Минуло більше місяця після Олімпіади в Токіо, але приємне відлуння не вщухає.

Сьогодні в Champion Hall у Києві відбулась грандіозна спортивна подія – церемонія вшанування призерок Олімпіади Ірини Коляденко та Алли Черкасової.

Відзначати грошовими преміями переможців та призерів чемпіонатів Європи та світу – добра традиція в Асоціації вільної боротьби України. Щороку всі медалісти, юніори, U23 ті члени дорослої збірної отримують заохочення за свою працю. Але Олімпіада відбувається лише раз на чотири роки, тому  сьогоднішня церемонія відрізнялась.

Всі учасники Олімпіади, які в нелегкій боротьбі здобули путівки до Токіо отримали подарунки від партнерів АВБУ. Також премії отримали тренери чоловічої збірної. А тренерський штаб жіночої збірної отримав сертифікат на півмільйона гривень! Всі присутні в залі були вражені, і здавалось вже нічого не зможе здивувати більше. Але ось, головні героїні свята Алла та Ірина отримали від керівництва АВБУ невеличкі подарункові коробочки і присутніх запросили піднятися на дах Конгресно-виставкового центру Парковий, де стояло два преміум класу DS3 Crossback бронзового кольору з величезними червоними бантами. Ексклюзивну пропозицію для призерок Олімпіади зробила компанія DS Automobiles.

Звичайно такі урочистості неможливі без підтримки меценатів і керівництво Асоціації вільної боротьби спрямовує максимум зусиль для популяризації боротьби та залучає бізнесменів до співпраці зі збірними командами.

«Ми надзвичайно радіємо грандіозному успіху жіночої збірної у Токіо. В Ріо-де-Жанейро українцям не вдалося взяти жодної медалі, ні вільникам, ні жінкам. Тому для нас дві бронзові нагороди – це великий успіх і ми керівництво Асоціації вільної боротьби разом з меценатами та партнерами намагалися зробити справжнє свято для дівчат, для тренерів – подарувати їм емоцію, показати як ми їх цінуємо. Наші олімпійці – гордість країни і вони заслуговують найкращих уваги та подарунків. – каже перший віце-президент АВБУ Едуард Прощук. – А ми працюємо і вже дивимось вперед та розпочинаємо підготовку до Олімпіади в Парижі. В нас є дуже хороша молодь, як серед чоловіків так і серед жінок, тому є всі підстави очікувати, що Олімпіада 2024 року буде ще більш успішна, і ми привеземо ще більше медалей найвищого ґатунку.»

Варто згадати всіх партнерів, котрі не просто долучились до свята, а котрі весь час підтримують збірні команди: ТМ ЛІМО та ТМ Карпатська Джерельна.

На церемонію завітали друзі та сподвижники борцівського руху: Вадим Гутцай – міністр молоді та спорту, Руслан Акімов, директор компанії Стеллантіс Україна, офіційного імпортера бренду DS Automobiles, Валентин Бруньов – генеральний директор ексклюзивного  дистриб`ютора компанії  Jako та Adidas в Україні, Андрій Рікота – власник стоматологічних клінік Rikota, Юлія Тихонова – Chalety.

Олімпійські дівчата були надзвичайно вражені щедрими подарунками та емоційно подякували керівництву АВБУ та всім, хто доклався до їхньої перемоги. «За нашими перемогами стоїть щоденна праця дуже багатьох людей. – сказала Алла Черкасова. – Я вісімнадцять років у спорті, але саме в Токіо максимально відчула підтримку величезної кількості людей, котрі вболівали за мене. Ми, спортсмени відчуваємо піклування і це надає сил для нових перемог. Я дуже вдячна Асоціації та всім партнерам нашої збірної – це наша спільна перемога.»

Натомість Президент Асоціації вільної боротьби Юрій Копитко також подякував дівчатам за їх працю, а також згадав усіх, хто доклався до Олімпійського успіху: « Я дуже вдячний дівчатам, Аллі та Ірі, які подарували нам, прихильникам боротьби, такі надзвичайні емоції. Вдячний їхнім особистим тренерам, адже всі ми знаємо, що все починається з тренера.

Але за великими перемогами стоїть велика команда, тому хотів би також подякувати всьому тренерському штабу на чолі з головним тренером Андрієм Стадніком, лікарям, масажистам та всім функціонерам. Завдяки праці всіх цих людей сьогодні ми та вся країна може пишатися нашими борчинями. Від імені всіх борців також дякую Міністерству молоді та спорту і Національному Олімпійському Комітету за постійну підтримку. Мені надзвичайно приємно бачити сьогодні в залі наших друзів та партнерів, котрі також вклали частинку своєї енергії для створення комфортних умов підготовки спортсменів до головних стартів. Вірю, що наші головні перемоги ще попереду, якщо ми й надалі будемо великою дружною сім’єю, то нам підкоряться найвищі вершини.»

Спортивне життя не зупиняється ні на мить, кожну перемогу потрібно постійно доказувати. Вже за кілька днів у Норвегії розпочинається чемпіонат світу, де наші спортсмени, серед яких чимало дебютантів на дорослому килимі, розпочнуть свій шлях до Олімпійського Парижу. Не приховує Олімпійських амбіцій і призерка Токіо Ірина Коляденко, яка здобула бронзу з травмованою ногою. Лише в Києві дівчина довідалась наскільки серйозною була травма.

«Звичайно життя після Олімпіади змінилося. – розповідає Ірина Коляденко. – Мене почали впізнавати на вулицях, просять сфотографуватись. Зараз я проходжу реабілітацію після складної операції на нозі, яку травмувала в Токіо і намагаюсь знайти якісь нові інтереси поза професійним спортом. Але як тільки буде можливість, як тільки лікарі дозволять я одразу повернусь на килим. Мета залишається незмінною – Олімпійське золото»

Віримо в майбутні перемоги наших борців і сподіваємось подібні церемонії вшанування стануть додатковою мотивацією для молодих та досвідчених спортсменів.

Фото Олексій Малюшицький