Президент Федерації жіночої боротьби Едуард Прощук розповів про підготовку жіночої збірної до головних змагань року 

– Які цілі стояли перед жіночою збірною напередодні чемпіоната Європи серед спортсменів до 23 років? І які питання лягли на плечі федерації жіночої боротьби?

– Підготовка йшла за планом запропонованим нашим головним тренером Володимиром Євоновим і затвердженим міністерством молоді та спорту України. Завданням федерації було створити  умови в яких нашим спортсменкам було б комфортно готуватись до чемпіонату. Враховуючи високий результат – із завданням ми впорались. Цей результат, сім медалей, дві з яких золоті – наслідки командної роботи і федерації, міністерства молоді та спорту,тренерського штабу, ну і звичайно самих спортсменок. В нас досить добре фінансування від міністерства молоді та спорту. Хотів би подякувати від всіх трьох збірних міністру Ігорю Жданову, який тримає потреби борцівської команди на особистому контролі. Федерація працює над преміюванням дівчат. Забезпечуємо додатковою формою, додатковим харчуванням, намагаємось вирішувати всі побутові питання. Але без наполегливості, без завзятої праці, без зусиль наших дівчат нічого б не відбулось.

– Якщо порівнювати умови підготовки нашої команди та їх європейських суперниць. Де ми попереду, а програємо?

– Звичайно ми трошки відстаємо по інфраструктурі від провідних країн. Але ми дуже сильні людським потенціалом, в нас є досвідчені тренера, талановиті спортсмени. Наш вид спорту досить невибагливий до умов. Нам головне, аби було де килим розстелити.(посміхається – авт.). Звичайно нам бракує бази на морі, зараз ми не маємо можливості проходити збори на нашій базі в Алушті.

Можливо нам складно рівнятися зі Сполученими Штатами чи європейськими країнами. Але зараз докладається багато зусиль. Зараз розпочалась реконструкція бази в Конча-Заспі і я сподіваюся, що всі амбітні плани будуть втілені. База і зараз в належному стані, але ми очікуємо, що за два роки матимемо дійсно надсучасну комфортну базу під Києвом.

– Україна займає лідируючи позиції в жіночій боротьбі. Але медалей могло бути значно значно більше, адже чимало нагород наші дівчата здобувають під прапором інших країн… Як нам втримати наших спортсменок?

– Моя позиція з цього питання однозначна. Я категорично проти переходу наших спортсменок до іноземних команд. Вважаю, що в нас достатньо тут ресурсів і можливостей, аби втримати талановитих дівчат на батьківщині. Власне для цього і є федерація жіночої боротьби, є Асоціація. Зараз прийшла нова команда і ми з президентом Асоціації Олегом Кравченко та віце-президентом Юрієм Копитко зробимо все можливе, аби наші спортсмени не мігрували в пошуках кращої долі. Ми будемо забезпечувати їм тут належні умови, преміювати і мотивувати. Щоб на честь їх перемог лунав тільки український гімн.

Едуард Прощук вітає Оксану Лівач на церемонії WPL 2018

– Едуарде Петровичу, як ви ставитесь до спільних зборів і чи плануються цього року виїзди наших дівчат на збори в інші країни?

– На останніх зборах в Конча-Заспі перебувало понад сто спортсменок з інших країн. Звичайно це сприятливо впливає на результати, це спаринг, нові суперники, нові враження. Оскільки без розмаїття спаринг-партнерів ріст не можливий. Ми завжди запрошуємо іноземні команди, вони відповідають нам взаємністю. Борцівська спільнота дуже дружня, ми залишаємо баталії на килимі, а за межами килима ми дуже дружні.

– Борцівський світ зараз в очікуванні чемпіонату світу де будуть розіграні перші путівки на Олімпіаду. Які старти чекають наших дівчат найближчим часом?

– Зараз дівчата їдуть на чемпіонат Європи в Бухарест. І влітку Європейські Ігри в Мінську. Це два основних старти до чемпіонату світу.  Ми маємо вийти на пік форми під чемпіонат світу, щоб одразу завоювати якомога більше ліцензій. Путівки будуть розігруватись і наступного року, але це зайві хвилювання. Дуже хочеться взяти в Астані одразу шість ліцензій. Конкуренція в жіночій боротьбі з року в рік зростає. Дуже сильний в нас азійські країни Китай, Японія, також потужна команда в США, підтягуються африканські країни. За останній олімпійський цикл географія значно розширилась. Наша основна мета зараз олімпійські ліцензії. Успішний виступ на континентальній першості це чудово, але це проміжний стан. Наша ціль – медалі з Токіо.

– Японки напевно найсильніші борчині в світі, і на Олімпіаді вони будуть на свої території. Як наша збірна збирається протидіяти такому потужному супернику?

– Того року ми перебували на короткотерміновому зборі в Японії. Хороша практика, неймовірна субкультура, неймовірна повага один до одного, дисципліна, зразковий підхід. Власне стало зрозуміло, чому з останньої Олімпіади вони привезли чотири золотих медалі. Ми переймаємо досвід, вчимося їх перемагати. Наші дівчата вже мають такий досвід і це ламає стереотипи і дозволяє нам перемагати в них в подальшому.