Ми поспілкувались з тренером національної збірної з вільної боротьби Василем Федоришиним, щоб довідатись як пройшов збір

Про навчально-тренувальний збір

«Збір пройшов спокійно, без ексцесів. Всі поїхали додому здорові, без травм і це завжди тішить тренерів. Адже коли спортсмен здоровий він може нормально тренуватися і йти до своєї мети. Зараз головне було оклигати від вимушеної паузи, входили в робочий режим. Деякі хлопці під час карантину наполегливо тренувались і приїхали в хорошій формі, дехто був трішки «розібраний», але під кінець збору всі були в нормальному робочому стані і ми могли повноцінно тренуватись.

Щодо самих тренувань, то зараз ми більше приділяли увагу фізичній підготовці. І половину часу звичайно присвячували тренуванням на килимі. Одне тренування в день було на килимі, а друге тренування кросова підготовка, гра та загальна фізпідготовка. Намагались охопити всі аспекти і фізику і функціонал і техніку. Насправді трохи складно тренуватись, коли немає конкретної цілі. Коли попереду змагання спортсмен більш вмотивований завзято тренуватись, в нього є мета завоювати медаль, показати свій потенціал. А коли немає ясності це трішки розслабляє.»

Про відновлення змагань

«UWW обіцяє, що можливо у вересні чи жовтні відбудуться чемпіонати Європи серед молоді та U23. Чемпіонат світу серед спорстменів до 23 років повинен пройти в заплановані терміни в листопаді. На жаль ми не можемо проводити зараз повноцінні збори по всім віковим категоріям, тому намагаємось залучити всіх лідерів. Ймовірно на збір в Заросляк поїде трішки більше спортсменів і ми хочемо більше залучити молодь, тих хто буде готуватись до чемпіонатів. На жаль ми не можемо взяти всіх бажаючих, оскільки збори кількісно обмежені.»

Про вікових спортсменів

«Не зважаючи на те, що по дорослим зараз ситуація не зрозуміла, навіть вікові спортсмени однозначно повинні активно тренуватись, тримати форму. Якщо людина буде не тренована, а Міжнародний світ боротьби оголосить, що змагання відбудуться  – то набрати одразу форму буде непросто. А так всі наші лідери зараз в середньому режимі готовності, і в разі потреби вони швидко зможуть вийти на пік форми. Тому зараз всі повинні тренуватись»

Про моральний настрій в команді

«Зараз дійсно борцям непросто, адже немає ніякої конкретики. Але рано чи пізно карантин закінчиться і все повернеться до нормального життя. Є ніч, буде і день. Молодим спортсменам я кажу, що в них є унікальна нагода підрости, набратись досвіду, покращити техніку. Змагальний сезон на паузі, але ріст борця повинен тривати. І якщо дорослим спорстменам просто потрібно підтримувати свою форму, то молодим однозначно необхідно вдосконалювати свою майстерність. Тому їм потрібно тренуватись в повну силу.»