Володар Європейської бронзи, чемпіон Київського турніру, бронзовий призер Європейських Ігор в Мінську, капітан збірної – Олександр Хоцянівський, готовий боротися за медаль та Олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу.

– Олександре, як самопочуття, як настрій перед стартом?

– Настрій гарний. Ми пройшли хороший збір в Заросляку. Потім відмінно відпрацювали в Польщі і на заключному етапі спокійно підводились в Конче-Заспі. Як мінімум – із Казахстану маємо повернутися з ліцензіями. Почуваюсь добре. Дуже б хотілося, щоб жеребкування пройшло нормально – не в одній підгрупі всі зібралися, а хоча б 50 на 50. Якщо, Бог дасть, жереб розведе лідерів, є великі шанси вибороти медаль і завоювати Олімпійську ліцензію.

– В Нур-Султані зберуться найсильніші?

– Так, завжди чемпіонат світу напередодні Олімпіади, є одним з найскладніших, тому що мета борців не тільки вибороти медалі, а, насамперед, завоювати Олімпійські ліцензії. Здобуття ліцензії дає тобі право зі спокійною душею готуватися до найголовнішого старту наступного року. Робити собі правильну підготовку, не ламати голову, що потрібно добрати Олімпійську ліцензію на турнірах, а готуватися до Олімпійських Ігор.

-На що робився акцент під час підготовки?

– Намагався працювати над швидкістю та витривалістю. Фактично перемагаю завдяки цим якостям. Тож під час тренувань відпрацьовувались проходи, робота над комбінаціями в динаміці. Непросто взяв виштовхнув, або здобув бал за активність і вичікуєш. Потрібно йти вперед. Важливо не стояти, а весь час рухатися, чинити тиск, робити дії.

– Як налаштовуєшся перед боротьбою?

Знаючи хто в моїй підгрупі, намагаюсь індивідуально продумати і скласти план поєдинку на кожного суперника.

– Напевне, з більшістю основних конкурентів зустрічався раніше?

– Звісно, знаю практично кожного. І під кожного суперника в залежності від його сильних і слабких сторін, є тактичний сценарій поєдинку. Майже з усіма суперниками зустрічалися раніше, тож добре вивчив їх коронки, знаю хто в ногу пропускає, хто в корпусі має прогалини, кого за голову можна просмикнути, одним словом до кожного борця є окремий підхід.

– Кому б хотів подякувати за допомогу у підготовці до цього чемпіонату?

– В першу чергу, тренерському штабу. Григорію Володимировичу Данько і всім тренерам збірної. Всім спаринг-партнерам, які працювали зі мною – Олександру Колдовському, Дані Картавому, Юрію Ідзінському. І всій нашій команді!

– Хто допомагає тобі налаштовуватись на відповідальні сутички і перемагати?

– Мій головний стимул – моя сім’я. Дружина і доня. Які люблять мене, вірять в мою перемогу і завжди чекають з медаллю.

– Сашо, вся Україна чекає тебе з медаллю й ліцензією! Удачі!

Розмовляв Олександр Пастухов