Жіноча збірна пройшла перший збір після карантину, як це було розповідає заслужений тренер України, старший тренер національної збірної команди України з вільної боротьби (жінки), голова суддівського комітету України, суддя Олімпійської категорії Роман Павлов

Збір в умовах карантину

«Кількість людей на зборі була обмежена. Напередодні заїзду на базу всі тренера, масажист, лікар та спортсмени пройшли тест на Covid 19. А вже безпосередньо по приїзду на базу всі спортсмени пройшли медичне обстеження. Весь персонал Олімпійського центру Конча-Заспа носив маски, також завжди під рукою були антисептики. Щоранку дівчата проходили температурний скрінінг в медпункті.

Що стосується тренувань. На вулиці тренування відбувались в звичайному режимі, а в приміщенні тренування були суворо регламентовані, оскільки був графік вологого прибирання та кварцування.

Всі ми дорослі люди та усвідомлюємо небезпеку ситуації, що склалась. Але також розуміємо, що більше не можна гаяти час і потрібно тренуватись, тому всі тренера та спортсменки сумлінно дотримувались запобіжних заходів.»

Про спортивну форму

«Під час карантину не у всіх була можливість повноцінно тренуватись. Всі дівчата були в різних умовах, тому так важливо було, аби вони нарешті мали можливість зібратись на базі.  Ми навмисно не перевіряли функціональну готовність спортсменок. Не було такої потреби.

Хотів би відзначити важливий момент: після двох тижнів зборів ніхто не захворів та не травмувався. Отже навантаження були рівномірні, всі їх успішно витримали, а це свідчить про те, що графік тренувань головним тренером був побудований грамотно. Не було навіть мікротравм, тому вважаю, що готовність в дівчат була середня.

Зараз в Конча-Заспі тренуванням на килимі приділялось напевно десь 40% часу. Тому на наступному зборі в Южному ми збільшимо час роботи на килимі. Буде збільшуватись навантаження.»

Про календар 2020

«Наш спорт не може існувати без змагань. Тому зараз всіх найбільше хвилює, коли розпочнуться змагання. UWW прийняв рішення відновлювати змагання і вже відомі місця проведення та терміни певних чемпіонатів. Йдеться про чемпіонати світу серед юніорів та в категорії U23. Також Об`єднаний світ боротьби оголосив, що в період з вересня по жовтень повинні відбутись континентальні змагання в різних вікових категоріях. Але тут конкретики немає і все буде залежати від ситуації з пандемією на конкретному континенті.

Щодо дорослих спортсменів тут ситуація інша. Дорослий чемпіонат світу зараз залишається під великим питанням. Є країни лідери, котрі не хочуть поступатись своїми позиціями, вони розуміють, що їхні спортсмени не встигнуть набрати форму та гідно підготуватись. Адже деякі країни вже розпочали тренування, а в деяких навіть не беруться прогнозувати, коли завершиться карантин. Проте UWW вже оголосило конкурс на проведення чемпіонату світу і міста котрі мають можливість та готові прийняти змагання такого рівня можуть подавати заявки. Але цей факт ніяк не свідчить про те, що чемпіонат відбудеться.

В нашій команді багато дівчат, котрі претендують на Олімпіаду підпадають під категорію до 23 років і в них повинен бути старт цього року.

В серпні місяці буде засідання UWW, де представники різних країн матимуть можливість озвучити свої рекомендації. І тоді офіційно оголосять головні старти сезону та відкриють календар 2020 року.»

Про Олімпіаду 2021 року

«Я оптиміст. Щиро кажучи я ще навіть у лютому місяці відмовлявся вірити що Олімпіаду можуть перенести. Зараз дуже важко, щось прогнозувати. Я уважно стежу за ситуацією, і чув про ймовірність скасування Олімпіади. Але також розумію, що Олімпійські Ігри це не лише головне спортивне свято планети, але й великий бізнес. В Токіо 2020 вже вкладено колосальні кошти і гадаю ніхто не зацікавлений в тому, щоб скасувати Ігри. Приймаюча сторона витратила неймовірні суми, кожна країна учасниця також витрачала чимало ресурсів на підготовку. В деяких країн є вікові лідери, для яких це будуть останні Ігри і вони хочуть себе проявити. Тому я сподіваюсь, що Олімпійські Ігри відбудуться в заявлені зараз терміни. І дай Бог, щоб ситуація в світі покращилась, щоб вірус відступив і всі мали рівні умови для підготовки.»