Українська чоловіча збірна з вільної боротьби посіла на чемпіонаті Європи друге загальнокомандне місце. Головний тренер Михайло Харачура розповів про призерів чемпіонату та оголосив склад на ліцензійний турнір у Болгарії.


Про чемпіонат Європи
«Змагання в умовах пандемії – це звичайно не те до чого ми звикли. Всі ці обмеження дуже тиснуть і тримають в напрузі. Весь час тести, весь час під питанням хворий чи здоровий, вся команда почувається, як на вулкані. Всі нервуються і спортсмени і тренера. Напередодні поїздки до Варшави ми ледве встигли замінити Василя Михайлова, в якого виявився позитивний тест на Covid 19. А потім інший тест показав, що він здоровий.


Відсутність глядачів також впливає на емоційний стан хлопців. Вони опиняються в умовах «готель-зал», весь час в масках, немає можливості вийти подихати свіжим повітрям. А це при тому, що хлопці зганяють вагу. Тому враження від чемпіонату неоднозначні. Але зараз усі країни в рівних умовах і на цю ситуацію ніхто не може вплинути. Тому ми не скаржимось, нам залишається лише працювати і показувати результат.


Щодо складу учасників, то чемпіонат був досить сильним. Були практичні всі в кого вже є олімпійські ліцензії. Майже всі країни приїхали першим складом, деякі команди одну-дві людини готують на ліцензійний турнір. Але оскільки цей чемпіонат є рейтинговим, тому лідерам також було важливо виступити у Варшаві.»


Про виступ українських борців
«Найкраще виступив борець з Прикарпаття Андрій Джелеп. Молодий хлопець, дуже перспективний. Незважаючи на те, що він вперше виступав на дорослому чемпіонаті – гідно пройшов дуже сильних суперників. В першій сутичці переміг дуже досвідченого якутського борця, що виступає за Македонію. На Київському турнірі він програв призеру світу азербайджанцю Ахмеднабі Гварзатілову, але у Варшаві в чвертьфіналі взяв реванш. Також переміг чемпіона світу Беку Ломтадзе.


Також хотів би відзначити зовсім молодого хлопця Каміля Керімова, який теж дебютував на дорослому килимі і дуже гідно відборовся з досвідченим болгарином Салімом Наімом, котрий буквально в цьому місяці став чемпіоном на престижному турнірі Дан Колов.


Ігор Никифорук теж дуже впевнено боровся, але на жаль сутичка з азербайджанцем Байрамовим у півфіналі в нього не пішла. Не зміг прилаштуватися до нього.


Олександр Хоцянівський неодноразово боровся з Данієлем Лігетті, він його дуже добре знає і тому відборовся дуже впевнено. Йому просто було потрібно налаштуватись та зробити свою роботу.


Також гарну боротьбу продемонстрував Мраз Джафарян він переміг турецького борця, якому програв в грудні на індивідуальному Кубку світу. Семен Радулов теж непогано відборовся та переміг дуже серйозного суперника з Туреччини.


Користуючись нагодою хотів би подякувати всім особистим тренерам, які виховують перспективних борців на місцях. А також всім тренерам збірної, наш дружній колектив злагоджено працює на результат.


В підсумку команда здобула чотири медалі та посіла друге місце в командному заліку. Але попереду Олімпіада і наша першочергова мета зараз ліцензії. Наразі в нас лише одна ліцензія, тому ми зараз зосередженні на майбутньому світовому відборі.”


Про ліцензійний турнір

« На данний момент ми вже визначились зі складом. За результатами чемпіонату України та Київського турніру ми визначали склад команди на ліцензійні турніри та чемпіонат Європи, а в спірних вагових категоріях проводили контрольні сутички.
Склад на світовий кваліфікаційний турнір
57 кг – Тарас Маркович
65 кг – Гор Оганесян
74 кг – Василь Михайлов
86 кг – Мухаммед Алієв
97 кг – Валерій Андрійцев


Зараз в нас проходить підготовчий збір на Олімпійські базі в Конча-Заспі. Від імені збірної хотів би подякувати Міністерству молоді та спорту за підтримку спорту в ці непрості часи. А також Асоціації вільної боротьби України, керівництво зустрічається зі спортсменами, тренерами, прислухаються до наших потреб та прохань, вникають в нюанси підготовки та намагаються вирішувати всі питання.


Завдяки підтримці Міністерства та АВБУ в нас є можливість зосередитись на тренуваннях. Зараз ми працюємо над усіма аспектами, над технікою, тактикою, психологією. Все повинно йти в комплексі. Хлопці готові до бою, всі розуміють, що турнір у Болгарії це останній шанс потрапити на Олімпіаду в Токіо. Ліцензії отримають лише фіналісти. А приїдуть змагатись за олімпійські путівки з усіх куточків планети.


Результати змагань можуть бути цілком несподівані. За цей рік на який відтермінувалась Олімпіада хтось міг перегоріти. От наприклад на Азіатському відборі дуже потужний японець не зміг зігнати вагу, цілий рік тримався, але перед виступом не зігнав 50 г і не зміг виступити. І так по всьому світу, є дуже сильні спортсмени, які «перестояли». Минулого року вони були в оптимальній кондиції, але комусь вік дав своє, хтось психологічно надламався і вони вже втратили свої позиції. Також з`явились нові молоді амбітні спортсмени, котрих минулого року не було на горизонті. Така ситуація для одних створює певні перешкоди, але іншим навпаки дає шанс.»