася напруга через те, що виступаєш вдома, відповідальність тиснула трохи, було присутнє хвилювання. Важко не було, оскільки я є лідером у своїй категорії. Рада, що перемогла, що є результат. Це добре, коли ти викладаєшся на тренуваннях, і потім це винагороджується золотою медаллю.

– Наскільки приємно виступати перед рідними трибунами?
– Це завжди дуже приємно. Коли мені піднімали руку, я бачила, скільки людей аплодували і мені хотілося кожного розцілувати. Це дуже приємно, коли за тебе так вболівають, тебе підтримують. Я щаслива і рада, що перемогла.

– Після Олімпійських ігор багато спортсменів беруть паузу, а ви зараз показуєте таку форму, ніби як не відпочивали весь цей час …
– Після Олімпіади було важко, тому як я вірила, що медаль у мене точно буде. Я була відмінно готова, але не знаю. Напевно, на все воля Божа. Інакше не можу пояснити, чому так сталося. Можливо, це моя доля, моя карма.
У мене була невелика відпустка, десь місяць, а потім вирішили, що я в настільки хорошій формі, що якось шкода запускати її, тому майже відразу почали їздити по змаганнях, боротися, тому як саме змагання дають найкращу підготовку. Це краще, ніж на тренуваннях боротися в спарингах з десятком суперників. На змаганнях ти розкриваєшся, ти бачиш свої помилки.

– Які найближчі плани?
– Для мене кожні змагання – важливі. Зараз це чемпіонат Європи, потім в серпні важливим буде чемпіонат світу. І так щороку.
У нас зараз дуже великі амбіції, ми налаштовуємося на чемпіонат Європи. Я в складі команди. Це вже остаточно, тому дуже хочеться поїхати і перемогти, показавши в черговий раз всім, що я є найсильнішою в категорії.
А взагалі ми будуємо плани на весь олімпійський цикл, плануємо роботу на чотири роки. Це вже мій четвертий олімпійський цикл і хочеться, щоб він нарешті увінчався олімпійською медаллю.

Так вийшло, що на трьох Олімпійських іграх мені не вдалося виграти олімпійської медалі. Важко це пережили, доводиться докладати великих зусиль над собою, щоб знову зарядитися і відновити тренування, але, напевно, бажання виграти таки цю медаль бере верх.

– Звідки Ви берете натхнення?
– Напевно це бажання розкритися на повну, добути медаль, про яку мрієш. Цього дуже хочеться, щоб бути повністю реалізованої спортсменкою в боротьбі. Це найголовніший поштовх до продовження кар’єри.

Спілкувався Віталій Володько, iSport.ua