Завершився чемпіонат Європи зі спортивної боротьби, в сербському Нові-Саді. Після розіграшів медалей в греко-римської та жіночої боротьби, де українці виграли дев’ять нагород, представники вільної боротьби завоювали чотири медалі.

Саме на них в розмові з iSport.ua і розраховував тренерський штаб на чолі з титулованим Михайлом Харачура.

– Михайле Володимировичу, як проходив відбір в команду?

– В основному всіх борців ми знали, знали їх можливості. Плюс визначальним фактором для потрапляння в команду на чемпіонат Європи став чемпіонат України в Хмельницькому. Чемпіони України їдуть на ЧЄ – це була умова відбору.

– Кого можна назвати лідерами команди?

– Андрій Яценко – найтитулованіший з усіх, це так. Він призер чемпіонату світу 2017 року, але 2018 рік у нього випав, тож вважати його лідером можна зі скрипом. Він повертається на свій рівень і нас тішить, що в цій олімпійській категорії є конкуренція. Яценко виграв чемпіонат України, впевнено це зробив, хоча конкуренцію йому складали хорошу.

Олексій Борута в категорії 70 кг теж вважається лідером цієї команди, він в минулому році став чемпіоном Європи. І у нас дуже хороші юніори – Блясецкій, Никифорук, Караченко, Ідзінскій. Рік-два і вони будуть конкурувати за титул першого номера в дорослій команді.

Ми налаштовуємо всю команду на медалі. Для деяких – це перший серйозний старт, в основному у нас нова команда, але хороша.

Як вам працюється в команді, адже ви тільки почали працювати з нового року?

– У нас хороший тренерський колектив, хороша взаємозамінність. Всі один одного знаємо, довіряємо, разом вирішуємо, як поліпшити тренування. Багато уваги приділяємо техніці, що для нинішнього віку дуже важливо. Хлопці кажуть, що це їм імпонує. У дорослій команді я відповідаю за категорії 65, 70 і 74 кг, але це все умовно.

– Якщо говорити про “ваших” категоріях, то в 70 кг у нас виступає один з лідерів дорослої команди Андрій Квятковський, але категорія не олімпійська. Можливий його перехід в іншу категорію?

– Він хоче перейти в 65 кг, але мені складно його уявити в цій категорії. Йому буде складно ганяти вагу, у нас посилилися правила виступів – тепер зважування два дні і якщо у другий день ти в ліміт не вклався, то все результати анулюються.

– Які плани у команди на найближчий час?

– У нас два чемпіонати Європи – U-23 і дорослий, потім буде київський турнір, який стане відбірковим на Європейські ігри. На дорослий чемпіонат Європи будемо визначати склад за результатами Дан Колов, враховуючи результати грудневого чемпіонату України. У липні проведемо чемпіонат України, який буде визначальним для відбору на чемпіонат світу.

– На чемпіонат Європи і Європейські ігри буде поділ або один і той же спортсмен зможе виступити на двох стартах?

– Щоб не послабити конкуренцію я більше виступаю за те, щоб розділити – хтось їде на чемпіонат Європи, хтось на Європейські ігри. Будемо вирішувати тренерською радою. У нас пріоритет – чемпіонат світу, де будуть розігруватися олімпійські ліцензії. Скрізь неможливо брати участь, потрібно бути готовим до результатів. Можливо, у важкій вазі буде інший підхід, де вага не ганяється. Будемо дивитися і думати.

Віталій Володько, iSport.ua