Ми поспілкувалися з тренером жіночої збірної, срібним призером Олімпіади Андрієм Стадником про перспективи наших спортсменок та про збір у Карпатах.

Про збір в Заросляку

«Вважаю, що збір пройшов чудово, в нас всі здорові, закінчили НТЗ без травм .

В умовах карантину і відсутності міжнародних змагань ми всі відчуваємо спортивну гіпоксію. І для того, аби гідно представити країну на Олімпійських Іграх такі збори в горах, в Конча-Заспі – необхідні для наших дівчат, як повітря. В команди вже є дві ліцензії, але попереду ще боротьба за путівки у чотирьох вагових категоріях.

Крім роботи на килимі ми традиційно піднялись на Говерлу та на озеро Несамовите. Підйом на висок гір`я це завжди серйозні фізичні навантаження, які розвивають в першу чергу функціональні здібності, а також зміцнюють характер. Це дуже важливий процес саме для борців, тому ми сюди і приїхали.»

Про скасовані змагання

«Звісно останні новини нас не тішать. Цього тижня був скасований чемпіонат світу U23, і буквально сьогодні вирішується доля чемпіонатів світу серед юніорів та дорослих. Але ми повністю солідарні з Олімпійським комітетом та UWW, ці непопулярні дії спрямовані аби захистити здоров`я спортсменів та глядачів, шанувальників боротьби. Covid 19 остаточно не досліджений і зараз ніхто не може прогнозувати, як себе поведе вірус, тому міжнародні організації вимушені приймати складні рішення.

Зараз практично усі країни закриті, наближається друга хвиля пандемії і впевнений, що багато країн не змогли би приїхати на змагання. Це був би недочемпіонат, саме тому його і скасували. Звісно відсутність міжнародних змагань йде в мінус всім, не лише українській збірній. Зараз усі в рівних умовах, всі хвилюються, всі в очікуванні … Ймовірно загальний рівень боротьби може трішки опуститись. Але в нас є внутрішні старти і це вже непогано.

Важливо, що зараз ми маємо можливість тренуватись. Тренувальний процес на сьогодні є в пріоритеті, адже ми повинні рухатись вперед, готуватись до Олімпіади. Спортсмени повинні весь час бути в режимі підготовки, якщо ми зараз проґавимо цей момент потім наздогнати та повернутись в колишню форму буде практично нереально. Можливо для молодих спортсменок це ще не так критично, але в нас є чимало вікових спортсменок для яких навчально-тренувальні збори вкрай потрібні.

Я вважаю, що зараз під час всесвітнього карантину необхідно ще більше сплотитися, всією командою і всім разом зберегти наш вид спорту в плані підготовки. Якщо раптом Олімпіаду скасують, по всьому світу обмежать фінансування національних збірних і спорт почне розпадатись. Тому нам потрібно зібратися з силами і бути максимально готовими. Дай Бог, нам невдовзі скажуть, що все гаразд і ми їдемо на Олімпіаду, ми повинні бути в оптимальній формі. На щастя в нас є можливість готуватись і на зборах і на перефірії.»

Про чемпіонати серед юніорів та U23

«В цілому результати змагань були більш менш очікуваними, в більшості вагових категорій ми приблизно знали хто на що здатен, адже бачили дівчат і на міжнародних змаганнях і весь час бачимо їх на тренуваннях.

Приємно здивувала молода Соломія Винник, яка виграла в призерки Європи серед дорослих Аліни Акобії. Соломія була добре підготована фізично, боролась прагматично, проводила дуже правильні прийоми і показала дійсно красиву боротьбу. Її сестра Марія також показала непоганий результат – вона виграла молодіжку, а в U23 в достойній боротьбі поступилась більш досвідченій Оксані Лівач. Але напевно найбільшою несподіванкою був виступ зовсім молодої спортсменки – Наталі Клівчуцької, вона блискуче виграла обидва чемпіонати серед юніорів та серед спортсменок до 23 років, а в Харкові на чемпіонаті України серед кадетів вона стала другою. У сутичці з Христиною Березою щиро кажучи я ставив на Березу, але Наталя показала бійцівський характер і перемогла.

Також цікава зустріч була в Ілони Прокопевнюк з Іриною Коляденко, які показали справжній клас. Сутичка була рівна, обидві спортсменки високого рівня, на сьогодні виграла Ірина Коляденко.»

Про внутрішню конкуренцію

«Наша збірна загальновизнана найкращою командою в Європі по селекції і кількості спортсменів високого рівня. В нас дуже багато титулованих борчинь, у кожній ваговій категорії є чемпіонка Європи, багато чемпіонок світу. В нас дуже потужна молодіжна команда, прекрасна команда U23 і є висока конкуренція. Тому Україна об`єктивно в кращому положені ніж більшість європейських команд.

В жовтні в нас відбудеться Відкритий Кубок і потім чемпіонат України, це ті змагання до яких ми зараз готуємось. Вже 2 жовтня розпочнеться черговий збір в Конча-Заспі, після якого 16 жовтня на змаганнях  ми зможемо побачити в якій готовності наші дівчата. Вважаю, що зараз усі і титуловані і молоді дівчата повинні боротися, всі без винятків. Змагань дуже довго не було, тому змагальна підготовка особливо важлива і всі повинні це розуміти самі.  Ці змагання стануть відбірковими до збірної України.»