Сучасний спортивний комплекс, площа якого становить 1000 метрів квадратних відкрили нещодавно у Збаражі, на Тернопільщині. Знаково, що першими змаганнями, що відбулися на новій спортивній арені став міжнародний турнір з вільної боротьби.

На відкриття змагань завітали президент Асоціації вільної боротьби України Юрій Копитко та перший віце-президент АВБУ, народний депутат Едуард Прощук.

Гості високо оцінили організаційни рівень змагань: “Вже 15 рік поспіль Петру Король та Євгену Король вдається достойно провести турнір та об’єднати велику кількість учасників з-за кордону та різних куточків України. – зазначив президент АВБУ Юрій Копитко. – І єдиною метою заходу є виховання молодого покоління, та популяризація боротьби серед молоді. Щиро дякую за те, що робите!”

“Завдяки таким людям розвивається боротьба та виховується молоде покоління з хорошими цінностями” написав на фейсбук сторінці Едуард Петрович.

350 спортсменів взяли участь у Міжнародному турнірі з вільної боротьби, який відбувся в Збаражі. Про це розповів організатор змагань Петро Король.

За його словами, це учасники з 32 міст України, також приїхали борці з-за кордону. Хлопці – віком до 15 років змагались у 14 вагових категоріях.

У півфінальному поєдинку в найважчій категорії – 100 кілограмів. Борються учасники зі Збаража і Шумська. Перемагає 16-річний Владислав Пожогін зі Збаража.

“Суперник хороший, я задоволений своєю перемогою. Завдання було стати першим, потім після цього турніру виграти Чемпіонат України і так далі. Готувався ціле літо, все наче вдалося, все як хотів”, – каже Пожогін.

Суперник збаражанина – Владислав Степчук із Шумська. Хлопець розповів, вільною боротьбою займається 5 років, до турніру готувався понад 2 місяці:

“Результат досить поганий, хоч довго готувався. Сили не вистачило і техніки, суперник набагато важчий, я готувався в категорію 100 кілограмів, а суперник приїхав – 110 кілограмів”.

На змагання приїхали також борці з Білорусі, Польщі та Словаччини. Зокрема, Міхал Завадський. 14-річний словак переміг учасника з Чернівецької області Василя Комова у категорії 52 кілограми. Каже, на ці змагання приїздить вдруге:

“2 роки тому я був, тоді я програв усі поєдинки, а цього разу зібрався і переміг, хоч суперник був сильний, з яким я боровся, але все добре”.

Півфінальні поєдинки відбуваються одночасно на 3 килимах. Складаються з 2 періодів по 2 хвилини, каже суддя змагань Володимир Костенюк. Він розповів, як оцінюють борців:

“Поєдинок триває до 10 балів в розриві або на “туше” – є таке поняття в боротьбі. Оцінки: кидок зі стійки – 4 бали, в партері накат – 2 бали, і вихід суперника за килим – 1 бал. Є відеоперегляд, є секундант в кожного спортсмена. Якщо секундант не згідний з оцінкою рефері, який на килимі, тоді кидається челендж, на відео переглядається, є відповідальний суддя, який робить цей перегляд, і дає свою оцінку”.

Міжнародний турнір з вільної боротьби у Збаражі проводять 15 раз, розповів організатор змагань Петро Король:

“Це просто Міжнародний турнір для здобуття досвіду. Коли хлопчик з будь-якого містечка потрапляє на міжнародні змагання, він впевненіше себе почуває, краще налаштовується на сутички і краще бореться. Цей турнір для кращої боротьби на майбутніх чемпіонатах Європи і світу”.

Петро Король розповів, змагання заснували в пам’ять про майстрів спорту З Тернопільщини Олександра Короля та Назарія Бойка:

“Турнір проводиться пам’яті моїх учнів, один із них мій молодший брат. Він боровся в мене, потім в Києві тренувався в заслуженого тренера СРСР Торопіна, але він захворів і помер. Другий мій учень, також майстер спорту по боротьбі, Назарій Бойко тренувався в Збаражі, навчався у Львові і трагічно загинув. Ми їх згадуємо, що це наші борці, вихідці з нашого краю, на жаль, їх з нами немає, але пам’ять про них залишається”.

Петро Король розповів, переможців визначили у всіх 14 вагових категоріях, також у кожній з категорій були по двоє бронзових призерів.

Джерело: https://suspilne.media/