В  залі боротьби Державного національного університету фізичного виховання та спорту України, ми поспілкувались з головним тренером чоловічої збірної з вільної боротьби, Заслуженим тренером України – Григорієм Володимировичем Данько. Серед учнів Григорія Володимировича призери Олімпійських Ігор Тарас Данько, Валерій Андрійцев, чемпіон та призер Міжнародних турнірів Олександр Хоцяновський.  Досвідчений спеціаліст, який з командою однодумців приступив до виконання професійних обов’язків,  щиро вболіває за долю спортивної боротьби в Україні і докладатиме максимум зусиль, щоб українці знову почали перемангати!

– Григорію Володимировичу, розпочався новий сезон, щойно чоловіча збірна повернулася із Заросляка, де на Олімпійскій базі в Карпатах провела підготовчий збір, поділіться враженнями від роботи.

– Я дуже щасливий, що перший збір нам вдалося провести в Карпатах! Карпати є джерелом української сили і духу! Користуючись нагодою хочу подякувати Міністерству молоді та спорту, а також Асоціації спортивної боротьби України за можливість провести збір в Заросляку. База знаходиться на висоті 1300 метрів над рівнем моря і для борців є особливо необхідним тренуватися в умовах середньогір’я. Переконаний, перед кожним основним стартом потрібно проводити такі збори. Сьогодні так роблять світові лідери – команди Сполучених штатів, Ірану проходять підготовку в умовах середньогір’я. Ця база є вкрай важливою для борців.

Взагалі, Заросляк – дивовижне місце. Багато снігу, чудові краєвиди, п’янке повітря – все це викликає у борців виключно позитивні емоції. Найголовнішим є те, що ми працювали на висоті. Також маю відзначити прекрасну атмосферу в команді! В нас підібрався чудовий тренерський колектив – Заслужений тренер України Михайло Харачура, Анатолій Пономарьов, а також молоді спеціалісти Василь Федоришин та Валентин Русанов.

– Чи відразу вдалося знайти порозуміння з колегами?

– У мене склалося таке враження, що ми працюємо один з одним двадцять років. Ввечері збираємось обговорюємо робочий план підготовки на день, вносимо корективи, узгоджуємо деталі. Але ідеї співпадають. Спільними зусиллями нам вдалося налагодити нормальний робочий тренувальний процес. Борцям дуже подобається, що вони в будь-який час можуть звернутись до кожного з тренерів за порадою. Обговорити з ними важливі питання, які спортсмена хвилюють. Кожен з колег радо готовий індивідуально розібрати з борцями технічні моменти, які їм не вдається застосувати. Поділитися   власним досвідом. Дуже  технічним борцем був Василь Федоришин, є що показати Михайлу Харачурі. Вміє знайти підхід до хлопців  Валентин Русанов. І самі борці, що приємно, були серйозно налаштовані на роботу!

– Гарним стимулом до відповідальної праці спортсменів стала особиста підтримка й участь у підготовці збірної віце-президентів АСБУ Юрія Копитка та Едуарда Прощука, які забезпечили борців додатковим харчуванням?

– Так, наші благочинці відвідали борців. Разом із збірною душевно пообідали,  поспілкувались. Наші гості приїхали не з порожніми руками. В раціоні харчування у хлопців і вранці і ввечері була червона ікра, будь-яке м’ясо на вибір – яловичина, свинина, курятина. Харчування було на рівні. І діти, що тренувались, мали змогу відновлюватись.

Саме важливе – атмосфера. Юрій Богданович навіть зійшов з нами на Говерлу. Ми  справді відчули себе дружньою, єдиною родиною. Перший тиждень хлопці втягувалися, другий ударно відпрацювали, наприкінці не хотіли їхати.

-В нас є дуже багато талановитих, перспективних борців, що думаєте впроваджувати в роботі аби допомогти їм реалізувати свій потенціал?

– Дуже важливо допомогти хлопцям повірити в себе! Важливою складовою успіху в боротьбі є внутрішня впевненість. Під час зборів в Конча-Заспі плануємо запрошувати провідних психологів, які допоможуть борцям позбутися внутрішніх бар’єрів, відкинути сумніви –  повірити, що вони є лідерами! З нашими борцями працюють спеціалісти світового рівня! Під час зборів в Заросляку в нас  відбувся розподіл тренерів за категоріями. Василь Федоришин відповідатиме за легку вагу, Михайло Харачура середню, Анатолій Пономарьов – 74;86, а я буду працювати з борцями 97 та 125 кг.

Кожному борцю дав завдання придбати флешку і записати поєдинки своїх найсильніших суперників. Боротьбу кожного суперника потрібно вивчати – в якій стійці стоїть, які прийоми робить, які в нього є слабкі місця. Ми будемо разом переглядати боротьбу конкурентів, аналізувати її, робити висновки. Адже всіх нюансів в голові не утримаєш, а на кожного суперника слід налаштовуватися окремо.

– Чи плануєте залучати до роботи особистих наставників?

– Обов’язково. Основний склад збірної приїздить на збори за рахунок міністерства, але є багато людей, які їдуть за кошти обласних федерацій. Нам необхідно залучати до підготовки особистих тренерів, які часто не мають офіційної підстави прибути на збір. Якщо тренер матиме офіційного листа його зможуть відрядити. Коли під час зборів  є присутнім особистий тренер, хлопець і працює краще. Бо хто ж його знає краще ніж людина, що допомагала йому робити на килимі перші кроки. Впевнений, разом ми зможемо допомогти борцю піднятися на новий рівень.

–  Попереду на борців чекає багато стартів, якими будуть критерії відбору?

– Цей рік у нас є дуже насиченим – чемпіонат Європи, Європейські Ігри, чемпіонат світу… На жаль, не встигаємо, як колеги греко-римляни провести чемпіонат країни перед чемпіонатом Європи, тому будемо опиратися на результати чемпіонату, що пройшов в грудні минулого року. Також в Болгарії відбудеться ліцензійний турнір і за результатами цих змагань визначатимемо склад на чемпіонат Європи. До Болгарії поїдуть перші-другі номери.

Але не слід забувати і про борців до 23-х років. В яких чемпіонат Європи U-23 відбудеться на місяць раніше. Напевне будемо просити про контрольні сутички для чемпіонів та призерів Європейської першості серед чоловіків до 23-х років з лідерами чоловічої збірної. Я подивився чемпіонат України серед борців до 23-х років і маю зазначити там є молоді хлопці, які не поступаються дорослим. За результатами Київського турніру, що відбудеться в травні ми будемо формувати склад на Європейські Ігри, далі чемпіонат України, який стане основним відбором до чемпіонату світу. Хочу наголосити, що борці, які не братимуть участь в чемпіонаті країни не будуть розглядатися в якості кандидатів до  складу збірної. До речі, погоджене питання, що переможці та призери чемпіонату України отримають грошові нагороди.

Повернувшись зі збору в Карпатах, поспілкувавшись з борцями, колегами, занурившись в атмосферу нелегкої, але такої надихаючої, борцівської праці, ми пересвідчились, що в нас дуже багато обдарованих, перспективних борців і я вірю, що наші хлопці стануть чемпіонами Європи, світу та Олімпійських Ігор.

– Щиро дякую за розмову.

Розмовляв Олександр Пастухов.